Badmintoniștii români se izbesc de străini ca de zid la a doua încercare la simplu băieți, în ziua inaugurală a ”Internaționalelor României”, la Timișoara

Primă zi plină în sala ”Constantin Jude” din Timișoara, la Internaționalele României de badminton, cu peste 50 de jocuri în calificări, în trei dintre cele 5 probe de concurs dar în special la simplu băieți, unde participarea este cea mai numeroasă, inclusiv în privința reprezentanților sportului autohton la fileu. Iar mâine dimineață, de la 9,30, se intră pe tabloul principal…

Ediția din acest an a fost deschisă cu câteva dueluri în proba de dublu masculin, dar doar câteva, timișoreanul Marius Corciuc și partenerul său de joc Ionuț Grădinaru calificându-se fără a transpira la fileu în disputele programate cu perechi din India respectiv Franța, așa încât cei 2 își vor măsura forțele abia mâine, în fața francezilor Quentin și Sebastien Vincent, prezenți la ”Internaționalele României” și în trecut. Reîntoarcerea unor badmintoniști din diverse țări europene la Timișoara constituie un excelent credit pentru competiție, străinii fiind plăcut impresionați de nivelul organizatoric și de tot ceea ce au descoperit aici, pozitiv, peste ani. De fapt, se poate deja estima că și ediția din acest an nu va dezamăgi, mutarea turneului în sala ”Constantin Jude” atrăgând ceva mai mulți spectatori decât se arătau interesați de o primă zi de calificări în anii precedenți, în ”Banu Sport”. Au fost prezenți părinți ai tinerilor sportivi români dar și amatori de badminton, precum și Excelența Sa Diar Nurbintoro, ambasador al Republicii Indonezia la București, în total peste 100 de suflete, iar organizarea a fost bună și grație eforturilor voluntarilor, indispensabili cu ocazia unor asemenea evenimente.

Revenind însă la ”dublu”, alte perechi autohtone au dat bune replici unor echipe din Serbia respectiv Franța dar au părăsit totuși terenul învinse. Astfel, frații timișoreni Mircea și Radu Vasiu i-au egalat la seturi pe sârbii Kalicanin și Petrovic, însă au cedat la capătul a 32 de minute de joc atractiv, cu 19-21, 21-17 și 12-21. Iar Robert Ciobotaru și Daniel Cojocaru s-au înclinat francezilor Gueguin și Hammer, cu 14-21 și 18-21. Totuși, s-au disputat doar 4 dintre cele 9 partide de dublu masculin ale zilei de calificări, pe seama forfaiturilor.

Nu același lucru s-a întâmplat însă și la simplu masculin, probă în care au fost programate 43 de meciuri, unele dintre acestea întinzându-se, spectaculos, pe durata a treisferturi de oră sau chiar mai mult. Iar calificările au implicat chiar și câte două meciuri pe zi, în decurs de câteva ore, pentru destui dintre aspiranții la pătrunderea pe tabloul principal al celei de-a noua ediții în noul format, ce se va încheia duminică. Caz valabil pentru toți tinerii jucători români, în general triumfători la primul hop, ca un fapt salutar și lăudabil, dar eliminați in corpore la cea de-a doua încercare.

Luând-o pe rând, Eduard Marius Ică a reușit inițial eliminarea unui sportiv din Indonezia, Ellen Frederika Setiawan, depășindu-l după 45 de minute cu 23-21, 19-21, 21-14, dar a cedat apoi pe seturi la 7 favoritului numărul 7 al calificărilor, Denis Grachev, un rus căruia nu i-a trebuit nici un sfert de oră pentru a se impune, jocul începând însă la exact două ore după primul disputat de tânărul badmintonist român.

Campionul național en-titre de seniori, timișoreanul Marius Corciuc, de la CSM, a trecut de sârbul Kalicanin, la 15 respectiv 14, dar s-a oprit apoi în fața francezului Pierrick Cajot, la 15 și 13. Un alt timișorean, Mircea Vasiu, a dispus de sârbul Nikola Arsic, cu 21-19, 19-21, 21-15, și a jucat curajos cu favoritul numărul 1 al calificărilor, Andriy Zinukhov, din Ucraina, pierzând seturile la 12. Iar fratele său Radu Vasiu, calificat inițial fără joc, a fost învins de mexicanul Luis Ramon Garrido la 7 și 4, americanul trecând inițial de un alt timișorean de la CSM, Andreas Thiel, cu 21-12, 21-11.

Ca și Ică, mai rutinatul Daniel Cojocaru a jucat inițial cu un indonezian, Wirawan Isban Adam, de care a trecut pe seturi la 15, oprindu-se însă apoi în fața favoritului numărul 4 al calificărilor, francezul Sylvain Ternon, cu 12-21 și 21-23.

Ionuț Grădinaru, partener de dublu al campionului timișorean Corciuc, ambii fiind exponenți ai generației 1990, s-a calificat fără joc dar a cedat apoi maghiarului Peter Letsch, cu 17-21, 19-21, în cel de-al doilea tur al calificărilor.

În fine, notabilă și reușita mai experimentatului Robert Ciobotaru de a trece de un danez, Morten Herschend, cu 23-21, 21-18, în 35 de minute, însă eforturile sale s-au întors ca un bumerang în fața francezului Romain Eudeline, eliminat fiind la 3 și 13.

În cele aproape 7 ore de badminton pe cinci terenuri s-au strecurat și 6 meciuri din proba de simplu feminin, timișoreanca Ariana Prodan cedând unei oaspete de regularitate a orașului nostru, austriaca Elisabeth Baldauf, care a mers mai departe la 10 respectiv 12.

După o primă zi de încălzire și tatonare, o vineri cu reprezentații inclusiv la dublu mixt, probă care va inaugura disputele, de la 9,30, dar și la dublu feminin, prin 5 meciuri după care se va trage cortina. Este ziua în care își va intra în rol, cu transmisii în direct, și postul TVR3, care a imortalizat astăzi cadre de la jocurile de simplu ale lui Corciuc și Cojocaru, la ora eliminării lor.

Dimineața, perechea românească de mixt Ică – Ristea va întâlni omologi sârbi iar timișoreanul Mircea Vasiu, în echipă cu Ana Mădălina Prioteasa, va juca împotriva austriecilor Bittenauer și Greutter. Tinerii timișoreni Andreas Thiel și Ariana Prodan vor evolua și ei într-unul din cele 14 meciuri la dublu mixt.

La simplu băieți, tabloul principal are 24 de meciuri, la fel ca și la simplu fete, probă în care, în absența timișorencelor, surorile Olariu fiind accidentate, Ana Mădălina Prioteasa va avea un extrem de dificil examen cu daneza Mette Poulsen, cap de serie numărul 7. Și ar mai fi dublu băieți, cum spuneam, cu campionul timișorean Marius Corciuc și Ionuț Grădinaru împotriva fraților francezi, de la 13,30.

Dar până atunci va intra pe parchet și favoritul numărul 1 al probei de simplu băieți, unic jucător prezent aici din top 50 mondial, malaysianul Misbun Ramdan Mohmed Misbun, la 10 fără 5 împotriva vikingului Marius Myhre.

Într-o ambianță plăcută, o bună propagandă pentru sportul cu minge la fileu, Timișoara fiind pentru 4 zile magnet a aproape 200 de sportivi din 37 de țări, de pe 5 continente, unele steaguri naționale regăsindu-se desfășurate și în vechea tribună de pe Bega…

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + 7 =

 


Ultimele articole din categoria Badminton: