Vlad Neaga (CS Dumbrăvița), din nou campion al României la Supermoto. FOTO

2015 a fost un an competițional incitant și dificil pentru Vlad Neaga, sportivul legitimat la CS Dumbrăvița. A fost anul în care adolescentul de 15 ani a învățat că pentru a progresa trebuie să înveți nu numai tehnica de pilotaj pentru fiecare circuit în parte, ci și tehnica de stăpânire a emoțiilor și a gândurilor, pentru a avea o coordonare eficienta a corpului care conduce motorul, cu mintea, care reface pentru a suta oară cel mai bun traseu de urmat. Pasiunea lui pentru motociclism, tenacitatea dar și programul dens al competițiilor la care a participat l-au maturizat ca sportiv, fără să-i șteargă ținta pe care vrea să o atingă, aceea de a fi în top-ul Supermoto-ului Mondial.

Înainte ca primăvara să-și intre în drepturi la noi, a venit deja prima confruntare – Jerez de la Frontera, în Spania. Pentru prima dată în Marele Campionat European, unde participă majoritatea țărilor din Europa Occidentală, Neaga a trebuit să se racordeze la ritmul impus de o asemenea competiție, în primul rând pentru că aici sunt “best of the best”, viitorii campioni mondiali. Motociclete perfect echipate, mecanici care roiesc în jurul piloților, setări și reglaje duse la extrem, totul parca era desprins dintr-o altă lume. Multă muncă clădită pe talent, încredere și, mai ales, să înveți să nu mai repeți greșelile pe care poți să le faci în cursă. Asta a învățat Vlad Neaga cu această primă provocare.

Apoi, la Arad, la etapa de Național și Est-European, ritmul din Spania se simțea încă în maniera în care Vlad Neaga se concentra la tehnica abordării pistei, la strategia de pilotaj. Neaga începea deja să implementeze gândirea de mare campion, cea care te stimulează să evoluezi ca sportiv. La etapele din Italia, ascensiunea a continuat, moralul lui Vlad Neaga era tot mai bun iar tehnica de pilotaj se îmbunătățea continuu. A urmat Polonia, unde pe o ploaie care l-a chinuit toată ziua, Neaga a obținut cea mai bună clasare de până atunci, locul 13. Deși avea doar 15 ani, a reușit să dea dovadă de mult curaj și stăpânire, devansând piloți cu renume european. Cel mai bun timp al său s-a situat la doar 2 secunde/tur față de al pilotului câștigator. Bulgaria, Serbia, Ungaria, Austria, concursuri în care Vlad Neaga și-a cizelat tehnica, iar mentalul i-a fost aliat. Odată concursul început, curajul de “a se bate de la egal la egal”, de a nu abandona sub nici o formă chiar dacă sunt probleme cu motorul, era dublat de o luciditate în gândire, care l-a ținut pe Neaga în mare formă, cu timpi de parcurs din ce în ce mai buni, cu bucuria și încrederea că totul este posibil.

Acum a împlinit 16 ani și au venit și ultimele două etape din Campionatul Național, cea de la Bacău și cea de la București, desfășurată chiar weekendul trecut la Academia Titi Aur. Aici a arătat și altora progresul său meritoriu: toate manșele câștigate în acest sezon – 8/8, timpi mai buni, siguranță de sine, calm și eleganță în pilotaj. De aceea a și venit firesc, parcă de la sine, titlul de Campion Național Supermoto, la SOpen pe 2015.

Vlad Neaga, tânărul de numai 16 ani, face posibil, pentru a doua oară consecutiv, ca timișorenii să fie mândri și să se laude cu el! Fotografiile, de Andrei Gemeș:

Aceste performanțe au fost obținute cu multe sacrificii, trecând prin dificultăți, dar sigur nu ar fi fost posibile fără sprijinul unor oameni inimoși, iubitori ai motociclismului și care au avut încredere în Vlad Neaga și mica lui echipă: Consiliul Local Dumbravita, MTS, FRM, Carmarione, MaxiScooter, Bogmiradi, Sialco Timisoara, SpeedHost, Schafer, Katharsis, Moticica Grup,  ElectricStill si Phoenicia Express.

Acest articol a fost publicat în Auto-Moto, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Auto-Moto: