Şoc! ANS „taie” Federaţia, care cere cluburilor bani de pregătiri

„Nu s-a întâmplat niciodată ca nici unui sportiv din loturile naţionale să nu-i fie asigurate condiţiile de cantonament pentru pregătire centralizată. Este fără precedent în cei 40 de ani de când activez în arena atletică”, a spus profesorul emerit Ioan Damaschin, de la LPS Banatul Timişoara, pe marginea imposibilităţii Federaţiei Române de Atletism de a mai susţine antrenamentele în cadru centralizat ale juniorilor şi seniorilor de loturi naţionale, în urma încetării finanţării din partea Autorităţii Naţionale pentru Sport.

„Federaţia Română de Atletism a distribuit luna trecută o circulară prin care roagă insistent toate cluburile cu juniori şi seniori la loturile naţionale să genereze surse de finanţare pentru ca atleţii selecţionabili să beneficieze de condiţii de cantonament, în situaţia în care forul nu mai poate sprijini începând cu 31 martie”, a adăugat Damaschin. În această situaţie, cei şapte tineri atleţi timişoreni aflaţi în vederile loturilor naţionale, şi anume Adelina Pastor, Cosmin Ilie Dumitrache, Andrei Bărbuţ, Sorin Vătămanu, Nicolae Jurjiu, Ioana Gheorghe şi Mirabela Trăilescu, vor fi nevoiţi să-şi continue pregătirile în oraş, în condiţiile bine cunoscute, şi nu conform tradiţiei într-un cantonament de circa o lună de zile, de regulă din a doua parte a lunii aprilie, stagiu centralizat pentru care acum profesorii lor încearcă să găsească sursele de finanţare, estimate la un minim de 28.000 ron.

„Situaţia este cu atât mai complicată cu cât suntem în plin an preolimpic şi nu mai există respectiva sursă de finanţare nici măcar pentru loturile olimpice. În plus, 2011 este un an cu Campionatul Mondial de Juniori II, cu Campionatul European de Juniori şi prima ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Cum poţi să te aliniezi la asemenea competiţii fără a sprijini atleţii în efectuarea cantonamentelor!?”, a remarcat Damaschin.

Singura rază de lumină, prezenţa Ioanei Gheorghe, elevă a profesorului Damaschin, la Jocurile Mondiale de Copii ce vor fi găzduite între 23 şi 25 aprilie de Turcia, întrecere în care atleta LPS Banatul va reprezenta România în proba de 100 metri respectiv în ştafeta de 4×100 metri, „tricolorii” aliniind la start câte şapte fete şi băieţi.

Pe plan intern, atleţii Timişoarei se pregătesc de inaugurarea sezonului în aer liber, în 13-14 mai, când Bucureştiul va găzdui un Grand Prix pentru juniori II, drept criteriu de selecţie în vederea Mondialului de juniori II.

În concluzie, „este o postură ingrată, să încercăm a genera aceste fonduri, de la cine-o fi, Consiliul Local sau Judeţean. Factorii de decizie trebuie să înţeleagă că nu efectuăm această activitate pentru noi înşine, în interes personal, ci pentru a pregăti cei mai buni atleţi ai locului, selecţionabili în loturile naţionale, pentru a reprezenta oraşul şi ţara în competiţii de prestigiu. Dacă le place ideea obţinerii de succese, atunci să înţeleagă că este necesară şi sprijinirea acestei ramuri individuale. Iar potenţialul Timişoarei nu este deloc mic!” a pus punctul pe i profesorul Ioan Damaschin.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Şoc! ANS „taie” Federaţia, care cere cluburilor bani de pregătiri

 1. fost atlet spune:

  Ce mai motive de doi bai!!!!
  Iarna nu se pot antrena din cauza zapezii…..
  Vara ca nu sunt bani….
  Dar ceva rezultate cand vedem si noi ca de motive ne-am saturat…..

 2. fost atlet spune:

  pe ce criterii s-a facut selectia??????????atata reclama pe fata doar la elevii profesorului Damaschin pe listele FRA nu sunt cap de afis toti mentionatii de mai sus??///////// sa-i plateasca cine -i promoveaza nu din bani publici.!!!!!!!

 3. ANONIM spune:

  DACA NU STII DE REZULTATELE CELOR MENTIONATI MAI SUS AR FI BINE SA TACI INFORMEAZATE MAI BINE SI NU DA CU NOROI IN ACESTI COPII ARE DREPTATE PROFESORUL CAND SPUNE CEVA PENTRU CA NU DEGEABA ESTE ANTRENOR EMERIT DOMNULE FOST ATLET POATE TU AI VRUT SA FII ATLET .

 4. nu conteaza spune:

  Dacă tot v-aţi pus să comentaţi, fără supărare, informaţi-vă! Jurjiu Nicu este campion naţional la juniori 3 anul acesta, Bărbuţ Andrei a luat două medalii de argint la naţionala de sală de anul ăsta, la 400m şi 800m. Cosmin Dumitrache, argint la 60m garduri, Ioana Gheorghe este în ştafeta României şi va merge în Turcia să ne reprezinte. Eu cred că nu ar trebui să aruncaţi cu afirmaţii nelalocul lor, pentru că aceşti copii muncesc enorm în fiecare zi şi merită tot respectul, pentru că viaţa de sportiv necesită sacrificii pe multe planuri. Şi spre deosebire de alţii, care se trântesc toată ziua în faţa calculatorului, avem de ce să fim mândri de ei. Dacă n-aveţi habar, nu mai comentaţi şi documentaţi-vă!

 5. Pingback: noduri | noduri animate | noduri folositoare | despre 2012

 6. MIDVIGHI VASILE spune:

  BRAVO,DAMASCHINE, EU SUNT LA PENSIE DAR TE SUSTIN–FELICITARI!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + 2 =

 


Ultimele articole din categoria Atletism: