29 de țări au luat aur la ”Mondialul” de atletism, 45 au cucerit medalii. Nu și România, pe locurile 54-59 în ierarhia celor 76 intrate în puncte

Încă o ediție a Campionatului Mondial de atletism pentru seniori de aer liber sub egida IAAF fără România între medaliate, nici între cele 29 de țări laureate în competiția cu 49 de probe de la Eugene, federații în frunte cu gazda SUA, care a cucerit 13 medalii de aur din totalul celor 33 de clasări pe podium, nici între cele 45 de delegații care au obținut măcar un ”bronz”. Aruncătorii au plasat totuși ”tricolorul” în ierarhia celor 76 de națiuni care au punctat la ”Mondialul” din Oregon grație situării măcar pe locul 8 într-o finală, Bianca Ghelber, fostă Perie, încheind a șasea la aruncarea ciocanului iar Alin Firfirică al șaptelea ”la disc”, cele 3 respectiv două puncte însumând 5 cu care românii sunt la egalitate pe pozițiile 54-59 cu Bahrain, Estonia, Guatemala, Liberia și Niger. Nouăsprezece federații de pe bătrânul continent devansează F.R.A. în clasamentul pe puncte al celei de-a XVIII-a ediții.

Ediție nord-americană la care România s-a aliniat cu un lot și mai subțiat numeric decât la precedentul ”Mondial” din 2019, de fapt într-un continuu și constant regres numeric după alinierea la ediția moscovită din 2013, de astă dată cu numai 8 atleți – câte 4 la feminin respectiv masculin, dintre care 4 aruncători, 3 mărșăluitori și o săritoare. De urmărit dacă traiectoria se va menține și cu ocazia proximei ediții, programată între 19 și 27 august 2023 la Budapesta, așadar anul viitor, în vecina Ungaria.

În atare condiții, era previzibil că ”tricolorii” nu vor urca pe podium nici la ediția amânată de anul trecut, cea mai bună clasare reușită la Eugene, cea a Biancă Florentina Ghelber la aruncarea ciocanului – a șasea în finala feminină, fiind inferioară celei atinse de Alin Alexandru Firfirică la reuniunea de la Doha din 2019, al patrulea la aruncarea discului la ”Mondialul” din Qatar, de astă dată al șaptelea în finala din Oregon.  

Unde nu toți reprezentanții României s-au calificat în finale, iar în ceea ce privește clasarea lor în probele limitate strict la finale, aceasta a fost în jumătatea secundă a ierarhiei. Ultimul exemplu, în ziua finală de întreceri, duminică, la 35 de kilometri marș masculin, în care Marius Iulian Cocioran (39 ani) a încheiat al 38-lea și antepenultimul dintre participanții care au trecut finishul, în vreme ce 5 n-au completat parcursul iar 5 au fost descalificați. Nu mult mai bine la feminin, vineri, când Ana Rodean a încheiat a 26-a cursa de 35km marș, din 35 la finish, în vreme ce Mihaela Acatrinei n-a trecut linia de sosire.

Iar enumerându-i pe cei trei, am epuizat total parcurgerea listei alergătorilor ”tricolori” la ”Mondialul” nord-american, altfel programat cu toată suita întrecerilor, de la cele de viteză pe 100 de metri și până la cele de maraton.  

În finală a mai intrat veterana Daniela Stanciu (34 ani) la săritura în înălțime, încheind a zecea și antepenultima cu cea mai bună performanță a sa în acest sezon, 1,93 metri, totuși, la 7 centimetri de… podium, care va să zică doar 3 au fost atleții ”tricolori” care s-au calificat din seriile preliminare în actul final cu medaliile pe masă, Ghelber (32 ani) a șasea, Firfirică al șaptelea și Stanciu a zecea, pe când cei 3 mărșăluitori au fost pe lista de start a probei în manșă unică pe 35 de kilometri.

A mai concurat și Andrei Rareș Toader dar n-a trecut de serii la aruncarea greutății, al nouălea în Grupa A, ceea ce nu i-a asigurat pătrunderea în finală, caz valabil și pentru Alexandru Novac, al 12-lea și penultimul în Grupa A a calificărilor la aruncarea suliței.

La atât s-a rezumat reprezentarea României peste Oceanul Atlantic.

În contrast, SUA a dominat competiția cu 13 medalii de aur, 9 de argint și 11 de bronz, urmată fiind în grupul federațiilor cu mai mult decât o medalie de aur adjudecată de Etiopia (4-4-2), Jamaica (2-7-1), Kenya (2-5-3), China (2-1-3), Australia (2-0-1) și Peru, cu două medalii de aur. Dintre celelalte medaliate, 22 de națiuni măcar cu câte o medalie de aur, mai performante în acest pluton fiind Polonia (1-3-0), Canada (1-2-1), Japonia (1-2-1) și Regatul Unit (1-1-5). Dintre europene, tot doar un aur și Norvegia, Belgia, Suedia, Germania, Italia, Franța, Portugalia și Slovenia. Altfel, Olanda s-a înscris în Top10 ca număr de medalii adjudecate, 4, dintre care 3 de argint și una de bronz, fără a urca însă pe prima treaptă. 

Una peste alta, România și-a continuat declinul și pentru a patra ediție la rând, unul absolut firesc, iar acesta nu va putea fi stopat în absența unor schimbări radicale, ce țin în primul rând de conștiința spirituală, mentalitate și atitudine, fundații ale creșterii competitivității și performanței sportive. Iar cum mentalitățile sunt cel mai greu de schimbat, viitorul nu se anunță deloc roz.

https://sporttim.ro/atletism/bianca-florentina-ghelber-locul-6-in-finala-feminina-de-aruncarea-ciocanului-la-campionatul-mondial-de-atletism-din-sua

 

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = noua

 


Ultimele articole din categoria Atletism: