Kenyanul Henry Kemboi câștigă semimaratonul ediției inaugurale a SportGuru Timișoara 21k

Piața Unirii, ca loc de start și sosire, precum și arterele centrale ale Timișoarei au pulsat în dimineața rece și închisă a primei duminici de primăvară sub pașii iuți și foarte iuți ai alergătorilor aliniați la startul ediției inaugurale a reuniunii atletice internaționale SportGuru Timișoara 21k, derulată pe mai multe probe diferențiate ca distanță, dintre care cea de semimaraton pe 21,1 kilometri a suscitat cel mai mare interes, generând și cea mai largă participare. Iar adjudecată a fost de un african, Henry Kemboi, din Kenya, cronometrat cu timpul de o oră, 4 minute și 27 de secunde.

Deopotrivă aspiranți la clasări pe podium și înregistrarea de timpi cât mai buni, cât și amatori de alergare care au avut astfel prilejul să-și testeze rezistența la efort, mai multe sute de participanți au răspuns prezent la ridicarea cortinei în cazul acestei noi manifestări sportive pe malurile Begăi.

SportGuru Timișoara 21k a bifat așadar prima sa ediție ca eveniment de alergare de anduranță pe șosea, șerpuind prin zona centrală a capitalei Banatului, iar proba de semimaraton, demarată la ora 9 din Piața Unirii, a oferit o mostră de competitivitate la vârf între un exponent al școlii kenyene, recunoscută ca atare prin excelență, și principali reprezentanți ai arenei autohtone de profil. Kemboi, înscris sub însemnele grupării Benedek-Team, i-a devansat de puțin pe românii Alexandru Corneschi și Marius Ionescu, numărați printre ambasadorii evenimentului și concurând pentru SportGuru BCR Racing Team, care l-au urmat pe podiumul ierarhiei Open a semimaratonului, la 29 respectiv 63 de secunde. Tot dintre alergătorii din categoria de vârf a evenimentului, Elite, în imediata apropiere a podiumului s-a clasat Daniel Vasile Conț, de la CSM-CSU Oradea, la două minute și 44 de secunde în urma câștigătorului.

Dintr-un total de 274 de sportivi aliniați la startul probei de semimaraton, pe 21,1 kilometri, primii zece clasați au provenit strict din categoria Elite, pe 5 sosind sârbul Kristijan Stosic, cu timpul de 1.10,20, urmat de Claudiu Cristian Gorgan (CSM Cluj), în 1.13,04, pe când câștigătoarea secțiunii feminine a principalului concurs de duminică a fost atleta ”tricoloră” Ancuța Bobocel (CSU Craiova & CS Dinamo), a șaptea în clasamentul general Open, cronometrată fiind în 1.13,19. Notabilă reușită a reprezentantelor sexului frumos, locurile 8-10 la general au fost adjudecate tot de femei, Liliana Maria Dragomir (CSM Reșița) la un minut și 24 de secunde în urma Ancuței Bobocel, iar Adela Paulina Bălțoi (Mountain Club White Wolf) în 1.14,58 și Kacser Zita (Benedek-Team) în 1.15,15.

Poziția a 11-a la general a adus și primul alergător din afara categoriei de concurs Elite, și anume Alin Bugari (EMS Arad), concurând în cadrul grupei M30-49, cea a bărbaților între 30 și 49 de ani, cronometrat la finish cu timpul de 1.16,32, între primii 20 clasându-se printre alții de exemplu și întâiul exponent al categoriei M50+, Victor Vlad (ERA/ BCR), al 14-lea în 1.20,12, respectiv un competitor din această parte de țară consacrat și la nivel național, Constantin Gabriel Mâneran, al 16-lea în 1.20,39. Gabriel Cojan, pe locul 22 cu timpul de 1.22,50, respectiv Mihaela Cioveie, pe 25 în 1.24,10, au fost cei mai iuți tineri din grupa de vârstă 19-29 de ani.

Tot conform rezultatelor provizorii afișate de portalul oficial al competiției, www.timisoara21k.ro, 270 de semimaratoniști s-au încadrat în timpul limită de completare a parcursului de traseu, cel de 3 ore, până inclusiv în 2:49,48, existând și 4 abandonuri. Pe lângă ierarhia generală Open și cele rezervate categoriilor masculin și feminin, au fost luate în calcul și categoriile de vârstă, atât pentru fete cât și pentru băieți, mai exact 19-29 de ani, 30-49 și +50.

SportGuru Timișoara 21k a oferit amatorilor de alergări pe șosea și alte probe, precum cea de semimaraton ștafetă, în echipe de câte 4, parcurgând fiecare 5 kilometri, iar prima poziție a fost adjudecată de localnicii de la CS Athletics Timișoara, cu timpul de 1.14,45, dintre cele 17 formații la start mai urcând pe podium Run Away Travel, cu timpul de 1.23,28, respectiv sârbii de la Belgrade Runners Stara Mo, în 1.48,10.

Crosul de 10 kilometri a strâns la start 187 de atleți, dintre care unii reprezentând tot categoria Elite, triumfător din acest grup fiind Gregor Laszlo, pentru Benedek-Team, în 31 de minute și 37 de secunde, cu peste un minut avans, devansându-i pe Andrei Cristian Ștefana (32.52) și Ionuț Betej (33.24), colegi de club la CSM Craiova. Prima dintre atlete a fost kenyanca Barsosio Stellah Jepngetich, a cincea la general în 34,54, alergând tot pentru Benedek-Team, iar primii dintre cei mai tineri, intercalându-se ca și clasări între competitori în categoria M30-49 de ani, au fost Paul Șvaia și Raul Pup, ambii de la CSU Politehnica Timișoara, primul în cadrul grupei de vârstă 14-18 ani, cel de-al doilea la 19-29, pe locurile 10 și 12 la general, în 36,43 respectiv 38 de minute și 18 secunde.

Evenimentul a mai reunit la start și entuziaști în cadrul crosului popular pe distanța de 3 kilometri dar și potențialii alergători de mâine, copiii, în propria întrecere, cu toții încălziți de razele soarelui, care și-a făcut în cele din urmă apariția, numai bine pentru festivitatea de premiere…

* foto: Izabella Daiana Photography

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Atletism: