Dublul ex-recordman mondial pe 100 de metri, deținător al recordului celor mai multe curse de 100m sub 10 secunde, 97, dar și cel mai rapid atlet din istorie pe 100 de metri care nu a devenit campion olimpic sau al lumii, Asafa Powell se retrage la 40 de ani

A doborât de două ori recordul mondial al probei masculine de 100 de metri, în iunie 2005 și mai 2008, cu timpi de 9 secunde și 77 de sutimi respectiv 9.74s, iar recordul său personal de 9.72 secunde – între cele 97 de rezultate ale jamaicanului sub 10 secunde, și această acoladă constituind de fapt un record în sine, rezistă ca fiind al patrulea cel mai rapid timp înregistrat în istorie, însă iată că, în acest final de noiembrie, la puține zile după împlinirea vârstei de 40 de ani pe 23 ale lunii, sprinterul Asafa Powell și-a anunțat retragerea din activitate, după două decenii de sport competițional la vârf. În orice caz, fără a fi câștigat titlul mondial sau olimpic, fiind de fapt cel mai rapid atlet din istorie care să nu fi dobândit aceste distincții, ultima sa cursă sub zece secunde reușind-o în 1 septembrie 2016.

Powell semnând autografe cu ocazia reuniunii Nitro Athletics Series pe Lakeside Stadium din Melbourne, în 2017 / foto: Robert Prezioso/Getty Images
 

Asafa Powell ”cobora” în premieră sub 10 secunde pe suta de metri în urmă cu aproape 20 de ani, pe 12 iunie 2004, cu o sutimi de secundă, 9.99s, ajutat fiind și de vânt (+1.8 m/s), în cadrul competiției interne National Junior Track and Field Championships, găzduită în Spanish Town, din Jamaica natală. Iar două săptămâni mai apoi se alinia în cadrul ediției de vară a Jocurilor Olimpice din anul 2004 de la Atena după ce devenea campion al țării cu un personal best la vremea respectivă, 9.91 secunde.

De fapt, avea să mai concureze la încă 3 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, la Beijing în 2008, la Londra în anul 2012 și la Rio de Janeiro în urmă cu 6 ani, la Atena și în China clasându-se pe locul 5 în finală.

A devenit totuși medaliat olimpic cu aur în proba de ștafetă pe 4×100 de metri, în 2016, în Brazilia, Jamaica fiind reprezentată atunci și de Usain Bolt, Yohan Blake și Nickel Ashmeade, iar tocmai celebrul Bolt a înregistrat acum o filmare video dedicată retragerii lui Powell din activitatea pe pistă. Usain Bolt își dobora propriul record pe care îl stabilise cu doar câteva luni înainte, ”coborând” și mai mult la 9.69 secunde cu ocazia finalei olimpice pe 100 de metri pe care o câștiga în 2008 la Beijing, unde Powell a încheiat al cincilea în 9,93s. 

Powell câștiga încă din 2003 două reuniuni IAAF Grand Prix, la vârsta de numai 21 de ani, una dintre acestea fiind din categoria AF Golden League.

Cel mai tânăr dintre 6 fii ai unei familii cu sprintul în sânge, tatăl înregistrând 10 secunde și 20 de sutimi pe suta de metri iar mama 11,4s, Asafa Powell și-ar fi dorit să fie mecanic auto dar a călcat totuși pe urmele celui mai mare dintre frații săi, Donovan, finalist al probei de 60 de metri la ”Mondialul” în sală din 1999. 

Powell și-a anunțat retragerea pe o rețea de așa-zisă socializare.

Conform World Athletics, fostul recordman mondial a concurat în ultima cursă pe 100 de metri anul trecut în luna mai. 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = patru

 


Ultimele articole din categoria Atletism: