Sportul suferă dar nu se predă. Deși nu la ”Ana Lugojana” ci în premieră spre Oloșag, tradiționalul cros ”Dealul Viilor” ține ediția a 44-a, la juniori 3, copii și elevi

Una dintre cele mai frumoase și îndelungate tradiții ale întregului sport timișean, dedicată purității absolute a alergării pe iarbă, pe teren denivelat, este menținută în viață și în acest an, tot grație Clubului Sportiv Școlar Lugoj și în special antrenorului de atletism Adrian Vrudnik, pregătind cea de-a 44-a ediție a ”Crosului Dealul Viilor”, una afectată de bugetul intrat la apă dar fixându-și totuși cronometrele într-o nouă locație în premieră în cazul acestei competiții, rezervată de astă dată unei arii mai restrânse de categorii de concurs.

Crosul Dealul Viilor, ajuns în această toamnă la cea de-a 43-a ediție (sursa foto: www.redesteptarea.ro - Lugoj)

Asemenea întreceri de mare tradiție sunt de fapt indispensabilul plămân sănătos de la baza întregii piramide sportive a unei societăți, acea activitate de la ”firul de iarbă” cu un impact imediat și real în bunăstarea și stimularea copiilor și adolescenților spre mișcarea în aer liber, cu vedere spre sportul competițional, ca o componentă în plus a întrecerii între grupări de profil. Iar tradiția din fericire continuă, grație unor inimoși entuziaști, chiar și în asemenea ani grei pentru lumea sportului autohton.

Dacă e vremea toamnei și a strugurilor, este așadar și momentul unei noi întreceri de alergări pe colinele din preajma Lugojului, din motive întemeiate reuniunea atletică din 2016 coborând însă nițel mai la vale.

”Crosul Dealul Viilor” a fost dintotdeauna în ultimele decenii o sărbătoare a atletismului bănățean pusă în scenă în minunatele împrejurimi ale Hanului Ana Lugojana, magnetizând participanți din regiune și nu numai, ba chiar de peste hotare, iar ediția din acest an nu va face excepție ca varietate a protagoniștilor din diverse părți ale acestor meleaguri, chiar și în condițiile în care de nevoie va fi orchestrată în regim de avarie, în limita unui foarte sumar buget al fondului de premiere de 1.500 de lei. Și la ediția precedentă, din 2015, au fost oarecare emoții până în zilele premergătoare starturilor în privința susținerii finanțării de către Consiliul Județean Timiș, dar cea actuală chiar nu va mai beneficia de sprijinul CJT, secerată și balotată în rând cu alte activități sportive lugojene pe fondul sistării pe anul în curs a alocațiilor dinspre ”Județ”.

În consecință, ca o premieră, secția de atletism a CSȘ Lugoj a optat la ediția din acest an pentru o desfăşurare a concursului pe trasee special amenajate în apropiere de Werzalit, la aproximativ un kilometru și jumătate de municipiul de pe Timiș pe ruta Lugoj – Oloșag, întrecerea fiind dedicată și unui număr mai mic de grupe de vârstă, de juniori 3 și mai mici, la toate categoriile atletice de copii.

”Crosul Dealul Viilor” a mai avut parte în anii post-decembriști de strămutări de la ”Ana Lugojana”, două ediții derulându-se în zona centrală a Lugojului, dar noua locație este o premieră, păstrându-se în schimb tradiția rezervării unor categorii de concurs exclusiv pentru elevi din Lugoj și zona Lugojului, ca formă de impulsionare a învățăceilor nelegitimați în cluburi sportive să îmbrățișeze mișcarea în aer liber și eventual să se orienteze spre implicarea în competiții.

Se va concura sub sloganul ”Aleargă pentru sănătatea ta!” la categoriile copii 4, 3, 2 și 1, plus la juniori 3 și în categoria distinctă adresată elevilor locului, din Lugoj și zona Lugoj, ediția cu numărul 44 fiind programată în data de 29 octombrie 2016, sâmbăta viitoare începând cu ora 11. Sunt așteptați la start alergători timișeni dar și din județe limitrofe precum și de peste graniță.

Clubul Sportiv Şcolar Lugoj – secţia de atletism are de partea sa drept co-organizatori Primăria Lugoj, Consiliul Municipal Lugoj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Direcţia Județeană de Sport și Tineret Timiş şi Asociaţia Judeţeană de Atletism Timiş.

Programul complet al concursului, ca orar pe categorii de vârstă și distanțe:

 • ora 10.30 şedinţa tehnică;
 • ora 11.00 Copile categoria a IV-a – născute în 2009 şi mai tinere: pe 400 de metri;
 • ora 11.05 Copii categoria a IV-a născuţi 2009 şi mai tineri; 600 m.
 • ora 11.10 Copile categoria a III-a născute 2007 -2008; 700 m.
 • ora 11.20 copii categoria a III-a născuţi 2007-2008; 800 m.
 • ora 11.30 Categoria LUGOJ – fete născute 2002 şi mai tinere – 700 m (participă doar elevii din Lugoj şi zona Lugoj);
 • ora 11.40 Categoria LUGOJ – băieţi născuţi 2002 şi mai tineri – 1000 m (participă doar elevii din Lugoj şi zona Lugoj);
 • ora 11.50 Copile categoria a II-a născute 2005-2006; 800 m.
 • ora 12.00 Copii categoria a II-a născuţi 2005-2006; 1200 m.
 • ora 12.10 Copile categoria I născute 2003-2004; 1200 m.
 • ora 12.20 Copii categoria I născuţi 2003-2004; 1500 m.
 • ora 12.30 Categoria junioare III născute 2001-2002; 1500 m.
 • ora 12.40 Categoria juniori III născuţi 2001-2002; 3.000 de metri.

În festivitatea de premiere de la ora 13 se vor acorda diplome și premii tuturor sportivilor clasaţi pe primele 3 locuri la toate categoriile sus menţionate.

 

Acest articol a fost publicat în Atletism, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Atletism: