Animona Huţu, preşedintele F.R. Badminton, înaintea „Internaţionalelor României”, din 13-16 martie, în sala „Constantin Jude” din Timişoara: „Prezenţa unui badmintonist din topul 50 mondial în proba de simplu masculin va ridica nivelul de joc al Internaţionalelor României”

O mare raritate în zona fostului bloc estic, ex-sovietic, Timişoara reuşeşte să conserve continuitatea organizării unei competiţii badmintonistice internaţionale, reunind competitori de pe 5 continente, printre care şi remarcabilii asiatici. Despre cea de-a 12-a ediţie postrevoluţionară a întrecerii, respectiv a 9-a în actualul format, „Internaţionalele României”, ce va avea loc în 13-16 martie, ca un pas înainte, nu în „Banu Sport” ci în sala „Constantin Jude”, au punctat astăzi timişorenii Animona Huţu, preşedinte al Federaţiei Române de Badminton, Ştefan Nyari, antrenor de la începuturile badmintonului timişorean şi implicit românesc, actualmente la CSM Timişoara dar şi vicepreşedinte federal, şi Corina Dan, mîna sa dreaptă dar şi Director de Comunicaţii la Badminton Europe…

Romanian International 2013 Timişoara la badminton s-a disputat în Banu Sport. Cea de-a 9-a ediţie respectiv a 12-a postrevoluţionară, din 13-16 martie, va avea însă loc, ca un pas înainte, în sala "Constantin Jude"

 

Din capul locului trebuie specificat că întrecerea open timişoreană inclusă în circuitul european se situează la nivel median din punct de vedere al categoriei de concurs, şi anume în cadrul International Series, dotate cu premii de la 5.000 dolari în sus, prag minim la care se regăseşte şi turneul de luna viitoare, aşadar peste cele din segmentul Futures (0-4.999 dolari) dar sub International Challenger, de la 15.000 dolari în sus, cu menţiunea creşterii numărului de ţări participante, de la 3 în 1998, la ediţia inaugurală, la 37 de această dată.

„Prezenţa unui badmintonist din topul 50 mondial în proba de simplu masculin, Misbun Ramdan Mohmed Misbun, locul 48, din Malaysia, va ridica nivelul de joc al Internaţionalelor României. Credem că nivelul va fi apropiat de cel de anul trecut, deoarece în toate cele 5 probe de concurs sunt înscrişi sportivi din top 100 mondial. Anul acesta nu vor participa juniorii din Coreea De Sud dar vom fi onoraţi de prezenţa la start a unor badmintonişti asiatici, din Thailanda, ţară care dă campionul mondial de seniori, la vârsta de 16 ani, sau Malaysia, însă de exemplu, printre alte naţiuni, şi din Mauritius, Noua Zeelandă ori Canada, Uganda. Participanţii vor fi în principal din Europa, cei mai mulţi fiind francezii, 27”, a oferit primele date preşedintele federal Animona Huţu, fostă multiplă campioană naţională de badminton, explicând că între cei 158 de înscrişi din 37 de ţări se regăsesc şi câţiva localnici: „Sunt şi din România, din centre precum Bucureşti, Bacău, Galaţi, Craiova, din păcate ceva mai puţini timişoreni decât ne-am obişnuit la ediţiile anterioare, deoarece fetele noastre Sonia şi Andra Olariu sunt ambele accidentate, însă îi putem vedea la lucru pe fraţii Vasiu, pe Marius Corciuc, campion naţional la zi de seniori, pe Andreas Thiel. Am nu neapărat aşteptări, pentru a nu pune presiune pe ei, dar sunt nerăbdătoare să-i văd cum joacă pe Marius Corciuc şi Ionuţ Grădinaru, medaliaţi cu aur în vara anului trecut la Balcaniadă, şi cărora le doresc ca pe viitor să participe la cât mai multe competiţii internaţionale”. În privinţa accidentărilor, Huţu a fost completată de Ştefan Nyari, care a explicat că „Sonia, prezentă în finala Circuitului European, a fost operată la o clinică specializată din Germania, iar sora sa Andra s-a accidentat recent la un turneu de calificare pentru o competiţie la nivel mondial de juniori, disputat la Pecs, 4 din 6 fete timişorence fiind accidentate la genunchi sau gleznă, ca o dovadă că este unul dintre sporturile cu cea mai mare frecvenţă a accidentărilor. Însă va concura campionul naţional Marius Corciuc, care n-a ratat nici un titlu naţional de la vârsta de 11 ani, la toate categoriile de vârstă, câştigând uneori şi la o categorie superioară. El este puţin mai grăsuţ, prin constituţia sa fizică, însă extraordinar de muncitor, joacă cerebral, într-un sport foarte complex, printre primele 3 din lume ca efort fizic în întrecerile de talie internaţională. Iar tinerii sportivi coreeni prezenţi anul trecut aici ne-au oferit exemplul că nu doar din punct de vedere tehnic sunt foarte evoluaţi, însă consider că respectul manifestat între jucători şi antrenori era remarcabil, cum din păcate e mai puţin vizibil la noi. Sunt convins că Internaţionalele României vor oferi o calitate satisfăcătoare a competiţiei nu numai celor care iubesc badmintonul dar şi celorlalţi iubitori de sport din Timişoara!”  

Notabilă este şi premiera găzduirii competiţiei în sala „Constantin Jude”, astfel punctată de preşedintele Animona Huţu: „Datorită sprijinului Primăriei Timişoara, am reuşit să obţinem o sală mai complexă decât Banu Sport, mai potrivită pentru organizarea Internaţionalelor, turneul fiind televizat în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, evident în condiţii tehnice net superioare. Anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în Banu Sport faţă de ediţiile anterioare, şi sperăm să atragem în sala Constantin Jude cât mai mulţi timişoreni. Faptul că vin sportivi din 37 de ţări este un motiv în plus să-i atragă în jurul competiţiei şi suntem convinşi că numărul mai mare va fi dat şi de sportivii practicanţi amatori de badminton plus elevii care joacă în cadrul iniţiativei Badmintonul în şcoli, proiectul Shuttle Time”.

Participare a adolescenţilor localnici pe care antrenorul Nyari o salută dintr-un considerent evident: „Tineretul de azi are nevoie de exemple, are nevoie de modele, şi trăim cu speranţa că şi prin badminton în spectrul sporturilor din Timişoara, vom avea generaţii viitoare de iubitori de sport şi mişcare. Sperăm ca autorităţile de resort să acorde atenţie acestui sanctuar al badmintonului românesc care este Timişoara şi trebuie să amintim că clubul nostru a pierdut cele mai multe jucătoare, însă şi sprijinul diferă. Galaţiul de exemplu s-a ridicat foarte mult pe o generaţie de jucători pe care am avut-o şi noi, ei reuşind să o păstreze cu o indemnizaţie mai mare, cu mai multă susţinere…”

Ştefan Nyari are şi atuul unei experienţe destul de consistente şi îndelungate în organizarea unor astfel de competiţii, regăsindu-se în comitetul organizatoric al primelor 3 întreceri internaţionale de badminton organizate de Timişoara, în anii 1980-82. „Ultimele 6 ediţii le-am organizat succesiv, anual, iar prin aceste competiţii, mai mult decât prin jucătorii noştri, ne-am făcut cunoscuţi pe harta badmintonistică a Europei. Întotdeauna apar articole de la eveniment în presa străină, întotdeauna cu cuvinte de laudă”, a punctat şi Corina Dan, Director de Comunicaţii în Badminton Europe, Nyari remarcând şi faptul că poziţia geografică a Timişoarei precum şi existenţa unui aeroport internaţional surâd participanţilor: „Mulţi dintre noii veniţi la întrecere sunt uimiţi de câte facilităţi dispun, de cazare, de atmosferă, de oraşul nostru…”

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Badminton: