Douăzeci de țări în frunte cu Etiopia, aur la Campionatul Mondial de atletism în sală de la Beograd, 31 de națiuni medaliate iar 56 cu puncte adjudecate în finale, nu și România

Delegația Federației Române de Atletism n-a intrat în puncte la ediția din acest an a Campionatului Mondial IAAF de atletism în sală de la Beograd, unde 56 de națiuni au obținut măcar un punct, dintre care 29 din Europa iar 5 dintre acestea din spațiul ex-iugoslav, douăzeci de țări în frunte cu Etiopia – cea mai aureolată, cucerind medalii de aur, iar alte 11 izbutind clasări pe podium.  

Stark Arena din capitala Serbiei a găzduit ediția 2022 a ”Mondialului” indoor de atletism sub egida IAAF, iar Etiopia a cucerit cele mai multe medalii de aur, 4, în probele de 1.500 și 3.000 de metri, la feminin și masculin, completate de alte 3 medalii de argint și două de bronz, marea majoritate tot în cursele de 1.500 și 3.000 de metri, marea majoritate în întrecerile feminine.

Cele mai multe medalii în ansamblu le-a cucerit SUA, dintre care 3 de aur – la 60 de metri garduri masculin, 800 de metri feminin și săritura cu prăjina feminin, respectiv 7 de argint și 9 de bronz, al treilea cel mai ridicat număr de medalii fiind adjudecat de Olanda – 4 în total, dintre care două de argint și două de bronz.

Însă mai mult decât o medalie de aur, într-un trio restrâns cu Etiopia și SUA, a mai cucerit la Beograd selecționata Belgiei, și anume două medalii de aur, de altfel și singurele în contul federației de la Bruxelles, prin ștafeta de 4×400 de metri masculină și pentatlonista Vidts.

Alte 17 federații cu câte o medalie de aur, printre care și gazda Serbia, prin Ivana Vuleta (foto), triumfătoare la săritura în lungime, o altă vecină a României, Ucraina, cucerind o medalie de aur și una de argint. Tot într-un concurs feminin de sărituri, cel în înălțime, a avut reprezentare în finală o altă vecină a României, Bulgaria, Mirela Demireva obținând locul 8 și implicit un punct pentru delegația de la Sofia, aflată între cele 56 de națiuni care au punctat la World Athletics Indoor Championships Belgrade 22.

Din totalul celor 31 de federații medaliate, mai mult de două medalii au mai obținut doar Elveția, și anume una de aur la 60 de metri feminin prin naturalizata Kambundji, dar și două de argint, respectiv Suedia, cu una de aur, una de argint și una de bronz, precum și Jamaica (1-0-2).

Apropo de Suedia, Armand Duplantis și-a bătut propriul record mondial, 6,19 metri, stabilit în aceeași sală anul acesta cu ocazia World Athletics Indoor Tour Silver, reuniune la care participa și timișoreana Cristina Daniela Bălan, săritorul cu prăjina în vârstă de 22 de ani ridicând ștacheta la 6,20m.

Și alte recorduri mondiale stabilite duminică la Beograd, Yulimar Rojas (Venezuela) cu 15.74 metri la triplusalt iar Grant Holloway cu 7,29s în semifinale pe 60 de metri garduri, ulterior cucerind și titlul mondial, în 7,39s.

Slovenia – cu o medalie de bronz, Croația și Muntenegru cu câte un loc 4 dar și Bosnia Herțegovina – cu o clasare în finală, au punctat la rândul lor dintre federațiile spațiului ex-iugoslav. Alte 3 națiuni africane au punctat și acestea în Serbia, și anume Kenya, Nigeria și Uganda, însă fără a obține medalii de aur, capitol la care s-au înscris de exemplu și Regatul Unit, Polonia, Australia sau Noua Zeelandă. Surprinzător, Germania a încheiat printre altele în rând cu Bulgaria, cu un singur punct, echivalent unui loc 8 în finală.

România s-a aliniat cu 6 atleți – majoritatea la feminin, plus ștafeta de 4×400 de metri masculină, însă a concurat în doar 3 finale, Claudia Bobocea (29 ani) încheind a 9-a finala pe 1.500 de metri, Florentina Iușco a 14-a la săritura în lungime iar Andrei Toader pe 17 la aruncarea greutății.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × = trei

 


Ultimele articole din categoria Atletism: