Jim Hines, primul sprinter alergător al sutei de metri în mai puţin de 10 secunde, plecat la îngeri. A deţinut recordurile 15 ani

Primul atlet care a alergat distanţa de 100 de metri în mai puţin de 10 secunde, sportivul de culoare nord-american Jim Hines, s-a înălţat la îngeri la vârsta de 76 de ani, sprinterul fiind cronometrat manual în 9,9 secunde la Campionatele SUA din 1968. Cronometrul electronic înregistra în acelaşi an 9,95 secunde la finele cursei sale din cadrul ediţiei mexicane a Jocurilor Olimpice de vară, cucerind astfel aurul iar recordul pe care şi-l doborâse rezistând un deceniu şi jumătate, până în 1983, când Calvin Smith a fost cronometrat în 9,93s.

Hines a fost aşadar „cel mai rapid om din lume”, cum sunt recunoscuţi de regulă sprinterii deţinători ai recordului probei de 100 de metri, vreme de 15 ani.

Cincisprezece ani echivalenţi celei mai îndelungate perioade de timp în care unui sprinter nu i-a fost doborât recordul înregistrat pe 100 de metri, conform statisticilor ţinute în ultimii 110 ani de la înfiinţarea International Amateur Athletics Foundation.

Interval record ameninţat actualmente de durata cu care se poate lăuda deţinătorul la zi al celui mai rapid timp pe suta de metri, Usain Bolt, încă de la Campionatul Mondial din 2009 de la Berlin, 9 secunde şi 58 de sutimi, jamaicanul fiind deţinător şi al recordului olimpic, 9,63s, de la ediţia londoneză de vară din 2012.

Jim Hines devenea de fapt dublu campion olimpic la ediţia din 1968 de la Mexico City, şi cu ştafeta de 4×100 metri a Statelor Unite ale Americii, punct culminant al unei cariere pe pistă pe care şi-o lansa cu gruparea de atletism Tigers a instituţiei de învăţământ superior Texas Southern University, deşi prima sa dragoste a fost baseball-ul. Interesant, nu mult după Jocurile Olimpice de vară renunţa la atletism în favoarea fotbalului american, practicat în National Football League sub culorile lui Miami Dolphins şi Kansas City Chiefs. 

Jim Hines se năştea în anul 1946 în statul sud-american Arkansas şi creştea în California, la Oakland.

Cu excepţia celor mai buni timpi din istorie pe o sută de metri, stabiliţi de Bolt, Tyson Gay (SUA) şi Yohan Blake îl deţin pe al treilea, 9,69 secunde, înregistrat în 2009 la Shanghai respectiv 2012 la Lausanne, la egalitate cu cel semnat tot de Bolt în 2008 la Beijing. 

Actualul campion mondial al probei de 100 de metri masculin, de anul trecut de la Eugene, Fred Kerley (SUA), a înregistrat 9,76 secunde pentru adjudecarea titlului, echivalent celui de-al optulea cel mai bun timp din istorie. Ultimul titlu olimpic fiind adjudecat cu timpul de 9,80s, pe 1 august 2021, la Tokyo, de către Marcell Jacobs, sub steagul Italiei.

Vestea decesului lui Jim Hines a fost lansată luni seară peste Ocean de BBC News sub semnătura lui Brandon Drenon, de la Washington.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = optsprezece

 


Ultimele articole din categoria Atletism: