Maratonul Bucureşti, suprapus din nou peste Timişoara Maraton

Cea de-a patra ediţie a Maratonului Bucureşti va avea loc în 2011, surprinzător sau nu, în aceeaşi duminică din octombrie înrădăcinată în calendarul anual al Asociaţiei Internaţionale a Maratoanelor şi Alergărilor pe distanţe lungi ca fiind de sezoane bune printre altele şi a Timişoarei, al cărei organizator, localnicul Constantin Dumitra, se va reorienta pe lansarea unui Bike Marathon şi pe oferirea suportului logistic la prima ediţie, în aprilie, a Maratonului Cluj.

SilviaBanda, localnica aliniată la toate ediţiile Maraton Timişoara din anul 2000 încoace, nu-şi va putea apăra victoriile din 2009 şi 2010 în cursa feminină, Constantin Dumitra, prezentând-o pe podium la festivitatea de premiere din 10.10.2010, optând să se reorienteze în acest an spre Bike Maraton şi... Cluj

„Maratonul Bucureşti din 2011 era anunţat la sfârşitul anului trecut în calendarul competiţional al curselor de pe portalul AIMS ca fiind în 16 octombrie, ceea ce consemna şi prima ediţie a revistei AIMS din acest an. Însă în a doua parte a lunii trecute am fost apelat din Bucureşti, de către organizatori ai Maratonului Bucureşti, înştiinţându-mă că data întrecerii a fost devansată pentru 9 ianuarie, ceea ce înseamnă că se suprapune din nou peste Timişoara Maraton, care în acest an va fi la cea de-a douăsprezecea ediţie”, a explicat Constantin Dumitra, organizator şi director al cursei din oraşul de pe malurile Begăi.

Timişoara Maraton a fost găzduită an de an în cea de-a doua duminică a lunii octombrie, ultima ediţie, a unsprezecea, căzând în data de 10 octombrie: 10.10.2010. O săptămână mai apoi avea loc şi Maratonul Bucureşti. Ca o caracteristică, fiecare maraton îşi are data sa aproximativă în calendarul anual al curselor, sub egida AIMS, cu întrecerea timişoreană deja tradiţională la finele primei treimi din octombrie, fiind un caz fără precedent pe harta acestor competiţii din lume ca două dintre cele mai mari oraşe ale unei ţări, aşadar potenţiale organizatoare, să aibă fixată întrecerea într-o aceeaşi zi sau la numai o săptămână distanţă.

S-a mai întâmplat şi în anul 2009 ca Bucureştiul să aleagă drept zi a propriului maraton exact duminica „bătută în cuie” peste ani la Timişoara.

Este cel puţin bizară decizia organizatorilor din Asociaţia Bucharest Running Club de a alege ca dată a maratonului cea arvunită de ani buni de Timişoara, Constantin „Tele” Dumitra reconfirmând faptul că într-adevăr nu va mai menţine şi în 2011 tradiţia probei de maraton: „Da, decizia este definitivă şi nu are neapărat de-a face cu alegerea Bucureştiului. Ne vom reorienta pe găzduirea unui Bike Marathon, o întrecere ciclistă pe aceeaşi distanţă a maratonului, de peste 42 kilometri, pentru care am primit semnale foarte încurajatoare din partea potenţialilor concurenţi. Desigur, în paralel vor fi menţinute probele consacrate, cea de semimaraton, pe 21,1 kilometri, respectiv alergarea de 10 kilometri”.

Pierderea Timişoarei, câştigul municipiului Cluj Napoca. Mai exact, Atletic Club Maraton Timişoara va oferi suportul logistic al primei ediţii a Maratonului Cluj, din 10 aprilie 2011, când Constantin Dumitra va fi pe traseul organizatorilor Runners Club din localitate cu echipamentul pe care-l folosise cu succes peste ani la găzduirea Maratonului Timişoara. „Echipamentul de la linia de start, de la sosire, cronometrajul electronic, toate vor constitui suportul logistic al Maratonului Cluj”, a confirmat Dumitra, fost inclusiv ultramaratonist, care va conlucra sub Feleac, aidoma ultimelor ediţii la Timişoara, cu Attila Dencs, budapestan deţinând franciza Champion Chip în zona sud-estului Europei, ce va oferi spre utilizare participanţilor cipurile de înregistrare a timpilor personali intermediari şi final.

Dencs s-a arătat la rândul său neplăcut surprins de decizia Bucureştiului de a devansa maratonul pe care îl anunţase deja în scris pentru 16 octombrie 2011, calificând-o drept o alegere lipsită de înţelegere, dar l-a încurajat pe Dumitra în privinţa organizării şi în continuare a Maraton Timişoara, măcar prin celelalte probe ale sale. Şi s-ar putea ca Bike Marathon să aibă mai mulţi doritori şi un mai mare succes decât fosta cursă de maraton a oraşului nostru.

Ca o menţiune, a doua duminică din octombrie este şi aşa una plină în calendarul maratoanelor din programul AIMS, printre alte organizatoare în acea zi numărându-se şi un alt oraş din zonă, Novi Sad, fidel acelei perioade a anului.

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × sase =

 


Alte articole legate de acest subiect: