„Semnalăm situaţia extrem de periculoasă în care se află sportul românesc în general. Vom asista la desfiinţarea succesivă a secţiilor sportive ale CSŞ”

Într-un oraş în care chibiţii de sport întorc aproape pe toate feţele şi pînă la saturaţie ambiguitatea fotbalistică şi rostesc tot mai adesea numele baschet şi rugby, există însă şi un club de la care s-au lansat 3 reprezentanţi ai României la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, din 2012, club de pe strada Amforei răzbind cu greu prin dificultăţi de tot felul şi care a avut tocmai parte nu doar de o remaniere în frunte, ci şi de pierderea prin desfiinţare a uneia dintre cele mai performante secţii ale sale. Am bătut la uşă pentru a oferi un drept la replică după reacţia survenită în urma unei bruşte dispariţii cu iz de inflexibilitate birocratică dar şi de neglijenţă în serviciu din partea fostei directoare, pulsînd chiar spre o insolentă ignoranţă, şi am deschis de fapt o adevărată Cutie a Pandorei… Dar despre ce este vorba?

CSŞ1 Timişoara, căci despre Clubul Sportiv Şcolar din Circumvalaţiunii este vorba, cu 598 sportivi legitimaţi, 56 de grupe şi de-acum doar 8 secţii, şi nu nouă, şi care i-a cizelat peste ani pe Diana Bulimar, medaliată la Londra, Bogdan Mada şi Vlad Cotuna, „olimpici” şi ei în 2012, a fost înlănţuit săptămînile trecute într-un Triunghi al Bermudelor de scrisori şi adrese implicînd Ministerul de profil, MECTS, cu o sesizare chiar în atenţia Ecaterinei Andronescu, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş şi Federaţia Română de Badminton, şi pe care le reproducem mai jos întocmai, pentru Dumneavoastră.

Corneliu Paşcalău (stînga), noul director numit al CSŞ1 Timişoara, şi Adrian Durlă, fostul director interimar

În completare, vom reveni cu declaraţiile şi explicaţiile conducătorilor clubului timişorean, Corneliu Paşcalău şi Adrian Durlă. Dar mai întîi, adresele…

1…

Pe-atunci semnînd încă drept Director, pe o foaie cu antet a CSŞ1 Timişoara avînd cap de listă a secţiilor, în ordine alfabetică, tocmai badmintonul, Adrian Durlă solicită în 17 august Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş: „Subscrisa Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Timişoara, doreşte prin prezenta să aducă la cunoştinţă Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, următorul aspect privind situaţia postului de specialitate Badminton, în care nu au fost candidaţi înscrişi la concursul de ocupare a postului declarat vacant, pe motivul că nu se pot înscrie la concurs absolvenţi ai Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport, după sistemul Bologna, neavînd înscris în foaia matricolă cea de-a doua specializare pe ramura de sport. Motiv pentru care nici în viitor nu se vor putea înscrie la concursul de titularizare pentru această ramură de sport. Solicităm în consecinţă transformarea acestui post de Badminton în unul de Kaiak-canoe, acolo unde avem cadru didactic specializat activînd în unitatea noastră din anul 2006 pînă în prezent, avînd rezultate deosebite. Anexăm nota de fundamentare prin care argumentăm solicitarea transformării postului”.

2…

Retur: confirmarea din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, către CSŞ nr. 1 Timişoara: „Urmare adresei dumneavoastră, înregistrată la I.S.J. Timiş cu numărul de mai sus, vă facem cunoscut că în şedinţa Consiliului de Administraţie a I.S.J. Timiş din data de 24.08.2012, s-a aprobat transformarea ramurii sportive badminton în kaiak-canoe. Modificarea constă în: 2 grupe / 20 elevi badminton (din care: grupa de începători: 1gr./12 elevi şi grupa de performanţă: 1gr./8 elevi) se transformă în 2 grupe / 20 elevi kaiak-canoe (din care: grupa de începători: 1gr./12 elevi şi grupa de performanţă: 1gr./8 elevi), pentru anul şcolar 2012-2013”.

… 3, ca reacţie la 2…

Federaţia Română de Badminton îi semnalează în 4 septembrie Ecaterinei Andronescu, ministru MECTS, sesizarea federală  venind ca reacţie imediată în urma aprobării consfiinţite de Inspectorat: „Vă adresăm rugămintea de a ne sprijini cu privire la menţinerea secţiei de badminton din cadrul Clubului Sportiv Şcolar Nr. 1 Timişoara.

Neoficial, am aflat că secţia de badminton din cadrul CSS1 Timişoara a fost desfiinţată. Motivaţia, pe care am aflat-o neoficial, ar fi <lipsa de performanţă a secţiei>, pe care actuala conducere a CSS1 Timişoara ar fi invocat-o în şedinţele de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Suntem surprinşi, neplăcut, de o asemenea motivaţie. În condiţiile în care, sportivii legitimaţi ai acestei secţii sunt unii dintre cei mai bine clasaţi la nivel naţional la categoriile lor de vîrstă, componenţi ai loturilor naţionale, reprezentîndu-ne ţara la nivel internaţional în nenumărate situaţii, după cum urmează: Campionate Balcanice; Competiţii Internaţionale (organizate sub egida forului european – Badminton Europe, şi cel mondial – Badminton World Federation); Campionate Europene de juniori; Cantonamente internaţionale de pregătire; etc.

Nu trebuie să pierdem din vedere că pot fi invocate şi motive obiective, respectiv lipsa unui profesor de specialitate, dar considerăm că conducerea CSS1 Timişoara nu a făcut toate demersurile necesare de a suplini pensionarea actualei profesoare.

În aceeaşi ordine de idei vă semnalăm situaţia extrem de periculoasă în care se află sportul românesc în general, prin prisma actualei Legi a Educaţiei. Prin lege, formarea unui profesor de specialitate durează între 5 şi 7 ani (studii superioare, masterat, cursuri de antrenorat acreditate). În acest moment se crează premisa unui deficit de profesori specializaţi în următorii ani prin pensionarea celor actuali şi pînă la formarea noilor profesori. Astfel, vom asista la desfiinţarea succesivă a secţiilor sportive ale CSS-urilor, pînă cînd aceste CSS-uri vor ajunge sub 300 de elevi şi se vor desfiinţa”.

4…

Drept urmare, Ministerul solicită un punct de vedere din teritoriu, după cum urmează în înştiinţarea din 17 septembrie, pe adresa Inspectoratului Judeţean local: „Vă trasmitem, alăturat, adresa Federaţiei Române de Badminton, înregistrată la MECTS cu numărul de mai sus, cu rugămintea de a transmite pînă la data de 19.09. 2012 (n.n.: data, extrem de greu lizibilă, ca şi cum ar fi fost modificată) punctul de vedere al dumneavoastră cît şi al Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 Timişoara, privind situaţia prezentată în adresă”.

5…

În fine, în 18 septembrie, pe o foaie cu antet a CSŞ1 de-acum cu doar 8 secţii, şi cu gimnastica artistică băieţi trecînd prima în ordine alfabetică, noul director, profesor Corneliu Paşcalău, descompune într-o adresă către I.S.J. Timiş teza formulată de federaţia de profil dar şi evidenţiază rolul nefast jucat în acest lanţ al slăbiciunilor de predecesoarea sa, Tamara Savu: „Vă aducem la cunoştinţă următoarele: 1. Punctul de vedere „neoficial” exprimat de FR BADMINTON nu este corect, mai ales cînd se adresează conducerii M.E.C.T.S.

La CSS1 Timişoara a funcţionat o singură normă didactică la disciplina badminton (nu o secţie), ocupată de doamna profesoară Tamara Savu din 1.09.2000 pînă la 1.09.2012, cînd s-a pensionat cu decizia nr. 26/30.08.2012, conform articolului 56 litera <c> din Codul Muncii.

Referitor la <lipsa de performanţă a secţiei>, CSS1 a apreciat rezultatele de la badminton care au adus un plus la zestrea clubului prin medaliile cucerite pe plan naţional şi balcanic.

Nu s-a motivat niciodată <lipsa de performanţe a secţiei> în sprijinul transformării postului de la badminton.

2. Doamna Savu Tamara a avut aprobare de prelungire a activităţii didactice, peste vîrsta de pensionare, pentru anul şcolar 2011-2012. În anul 2012 postul a fost scos la concursul de titularizare conform legii.

Situaţia lipsei unui cadru calificat în badminton a fost cunoscută de doamna Savu Tamara, care a fost rugată de către conducerea clubului, să găsească un înlocuitor calificat pentru acest post. Doamna Savu Tamara a fost director al CSS1 Timişoara din anul 2003 pînă în 1.09.2011, calitate în care a avut posibilitatea pentru asigurarea viabilităţii postului de badminton!

Menţionăm că la cele trei etape ale concursului de titularizare pe post, organizate de ISJ Timiş în anul 2012, nu s-a prezentat nimeni.

3. În condiţiile legii, pentru eficientizarea activităţii didactice a Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 Timişoara, la recomandarea MECTS, care presupune existenţa a minim două posturi pe ramura de sport, Consiliul de Administraţie al CSS1 din data de 22.08.2012 a votat în unanimitate transformarea postului de badminton într-un post în cadrul catedrei de kaiak-canoe.

În urma acestei decizii, s-a depus la ISJ Timiş adresa la care s-a anexat nota de fundamentare. În urma acestei solicitări, în şedinţa Consiliului de Administraţie al ISJ Timiş din data de 24.08. 2012, s-a aprobat transformarea ramurii sportive badminton în kaiak-canoe”. (semnat: Director, Prof. Paşcalău Corneliu)

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton, Exclusiv, Kaiak-canoe, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Badminton: