Galerie foto Maraton Timişoara: ediţie cu campioni balcanici

Maraton Timişoara a primit o lovitură în acest an, organizând cea de-a XII-a ediţie a tradiţionalei competiţii de alergare pe şosea tocmai fără proba simbol a concursului, maratonul clasic pe 42,2 kilometri, la care s-a renunţat pe considerente logistice şi datorită tot mai restrânsei participări la ultimele ediţii, dar Cultur Maraton, conform denumirii concursului organizat duminică începând cu ora 10, din preajma statuii lui Mihai Eminescu, de la Capitol, a propus cinci probe, reunind 373 de participanţi la start, inclusiv din Ungaria, Serbia, Spania sau Suedia.

S-a păstrat tradiţia, ca a doua duminică din octombrie să fie rezervată pe malurile Begăi curselor organizate de Atletic Club Maraton Timişoara şi CS Tibiscus, iar dimineaţa de toamnă a fost friguroasă, dar chiar şi aşa a fost frumos… Frumos pentru că Silvia Banda, câştigătoarea probei feminine a Maratonului timişorean la ediţiile sale din anii trecuţi, nemaiavând ocazia să-şi apere trofeul, prin renunţarea la proba clasică, s-a aliniat totuşi la start în semimaratonul pe 21,1 kilometri, pe care l-a câştigat la o săptămână după ce încheia Maratonul Budapestei, pe malurile Dunării… Iar acum se pregăteşte de Maratonul Vienei, în primăvară.

A fost frumos pentru că s-au impus antrenorul şi elevul, în probe separate, mai exact Cristian Prăsneac în semimaratonul masculin, urmat de doi sârbi, iar Andrei Leancă, în vârstă de nici 16 ani, în cursa de 10 kilometri a competiţiei, juniorul reprezentând CSM Dorna Vatra Dornei aliniindu-se la start după ce cu o dimineaţă înainte se impusese într-o cursă similară şi la Luduş, în Mureş. „După-amiaza a fost pe drum spre Timişoara, iar acum, la start. A mai concurat şi prin Franţa, Germania, Austria”, explică rudele băiatului, aflate la sosire…

Remarcabil, Leancă s-a impus în faţa unor mai rutinaţi alergători, dintre care Mircea Covaciu a sosit al doilea pe 10.000 metri, în 36.36, iar Mihai Obrejan chiar a ratat podiumul, în 39.13, cu regretul că n-a repetat cursa reuşită în octombrie 2010: „Atunci am scos 34 de minute, aşa încât acesta nu poate fi un timp prea bun”. Locul 3 a fost smuls de un alt junior, David Rus, născut în anul 1997, deci şi mai mic decât Leancă!

A fost şi mai frumos pentru că viceprimarul Adrian Orza a dat startul, de această dată nu din pistol, şi la Bambi Maraton, un minunat concurs pe 600 de metri rezervat puştilor de clasa I şi a II-a de la „Nikolaus Lenau”, înscrişi în număr mare pe listele profesorului lor de educaţie fizică şi sport, Harry Pinzhoffer, şi care au dat năvală într-o minitură pe Corso, pe la „Peşti” şi retur, Larissa Gherman, elevă în clasa a II-a, impunându-se într-un duel umăr la umăr cu un acelaşi coleg băiat, ca şi anul trecut. „Îi place mult să facă mişcare şi dovedeşte aptitudini şi înclinaţie pentru sport, aşa încât ne vom orienta spre ce ramură o vom îndruma”, a explicat tatăl fetei, practicant de karate şi fost alergător la rândul său. Părinţii Liana şi Călin Gherman, însoţiţi la sosire de fiul lor Sebastian, de asemenea practicant de karate, s-au bucurat de succesul fiicei lor, care a pozat nici mai mult nici mai puţin decât cu viceprimarul Orza, şi au salutat iniţiativa cooptării a 80 de copii la start.

Frumoasă a fost prezenţa între alergătorii de 10 kilometri a unei performere a României în alergările montane, campioană balcanică în 2011, cu selecţionata tricoloră, şi bronz la individual, respectiv vicecampioană europeană de juniori, tot cu echipa, şi pe 5 între junioarele Europei… Rebeca Rus, în vârstă de 16 ani şi aflată în primul său an ca junioară II, s-a aliniat la start împreună cu 9 colegi de la LPS Banatul, cu toţii din probele de rezistenţă, sub bagheta profesorului lor, Ion Niculiţă. Rebeca a adus de fapt la start şi doi fraţi de-ai săi… Şi n-a ratat ocazia să se impună în întrecerea fetelor pe 10 kilometri cu 40.42 minute, în vreme ce frăţiorul său mai mic, David, născut în 1997, s-a clasat al treilea la băieţi, tot pe 10 kilometri! Din grupul „Liceului”, Nicoleta Gherghinescu s-a clasat a patra, în 41.17… „Sunt copii din clasa a VI-a şi până într-a X-a, cu toţii concurând pe probe de la 800 de metri în sus… 1.500, 3.000, 5.000, 10 kilometri”, a explicat antrenorul Niculiţă.

A fost frumos pentru că în grupul alergătorilor s-au numărat şi cei de la… Alergotura, inimoşi care s-au aliniat la start întru efectuarea unei donaţii pentru 350 de copii orfani de la centrul din Valea Plopului, pe Valea Prahovei, făcându-se remarcaţi prin tricourile lor galbene cu imprimeu, care au întors destule capete: „Mai aveţi tricouri din acestea?”, a răsunat întrebarea unei mici participante, în meleul de la sosire, totodată „Alergătura” fiind asaltată de agenţi publicitari ai unor firme de energizante. S-a lăsat cu poze…

A fost frumos pe frig pentru că 66 de biciclişti s-au duelat pe porţiuni drepte sau în viraje strâmte, pe parcursul a patru tururi însumând cât distanţa unui… maraton, aşa încât tot a fost vorba de 42,2 kilometri, fie şi pe bicicletă!

