Ilustrată din Italia, de la Jocurile Mondiale Masters, pe adresa președintelui CS Universitatea Timișoara: Nișu, pe sută, de ziua sa de naștere!

Alinierea timișoreanului la start, pentru România, un triumf în sine! Nevoit să-și ceară dezlegarea pe fondul discriminării și a insultelor la care a fost sistematic supus de la vârful Clubului Sportiv Universitatea Timișoara, șicanat fiind ulterior în demersurile de a-și găsi o nouă grupare, atletul Silviu Nișu a izbutit să-și asigure prezența la ediția din acest an a foarte popularelor Jocuri Mondiale Masters, rezervate sportivilor peste 30 de ani, și care au loc în această primă decadă a lunii august la Torino.

Silviu Nişu, urcînd pe prima treaptă a Naţionalului de probe neclasice de pe Cluj Arena, în toamna lui 2012, se arăta pe atunci mîhnit să constate că şi înaintea acelei întreceri preşedintele clubului la care era legitimat, Universitatea Timişoara, l-a "încurajat" cu vorbele "prietene, pentru tine atletismul e istorie". Nișu a ajuns totuși, împotriva rea voinței unora, pentru România, la Jocurile Mondiale Masters!

 

Cu 8.305 competitori din 61 de țări la startul ediției sale inaugurale, din 1985, la Toronto, Jocurile Mondiale Masters, coagulând și 102 națiuni la start, la întrecerea din 1998, la Portland, și atingând un vârf de participare de 28.676 sportivi la precedentul concurs, din urmă cu 4 ani, la Sydney, a ajuns acum și la cea de-a opta sa ediție, dar doar a doua în Europa, după cea din 1989, în Peninsula Iutlanda, la Aalborg, Aarhus și Herning.

Capitala Piemontului găzduiește acum, în organizarea Asociației Internaționale a Jocurilor Masters, întrecerea sportivilor de diferite abilități competiționale din întreaga lume, criteriul principal constituindu-l vârsta participanților, de la 30 de ani în sus.

30 este și numărul disciplinelor de concurs iar într-una dintre acestea, atletismul, concurează și Silviu Adrian Nișu, ”mezinul” din generația 1978 al grupului de 6 atleți din România, înscriși în 9 probe distincte.

Noțiunea de ”Masters” poate avea un corespondent, cel puțin în cazul întrecerilor open atletice din Occident, de exemplu de anduranță, categorisirii de ”veteran”, aplicabilă tuturor concurenților care au împlinit 35 de ani. Lăudabil și admirabil în tenacitatea sa de a se alinia la start, Nișu a făcut-o însă, din păcate și forțat de împrejurări, nu ca sportiv legitimat la CS Universitatea Timișoara, unde a întâmpinat extraordinara rea voință abuzivă a președintelui grupării, sau CSM Timișoara, care i-a închis mai mult sau mai puțin diplomatic ușa în nas, ci din partea lui CS Rapid și CS Olimpia, ambele din București, recentă rezolvare favorabilă a afilierii sale fără de care n-ar fi avut drept de participare în Italia.

Această participare echivalează însă cu o vedere-ilustrată din Piemont, de la un atlet înscris la cea mai mică grupă de vârstă a Jocurilor Mondiale Masters, și așadar cu zeci de ani de viitoare asemenea competiții în față, pe adresa unui președinte de club nu departe de retragere și pensionare. Viitorul și trecutul…

Dintr-un lot avându-l ca decan de vârstă pe Adrian Neagu (n. 1953), concurând la săritura în lungime în categoria de vârstă ”bărbați 60 de ani”, Nișu este sprinterul, duminică seară având încercarea pe suta de metri, iar la finele ”Jocurilor”, pe 10 august, proba de 200 metri.

Dacă între atleții din România este cel mai tânăr, preparatorul fizic de la CFR Timișoara care se prezintă la start cu timpi stagionali pe 2013 de 10.80 la sută respectiv 21.80 secunde pe 200 de metri, va fi cel mai în vârstă în probele sale.

Astfel, datorită faptului că împlinește 35 de ani abia în ziua primei sale probe, mâine, duminică 4 august, Nișu a fost încadrat la categoria de concurs ”bărbați 30 de ani”, cea mai joasă a competiției, urmînd a sprinta în compania unor adversari nițel mai tineri.

Iar apropo de categorii, atletismul se dispută pe 15 grupe de vârstă la băieți respectiv 12 la feminin, totalul probelor de concurs la categoria masculină de 30-34 ani fiind de 21.

Iată grila de start a celor 7 pe suta de metri la 30 de ani: Adrian Silviu Nișu (număr de concurs 1053), Alexandre Gbaguidi (născut: 1981; Canada), Claudio Lazazzera (1978; Elveția), Michele Gravina (1980; Italia), Parag Patil (1979; India), Sascha Mattheis (1981, Germania) și Michael Dotti (1982, Australia).

Proba forte a timișoreanului va fi însă cea de 200 de metri, din 10 august, când la start, pe lângă ceilalți 6, vor mai fi și spaniolul Martin Acosta (1981) respectiv neamțul Merzdorf (1983).

Bineînțeles, în optica refractarului conducător timișorean, Jocurile Mondiale ale veteranilor constituie cel mai probabil doar o competiție de duzină și de un nivel îndoielnic-scăzut, respectivul pierzând însă din vedere, orbit de răutate, noțiunea în sine de sport precum și faptul că nu toți atleții pot fi Usain Bolt. Un nume deja de legendă, cu care îl ironizează, printre altele, pe altfel creditabilul Nișu, un atlet cu rezultate mai mult decât decente și care vorbesc de la sine, mai ales în condițiile în care atletul se ține aprig de probele de sprint, în ciuda înaintării în vârstă.

Dar, mai exact despre Nișu însă și despre incalificabila atitudine de care a avut parte de la vârful grupării actualmente cu o foarte ”subțire” secție de atletism, în istoricul consemnărilor noastre de dată recentă:

1) http://sporttim.ro/atletism/atletul-silviu-nisu-mina-sucita-nasture-rupt-impins-fiind-afara-de-presedintele-universitatii-timisoara-mircea-chis

2) http://sporttim.ro/atletism/actualizare-nisu-atletul-universitatii-timisoara-cu-mina-si-antebratul-in-ghips-in-urma-agresiunii-din-partea-presedintelui-lui-u-adio-nationalul-de-miine

 

3) http://sporttim.ro/atletism/halo-timisoara-desi-cu-mina-imobilizata-dupa-atacul-presedintelui-lui-u-chis-silviu-nisu-bate-la-indoor-classic-viena-timpul-de-la-universitarele-romaniei

4) http://sporttim.ro/atletism/silviu-nisu

5) http://sporttim.ro/atletism/silviu-nisu-2

 

 

Acest articol a fost publicat în Atletism, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = patru

 


Ultimele articole din categoria Atletism: