Mîneran, de la CSU Timişoara, câştigă semimaratonul Aradului

Un fost campion naţional de tineret în proba de semimaraton şi proaspăt ocupant al locului 5 la Campionatul Naţional rezervat seniorilor pe aceeaşi distanţă, 21,097 kilometri, Constantin Gabriel Mîneran, de loc din Ineu dar alergând sub culorile Universităţii Timişoara, pentru care este pregătit de profesorul emerit Emil Grozescu, a câştigat duminică ediţia inaugurală a „Crosului şi semimaratonului judeţului Arad”, cu timpul de 1:09.41 şi un avans de 72 secunde faţă de următorul clasat.

Lăsând însă la o parte timpii, asupra cărora vom reveni cu câteva scurte adnotări, trebuie în special remarcată lansarea la apă a acestei alte asemenea întreceri atletice de masă după model european şi nu numai, care, organizată fiind de edilii arădeni, a beneficiat la inaugurare de neperceperea unei taxe de participare, în limita a 300 de participanţi la start, fiind aşadar susţinută cum se cuvine încă de la debut, inclusiv cu un remarcabil portal www.cros-semimaraton.ro.

Pe când Maraton Timişoara, o iniţiativă privată, a inimosului Constantin Dumitra, pare a pierde din suflu la peste zece ani de la lansare, şi pe fondul unui sprijin inconsistent din partea edililor bănăţeni, iată că şi la Arad, într-un an în care şi Cluj-Napoca şi-a pus Maratonul pe picioare, abordarea este alta, cu o mai mare deschidere către publicul amator de asemenea concursuri şi mai „cu cap”. De ce Aradul este capabil să ia startul cu dreptul din prima, iar Timişoara pare a pierde din anvergură pe această nişă, cu organizatorul Dumitra ţinând cu brio steagul sus peste ani dar nesusţinut corespunzător de omologii din Banat ai edililor de pe Mureş, iată încă o întrebare care se adaugă dosarului tot mai gros legat de lipsa de educaţie civică şi civilizaţie a mai marilor oraşului de pe Bega ca aport şi înclinaţie către mişcarea sportivă a urbei.

Traseul, constând din 3 ture începând şi sfârşindu-se la Primăria Arad, mai ales pe malul Mureşului, trecut în două rânduri, a fost acoperit cel mai rapid în prima sa „buclă” tocmai de învingătorul Mîneran, cu timpul de 22 de minute şi 54 de secunde.

Remarcabil, mai mulţi timişoreni, şi nu neapărat sportivi legitimaţi în secţii atletice, ci alergători amatori, au onorat cu prezenţa concursul organizat de Primăria Arad şi Consiliul Judeţean Arad, şi care a constat atât din cursa de semimaraton pe distanţa clasică a unei jumătăţi de maraton, cât şi din cursele populare de 6 şi un kilometru.

Tot la semimaraton au mai „venit bine”, printre alţi timişoreni, şi Cătălin Miclăuş, nimeni altul decât câştigătorul ultimei ediţii a Maratonului Timişoara, din octombrie 2010, care s-a clasat al 13-lea între cei 111 participanţi care au încheiat cursa cu rezultate valide şi omologate, cu timpul de 1:24.48, respectiv Mihai-Bogdan Umanschi, al 25-lea în 1:35.49, sau Gabriel Zaharia, al 51-lea în 1:45.50 şi Dorinel Mărgăuan, al 57-lea, în 1:46.53.

Pe străzile Timişoarei urmează „Crosul Loteriei Române”, duminică 2 octombrie, şi Maraton Timişoara, incluzând de fapt printre alte probe tocmai pe cea de semimaraton, în 9 octombrie.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Atletism: