Legendarul Marin Dumitrescu a împlinit 100 de ani

Marin Dumitrescu, unul din cei mai emblematici eroi a motorsportului românesc, cu o carieră de peste 30 de ani, a împlinit, pe 19 ianuarie 2019, 100 de ani. Este un pionier al curselor de raliu în România și a continuat implicarea în motorsport ca preparator de automobile de curse, ca mentor și coordonator de echipă, de multe ori ducând-o pe cea a Politehnicii peste echipa de uzina Dacia.

Fiul Radu și nepoții Andrei și Silviu au continuat tradiția familiei, cu titluri în campionatele naționale de coastă și circuit. După cum notează tot 24auto.ro, Radu Dumitrescu este campion absolut la coastă, iar cu echipa Politehnica București, condusă chiar de Marin Dumitrescu în 1980, reușește titlul de campion la Grupa A, pe circuit.

Silviu a devenit vicecampion national in 2009 in cursele de coasta. Andrei a cucerit cel mai recent titlu pentru familie. In toamna anului trecut a fost incoronat campion absolut in Campionatul de Viteza in Coasta, la exact 50 de ani dupa ce Marin Dumitrescu obtinea acelasi titlu.

Cariera lui Marin Dumitrescu in motorsport a inceput imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in competitiile de motociclism, la clasa 125 cmc, unde a obtinut un titlu de campion national. Ulterior, acesta demareaza un proiect de curse de viteza pe circuit (cunoscute atunci drept “Cursele de la sosea”) cu modele Jeep modificate.

La sfarsitul anului 1947, in urma unei initiative care ii este atribuita lui Jean Calcianu, sunt aduse la lumina si reconditionate o serie de modele de competitie din perioada interbelica si astfel se pun bazele unui nou campionat de viteza pe circuit. Sustinut de mentorul Artur Strijek si inginerul Petre Iscu, Marin Dumitrescu construieste in Uzinele Vulcan doua modele performante de competitie pe baza BMW 328 si participa cu succes in fata unor nume consacrate ale vremii, precum Petre Cristea, Jean Calcianu sau Alexe de Vassal. Primul dintre acestia, Petre Cristea, era deja unul dintre cei mai de succes piloti romani din istorie, cu o victorie in Raliul Monte Carlo (cu un Ford V8) si o serie de succese internationale la bordul unui BMW 328, care au culminat cu victoria din 1939, pe Nürburgring, in fata echipei de uzina BMW.

Dupa intreruperea curselor de viteza de catre regimul comunist, Marin Dumitrescu a fost unul din cei care a contribuit la lansarea campionatului national de raliuri si reluarea curselor de coasta. Intr-o cariera care se intinde pe mai bine de 30 de ani si o gama variata de competitii, de la cursele de motociclism pana la raliuri, a acumulat peste 30 de titluri de campion. Ultimul titlu a fost obtinut chiar in anul de retragere, 1976, cu un model Dacia – Campion National Clasa VI, in Campionatul National de Viteza in Coasta.

Pentru intreaga activitate, Marin Dumitrescu avea sa fie decorat de Presedintia Romaniei, in 2012, cu Ordinul National Serviciul Credincios in rang de Cavaler. Sursa: BMW Group Romania

Acest articol a fost publicat în Auto-Moto și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Auto-Moto: