Bianca Florentina Ghelber, locul 6 în finala feminină de aruncarea ciocanului la Campionatul Mondial de atletism din SUA

Federația Română de Atletism a deplasat lunea trecută un lot restrâns la ediția demarată vineri a Campionatului Mondial atletic de aer liber pentru seniori, în plină desfășurare până duminică în SUA, alcătuit din 8 sportivi dintre care 4 la categoria masculin, însă ”tricolorii” au izbutit deja să ”intre în puncte” în primele 3 zile de competiții de la Eugene (statul Oregon), grație clasării Biancăi Florentina Ghelber pe locul 6 în finala feminină de aruncare a ciocanului, obținând astfel 3 puncte pentru România. Nu mai puțin de 42 de federații au izbutit măcar o clasare pe locul 8 – ultimul care asigură un punct, în primele 15 finale la medalii din totalul celor 49 programate, însă numai 19 delegații au reușit până acum situări pe podium, dintre care 8 europene, dar doar Polonia între cele 9 naționale care și-au adjudecat aurul. 

FRA a intrat așadar deja în puncte la ”Mondial” grație aruncătoarei de ciocan Bianca Florentina Ghelber, a șasea în finala feminină de duminică, adjudecată pentru țara gazdă de Brooke Andersen, care la 23 august va împlini 27 de ani, cu o performanță de 78 de metri și 96 de centimetri, urmată la mare distanță de canadianca Rogers, vicecampioană a lumii cu o aruncare de 75 de metri și 52 de centimetri, pe podium mai urcând o altă atletă din SUA, Kassanavoid (74,86m).

Bianca Ghelber (Perie) / foto: cosr.ro

Ghelber a înregistrat 72 de metri și 26 de centimetri drept cea mai mare distanță într-o aruncare a sa din finală, clasându-se a șasea, și în urma italiencei Fantini (73,18m) respectiv a canadiencei Weir (72,41m). Românca a fost urmată pe 7 de finlandeza Kosonen, cu o aruncare de 70,81 metri, atlete din China, Suedia, Finlanda, Azerbaijan și SUA completând în această ordine pozițiile ierarhice ale finalei feminine de aruncare a ciocanului, pentru care s-au calificat din seriile preliminare 12 sportive. 

SUA a dominat autoritar primele 15 finale la medalii din intervalul de start vineri – duminică al ”Mondialului” atletic de seniori pe teren propriu, cucerind 6 medalii de aur, 4 de argint și 4 de bronz, dar și izbutind alte 10 clasări pe pozițiile 4-8, aducătoare de puncte, pe când o federație africană, cea a Etiopiei, a reușit cucerirea a mai mult de o medalie de aur, mai exact două, în plus și una de argint.

Câte o medalie de aur în primele 3 zile ale ”Mondialului” în aer liber rezervat seniorilor au mai obținut asiaticele China și Japonia, Uganda de pe ”continentul de abanos” iar de peste Oceanul Atlantic și Peru, Jamaica și Republica Dominicană, în vreme ce onoarea Europei a fost salvată momentan de polonezul Pawel Fajdek, primul în finala masculină de aruncarea ciocanului, în care un alt polonez, Nowicki, a încheiat al doilea, Polonia obținând încă o medalie de argint și la 20 de kilometri marș masculin. Dintre federațiile europene, doar cea olandeză a mai obținut momentan mai mult decât o medalie, câte una de argint respectiv bronz. 

Bianca Florentina Ghelber, născută Perie la Roman (Neamț) și care a împlinit 32 de ani la 1 iunie, se clasa tot a șasea și anul trecut la ediția amânată a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo, unde înregistra cea mai bună performanță a sa, 74,18 metri, după ce la precedentele ”Mondiale”, din 2017 și 2019, de la Londra și Doha, nu trecea de 70 de metri și nici de calificări. Ghelber și-a egalat astfel cea mai bună clasare a sa la un Campionat Mondial de seniori, locul 6, obținut și la Daegu în 2011, cu o aruncare de 72,04 metri. Ulterior, la Moscova, se clasa a 11-a în finală, în 2015. Primul ”Mondial” de seniori la care s-a aliniat a fost cel berlinez din 2009, la nici 20 de ani, unde nu trecea de seriile preliminare, pe când avea deja câte două medalii de aur adjudecate atât la cadete cât și la junioare la Campionatul Mondial, în perioada 2005-2008, în 2007 devenind și campioană europeană de juniori iar în 2011 campioană continentală de tineret, la U23.

România mai este reprezentată în Oregon de atletele Daniela Stanciu (care va împlini 35 de ani la 15 octombrie) la săritura în înălțime, Ana Veronica Rodean (28) și Mihaela Acatrinei (27 ani) – ambele la 35 de kilometri marș, respectiv de ”tricolorii” Andrei Rareș Toader (25 ani) la aruncarea greutății, Alexandru Novac (25) la aruncarea suliței, Alin Alexandru Firfirică (26) la aruncarea discului și Marius Iulian Cocioran (39) – la 35km marș, delegația cu 15 componenți incluzând și 5 antrenori.

Aproape jumătate dintre cei 8 sportivi ai lotului ”tricolor” au trecut de 30 de ani iar jumătate dintre reprezentanții României la ”Mondialul” din SUA sunt aruncători, alți 3 fiind mărșăluitori iar Daniela Stanciu la sărituri. Cu alte cuvinte, FRA fără reprezentare pe pista din Eugene.

Competiția fiind totodată semnificativ devalorizată prin absența de la start a atleților din Rusia și Belarus, încă o dovadă a imixtiunii politicii în sport, arenă sportivă internațională politizată într-o măsură nesănătoasă și detrimentală sieși, sportul devenind de fapt un biet vehicul de propagandă al ideologiilor de manipulare din această societate globală curat-murdară, deturnând și lumea arenelor. Însă chiar ce-ar mai fi de zis când însuși Sebastian Coe – conducător al IAAF, bate câmpii cu niște declarații care-i dezvăluie desăvârșita-i ignoranță, semn că habar n-are pe ce lume trăiește dar nici că i-ar păsa de ceva în acest sens!? Sau poate că tocmai de aceea este fix în vârful structurii. 

Finala masculină de maraton a fost adjudecată tot duminică de etiopianul Tola, care la 11 august va împlini 31 de ani, cu timpul 2:05.36, urmat la peste un minut de compatriotul Geremew, flancat la alte 4 secunde de Bashir Abdi, pentru Belgia. Cel mai bine clasat din rasa caucaziană, belgianul Thomas De Bock, al 30-lea în 2:11,54 – season best, foarte rari fiind și ceilalți europeni la sosire, neamțul Groschel al 43-lea, danezul Nijhuis al 47-lea și britanicul Griffiths pe 49 dintre cei 54 care au trecut finishul, în vreme ce 9 maratoniști n-au completat întreg parcursul.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 4 =

 


Alte articole legate de acest subiect: