Dacă Timişoara se poate lăuda la finele acestei săptămîni cu prezenţa la startul Campionatului European de atletism în aer liber pentru seniori a doi proaspeţi absolvenţi ai junioratului, şi anume remarcabilii Pastor şi Vătămanu, implicaţi în probe de 400 respectiv 200 metri, şi care se numără printre cei mai buni 10 sportivi timişeni în anul 2011, în schimb se pune totodată întrebarea dacă va veni oare ceva şi din urmă, din actualele generaţii de copii, în condiţiile în care doar două eleve au reprezentat LPS Banatul la recentul Campionat Naţional de copii la categoriile I, II şi III, care a reunit la start în Bucureşti nu mai puţin decît 1.154 de competitori.
Nadia Valentina Borşoş, născută în 1999, s-a calificat în finala probei de 80 metri la copile 1, în care a ocupat locul 7, cu 11.16 secunde, mai participînd şi în întrecerea pe 200 metri, în care s-a clasat a 14-a, în ambele alergări evoluînd şi colega sa de club Annemone Mihaela Elena Burac (n. anul 2000), clasată a 57-a respectiv pe 44.
Cele două adolescente au fost singurele reprezentante ale Timişoarei într-o întrecere naţională în care au participat 1.154 de copii, din care 630 la feminin şi 524 la masculin, din 124 cluburi din ţară. Lăsînd la o parte probele de alergări, în care copiii şi juniorii timişoreni mai iau cît de cît startul, mai ales pe viteză, în schimb cele de aruncarea greutăţii, ciocan, suliţă, prăjină, săritura în lungime sau în înălţime par a fi de pe altă planetă pentru atletismul juvenil local. Iar multe au de-a face, în aceste cazuri, şi cu precara bază materială existentă.
Greu de crezut că s-ar trezi cineva în cele din urmă, pentru a oferi condiţii propice de pregătire generaţiilor viitoare de atleţi ai Timişoarei, dar o şi mai mare întrebare se leagă de sportul amator şi de mişcare în general, lăsînd de-o parte cel competiţional: oare mai aleargă, aruncă şi sar copiii Timişoarei de astăzi?
Da, probabil aleargă după limuzina cu care îi ia mama de la şcoală, îşi dezvoltă aruncarea cu privirea tîrîţi fiind prin Mall şi sar de pe-un picior pe altul în cozile la audiţii pentru „Românii au talent”. Cum îi creştem, aşa îi avem.
intrebarea e …..”unde sa faca antrenamente copii?”……nu avem nici o baza sportiva calumea in oras,de fapt nu avem NIMIC…….si nu vorbesc doar de oarsul nostru ci in general…….sportul la noi e ca si inexistent…..si cum am vrea oare sa fie cand „alesii nostri cei dragi „desfiinteaza orele de sport din scoli……..am ajuns sa ne uitam si sa vorbim pe la colturi de alte tari care participa la campionate europene,mondiale si olimpiada…….