În fine, au mai fost şi cele 12 companii din oraş care au pus-o de un duel al ştafetelor de câte 4, pe distanţe de cinci kilometri, cu emoţii la schimb, când trebuia predat nu… batonul, ci… cipul.

Dar cel mai şi … cel mai frumos a fost că unii timişoreni au ieşit la mişcare, fie şi pe frigul toamnei furişate dintr-odată. La mai mare…

Ca total, pe listele de înscriere au figurat 373 de participanţi, dintre care 114 la alergarea pe 10 kilometri, 66 la bike-maraton, 65 la semimaraton, 12 echipe a câte patru alergători la ştafetă şi 80 la Bambi Maraton.

 

Pe podiumurile evenimentului au urcat… Cros 10 km – masculin: locul I – Andrei Leanca (Vatra Dornei); locul II – Mircea Covaciu (Timişoara); locul III – David Rus; locul IV – Mihai Obrejan (Timişoara); locul V –Cristian Hăngănuţ (Bistriţa Năsăud); Cros 10 km – feminin: locul I – Rebeca Rus (LPS Banatul) ; locul II – Andra Ilie (Timişoara); locul III – Kriszta Panyor (Ungaria); locul IV – Nicoleta Gherghinescu; locul V – Izabella Szoke; Semimaraton 21 km – masculin: locul I – Cristian Prâsneac (Vatra Dornei); locul II – Milos Milanovic (Serbia); locul III – Marko Milanovic (Serbia); locul IV – Ivan Miskeljin (Serbia); locul V – Ernesto Silva (Suedia); Semimaraton 21 km – feminin: locul I – Silvia Banda (Timişoara); locul II – Claudia Marcu (Timişoara); locul III – Daniela Torok (Timişoara); locul IV – Bernadette Demeter (Arad); locul V – Codruţa Damian (Timişoara); Ştafetă 4 x 5 km: locul I – Haufe-Lexware 1 (Pentek Marius, Mihai Emilia, Daneasa Dan, Draica Remus); locul II – US Food Network (Tudorache Alin, Badoiu Aurelian, Ciuta Viorel, Matis Ciprian); locul III – Haufe-Lexware 1 (Danciu Melania, Moldoveanu Bogdan, Vidrascu Paul, Giurgiu Victor); bikemaraton 21 km – masculin: clasament general: locul I – Raul Buhaş (Oraviţa), locul II – Cristian Mihai Bolchiş (Arad), locul III – Alexandru Almăjan (Timişoara); juniori 14-18 ani: locul I – Cristian Mihai Bolchiş (Arad), locul II – Bogdan Cliveţ (Botoşani), locul III – Beniamin Oltean (Arad); U23 18-23 ani: locul I – Raul Buhaş (Oraviţa) şi Alexandru Almăjan (Timişoara), locul III – Alexandru Grosu (Timişoara); Hobby 23-35 ani: locul I – Cristian Enache (Timişoara), locul II – Alexandru Vodă (Timişoara), locul III – Bogdan Nădăştean (Timişoara); Master 35-50 ani: locul I – Marius Vlad (Timişoara), locul II – Doru Buhaş (Oraviţa), locul III – Hermann Kleinpeter (Arad); Veterani +50 ani: locul I – Florin Racoviţa (Arad), locul II – Radu Maghiaru (Timişoara), locul III – Gheorghe Pocovnicu (Timişoara); Feminin: locul I – Anita Kovacs (Arad), locul II – Raluca Zvvâncă (Timişoara), locul III – Lorena Ciurea (Timişoara). Toţi concurenţii au primit diplome, medalii şi câte un tricou iar „premianţii” concursului au beneficiat de cupe şi premii în produse sportive; cei mai buni sportivi, sosiţi primii la probele de alergare respectiv ciclism, au primit o excursie de un weekend la Băile Herculane.

Traseul s-a întins pe 10,6 km având startul de la Primăria Municipiului Timişoara apoi a continuat pe bd. Vasile Pârvan, str. Cluj, str. Surorile Martir Caceu, str. Prof.Dr. Aurel Păunescu Podeanu, Piaţa General Domăşneanu, Calea Stan Vidrighin, str. J.H. Pestalozzi, bd. Corneliu Coposu, str. Michelangelo şi în final din nou la Primărie (bd. C.D. Loga). Siguranţa cicliştilor şi alergătorilor pe acest traseu a fost asigurată de Poliţia Rutieră, Poliţia Locală, Zenith Security Timişoara, împreună cu voluntari ai C.S.Tibiscus şi Centrului pentru Voluntariat Timişoara. Mulţumită acestora, pe traseu nu a avut loc nici un eveniment rutier.


Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism, Sport de masă, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Galerie foto Maraton Timişoara: ediţie cu campioni balcanici

  1. Filme online spune:

    Felicitari pentru articol. Va citesc cu placere de cand am descoperit acest site. Mircea, admin filme1.net

  2. Paul spune:

    Pai organizezi maraton in Timisoara in aceeasi zi cu maratonul de la Bucuresti? Chiar e pacat. In loc sa avem maratoane la intervale diferite de timp, astfel incat sa te poti recupera si sa participi la toate, noi le punem in aceeasi zi. Bravo natiune! Sa le fie invatatura de minte organizatorilor de pe Bega, la anul sa puna si ei maratonul la cel putin o luna distanta de cel din Bucuresti (si sa tina cont si de Cluj).

  3. Pingback: Miscare de bun gust | Blog KFC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × = 36

 


Ultimele articole din categoria Atletism: