Crosul Tineretului? „Sincronizarea între instituţii, zero”

Crosul Tineretului şi-a derulat în această dimineaţă cea de-a doua sa ediţie dar altfel benefica iniţiativă de a-i antrena pe timişoreni la mişcare pe cei 2 kilometri de alergare prin centrul oraşului a suferit unele lacune logistic-organizatorice, cu atît mai evidente prin ochii unuia dintre sportivii amatori cărora li se adresa cu predilecţie acest gen de întrecere, şi care a participat la nenumărate asemenea concursuri în oraş sau în străinătate, precum şi fiicei sale, una dintre cele mai promiţătoare talente ale tenisului de cîmp timişorean la categorii mai mici de vîrstă. Salutînd evidentele bune intenţii, cît de utile rămîn însă la urma urmei asemenea competiţii pentru încurajarea sportului de masă, în situaţia în care par a fi mai degrabă bifate în calendar, decît organizate cu cap şi suflet?

Ca rezultate, podiumurile au fost acaparate de atleţi legitimaţi, şi anume Larisa Gancea, o semifondistă antrenată la LPS Banatul de profesorul Marcel Grigorescu, şi căreia îi venea ca o mînuşă o alergare pe 2.000 de metri, urmată de Ana Rus şi Diana Franţescu, iar la băieţi de Constantin Gabriel Mîneran, un alergător de la CS Universitatea pregătit de profesorul Emil Grozescu, specializat pe întrecerile de cursă lungă şi care în luna mai se clasa pe locul 15 în proba seniorilor la Campionatul Naţional de Cros de la Băile Felix, urmat de Andrei Ionuţ Bărbuţ (născut în 1994; LPS Banatul Timişoara; antrenor: profesorul Marcel Grigorescu), al optulea pe cei 6 kilometri al Naţionalului de Cros pentru juniori din staţiunea bihoreană, respectiv Daniel Bejenaru.

L-am interpelat la final pe unul dintre participanţi, care poate fi trecut cu uşurinţă între „veteranii” concursurilor de acest gen în oraşul nostru, în întreceri de alergări pe şosea sau triatlon şi nu numai, iar medicul stomatolog Ioan Dan Gaşpar, în vîrstă de 41 de ani, atlet amator, cu o recentă aliniere cu succes la Maratonul Barcelona, pe care l-a încheiat primul dintre românii aflaţi la start, tată a 2 copii care de un deceniu, de la vîrsta de 3 ani, n-au prea ratat crosurile ţinute în Timişoara, ne-a spus că „familia noastră trăieşte prin sport, ambii copii fac sport de performanţă, şi – ca orice om politicos – încep cu un compliment la adresa organizatorilor, singurul care poate fi făcut de fapt, felicitări că au avut o iniţiativă pentru tineretul judeţului, nu ştiu dacă din pasiune şi convingere sau din obligaţia de a justifica salariile, dar la modul în care a fost conceput şi organizat nu ştiu dacă a insuflat tinerilor dragostea de mişcare sau mai degrabă a fost detrimental”.

Subliniind din start că s-a înregistrat o mare diferenţă între anunţul precompetiţional lansat de organizatori şi realitatea de la faţa locului, Gaşpar ne-a spus că „pentru fiecare dintre organizaţiile implicate în desfăşurarea Crosului este o ruşine ceea ce s-a întîmplat astăzi la evenimentul denumit cros, şi o ruşine şi mai mare la evenimentul denumit dezbatere, unde nici măcar nu au fost delegaţi din partea forurilor mai sus amintite, şi unde am fost înştiinţat de o domnişoară probabil suficient de jos în funcţie la DJST ca să fie obligată să participe la o asemenea întrunire neimportantă, că nu au de gînd să mă asculte, pentru că se discută alte probleme. Eu afirmasem că am o prezentare scurtă, de circa 4 minute, despre de ce consider că întrecerea de astăzi a fost un eşec şi ce ar trebui schimbat. Am plecat de-acolo cu gîndul să vă destăinui ceea ce n-am fost lăsat să explic. Minusurile, ca la matematică… În primul rînd, ora de desfăşurare a crosului a fost 11, iar înscrierea a început la 10, cînd lumea era cred la şcoală. În al doilea rînd, data. Cu greu pot înţelege de ce trebuia organizat crosul chiar astăzi şi nu la sfîrşit de săptămînă, cum se întîmplă de regulă în ţările spre care ar trebui să privim drept exemplu la acest capitol, mai ales deoarece copiii nu au avut liber la şcoală! Din cei 300 de participanţi cîţi s-au înscris, aşa mi s-a spus, eu nu cred că au fost nici 250 de alergători, iar 95% au fost elevi. Deci sincronizarea între instituţii, zero. În al treilea rînd cred că targetul ar trebui să fi fost tinerii între 18 şi 35 de ani, şi nu se face nimic pentru ei, numărul lor este în scădere faţă de anul trecut, ca şi al participanţilor per ansamblu. Dar asta nu pare să fie considerat ca un eşec pentru forurile de mai sus. La anul, în ritmul acesta, o să fie şi mai puţini…”

Rînd pe rînd, Gaşpar a semnalat şi alte neajunsuri, ultimul dar nu şi cel din urmă făcînd referire la aspectul financiar… „Tricourile care s-au împărţit gratuit la înscriere, îndrăznesc să spun, nu fericesc pe nimeni. De la Liceul Sportiv Banatul, de unde a fost cea mai largă participare, nu le-a purtat nimeni pe cele primite anul trecut. Ştiţi de ce? Sunt urîte, ieftine, culoarea te îngrozeşte, materialul nu e pentru atletism, inscripţia este a unei instituţii care nu spune nimic nimănui, nu au nimic hazliu sau ceva să-i reprezinte pe tineri, sunt negîndite…”

„În privinţa premierii, anul trecut, culmea, pe motiv de nediscriminare, s-au premiat primii 10 atleţi. Fetiţa mea a cîştigat la femei anul trecut şi nu a primit nici diplomă! A fost aşa de dezamăgită încît nici nu a vrut să audă anul acesta de Crosul Tineretului (n.n.: Ioana Gaşpar concurează cu succes în circuitul naţional juvenil de tenis de cîmp şi în turnee internaţionale). Primii 10, cinste lor, sunt atleţi bărbaţi, dar nu poţi să faci competiţie între bărbaţi şi femei. Anul acesta s-au premiat şi 3 fete. Recomand să se facă grupe de vîrstă, la bărbaţi şi femei. Traseul fiind de numai 2 kilometri, distanţa se poate alerga şi pe malul Begăi şi în Parcul Central, nu trebuie printre maşini. La mediatizare, şcolile puteau să fie îndemnate să o privească drept o întrecere, şi prinde bine la tineri competiţia, şi să facă măcar o echipă din partea fiecărei şcoli sau facultăţi. Animatori pe traseu, la sosire, nimic… Sunt atîtea trupe de tineri care ar fi venit pe gratis să dea culoare evenimentului. Dar nimeni nu mişcă un deget! De unde să fie distractiv şi atrăgător pentru tinerii care nu au contact cu sportul? Nici o personalitate sportivă sau a oraşului, să dea startul sau să premieze. Comunicarea cu atleţii a fost deficitară, nu tu microfon şi boxă, nu tu megafon, ci răcnit să acoperi 200 de copii, la fel ca anul trecut”, a continuat Gaşpar, adăugînd că „în occident sau chiar şi la noi se organizează de către entităţi private crosuri pentru profit, unde participanţii plătesc. La noi a fost gratuită participarea, a existat probabil un fond de unde s-au cheltuit ceva bănuţi, iar la cheltuieli putem adăuga probabil şi platouri de mîncare pentru aşa zisa dezbatere, la care au fost cîţiva tineri, am impresia mai degrabă din obligaţie, cred că exact cei care au făcut înscrierile, care nu aveau nimic de zis… Aşadar bani din păcate prost cheltuiţi. Desigur, e uşor să arunci cu piatra, nu a fost intenţia mea şi îmi cer iertare celor care nu merită un duş rece, pe care oricum nu cred că o să-l primească nimeni. Dar dacă nu sunt în stare să se intereseze cum se organizează aşa ceva, dacă nu-şi aduc aportul de gîndire şi originalitate în a dezvolta un proiect, atunci să dea banii unor firme care se ocupă de organizarea de evenimente sportive. Mai rău de atît nu poate să iasă! Să fie de vină, mă întreb, şi lipsa de pasiune pentru ceea ce fac? Căci talent organizatoric şi mîndrie nu există, cu siguranţă!”

Pentru conformitate, iată anunţul precompetiţional difuzat de organizatori: „Sărbătorim prin sport! Cu ocazia zilei de 2 Mai, când se sărbătoreşte Ziua Tineretului, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş continuă tradiţia de a organiza un cros, la care sunt aşteptaţi să participe 500 de tineri. Toţi cei care se înscriu vor primi tricouri, iar primii sosiţi vor avea parte de premii interesante: treninguri, stickuri, mingi, vaucher pentru terenul de tenis al CSM.

Înscrierile se fac la sediul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport de la ora 10. La 11 va avea loc startul, pe un traseu bine determinat. Totul se va încheia cu o dezbatere la ora 14, care va avea loc la Casa Tineretului.

Partenerii acestui cros organizat de DJST Timiş sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Clubul Sportiv Municipal, Organizaţiile neguvernamentale pentru Sport şi Tineret, Consiliul Judeţean al Elevilor”.

Un punct de vedere care ar trebui să dea de gîndit.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Crosul Tineretului? „Sincronizarea între instituţii, zero”

  1. Catalin spune:

    Ultima data am participat la acest cros acum 2 ani .. cand organizarea defectuoasa m-a facut sa imi dau seama ca nu merita. (imbulzeala la start pentru ca nu s-au separat pe categorii de varsta participantii foarte numerosi, amanarea foarte mult a startului desi era un soare torid, etc)
    In primul rand ar trebui sa fie declarat oficial ca un cros adresat elevilor, nu sportivilor de performanta, pentru ca , daca se doreste incurajarea sportului, nu are sens sa lasi sportivii de performanta care vin si „grebleaza” bruma de premii oferite micutilor …..
    …iar legat de anuntul oficial, spicuiesc ” La 11 va avea loc startul, pe un traseu bine determinat.” ..spune totul despre organizarea lor ambigua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + = 14

 


Ultimele articole din categoria Atletism: