Cornel Ţiţ, prim campion naţional de automobilism din Timişoara, recompensat retroactiv, la Sinaia, cu titlul de Maestru al Sportului

Cornel Ţiţ, care în anul 1976 devenea primul campion naţional de automobilism sportiv din Timişoara, a devenit sîmbătă şi întîiul Maestru al Sportului din lumea raliştilor localnici, titlul fiindu-i oferit în cadrul Galei Campionilor 2012, organizată la Sinaia de Federaţia Română de Automobilism Sportiv, ca o reparaţie morală la adresa a 10 foşti performeri, printre care şi un alt timişorean, Arpad Szalai.

Cornel Ţiţ, ex-campion naţional de raliuri, distins sîmbătă, la Sinaia, cu titlul de Maestru al Sportului

 

Cornel Ţiţ, care la venerabila sa vîrstă a fost în primăvară mîna dreaptă a lui Mihai Leu în reînodarea tradiţiei organizării Raliului Timişului, la a cărei următoare ediţie, din 12 aprilie 2013, va participa din nou, s-a numărat printre foştii campioni naţionali în automobilismul sportiv care n-au fost însă recompensaţi cu titlul de Maestru al Sportului la vremea respectivă, dintr-o eroare de procedură, doar 22 de performeri fiind astfel răsplătiţi începînd cu 1975 dar doar pînă în 1983, cînd s-a întrerupt decernarea lor. Distincţiile au fost în cele din urmă acordate în cadrul festivităţii derulate sîmbătă la Casinoul din Sinaia, cele 16 titluri fiind oferite la zece foşti multipli campioni naţionali dar şi altor 6 ralişti încă în activitate.

Pe lîngă Cornel Ţiţ, Timişoara automobilistică îi are de-acum între Maeştrii Sportului şi pe Arpad Szalai, pentru prima oară campion naţional în anul 1977 şi component al Motorului Dacia Service Timişoara, de unde era ulterior cooptat în echipa de raliu a Uzinelor Dacia Service Piteşti.

 

ITA Timiş, cu Cornel Ţiţ, la ora Raliului Banatului, primă etapă în 1976

Imigrat în anul 1980 în Canada, la Toronto, Szalai a fost pierdut de pe „radarul” celor din ţară, federaţia de specialitate anunţînd iniţial că titlul de Maestru al Sportului îi va fi acordat post-mortem, ceea ce nu este cazul, fostul ralist anunţînd întreaga suflare, într-un apel de peste Ocean, că este în viaţă. Ţiţ şi Szalai au fost în vremurile respective colegi de echipă şi echipaj.

Cu ocazia Galei Campionilor 2012, au fost decernate şi titlurile de campioni naţionali pe anul în curs, triumfător în Raliul României fiind francezul Francois Delecour, care şi-a adjudecat toate etapele rămase din calendar după ce primele două, inclusiv cu Raliul Timişului, erau dominate de Valentin Porcişteanu.

* Cornel Ţiţ semnează CAI PUTERE în cotidianul www.sporttim.ro.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Auto-Moto și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 3

 


Ultimele articole din categoria Auto-Moto: