Badmintonul, prin proiectul internaţional Shuttle Time, în şcolile timişorene: Generală 24 semnează parteneriatul cu F.R. Badminton

Şcoala cu Clasele I-VIII Nr. 24 Timişoara, din strada Brânduşei, este prima instituţie locală de învăţămînt preuniversitar care a semnat un parteneriat cu Federaţia Română de Badminton în cadrul proiectului pe 4 ani Shuttle Time, iniţiat de Federaţia Internaţională de profil, pentru promovarea acestui sport prin introducerea sa în şcoli, urmînd ca şcolile generale numărul 2 respectiv 18 să-i calce pe urme, după cum ne-a explicat ex-multipla campioană naţională de badminton, timişoreanca Animona Huţu, actualmente preşedintele F.R.B.

Forul federal a semnat la finele lunii octombrie un protocol cu Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, pentru introducerea badmintonului în şcoli, ministerul de specialitate trimiţînd la Inspectoratele teritoriale acest protocol, iar primele bune semne au apărut deja, Daniela Lobază, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 24, din zona Circumvalaţiunii, semnînd parteneriatul cu federaţia: „Unii profesori de educaţie fizică şi sport sunt interesaţi de proiect, le surîde ideea, părîndu-li-se atractivă, iar noi avem ca obiectiv să-i iniţiem în a ştii cum să le predea elevilor badmintonul. Proiectul vine în întîmpinarea acestora şi atrage implicit copiii să guste şi din alt sport, badmintonul”, a explicat Animona Huţu, preşedintele F.R. Badminton, care a avut astăzi o întîlnire în acest sens cu Inspectorul Şcolar judeţean pe probleme de Educaţie Fizică şi Sport, Constantin Osain.

FRB a participat deja în această toamnă, în cadrul proiectului Shuttle Time, la un curs demonstrativ în Şimand (Arad), iar acum şcolile timişorene semnează parteneriate cu forul federal pentru introducerea badmintonului

 

„Corina Dan va efectua cu profesorii de educaţie fizică şi sport respectivul curs iar Federaţia nostră, prin diverse evenimente, va strînge donaţii pentru echipamente start-up, conform parteneriatului cu şcolile. Protocolul prevede că şcoala se angajează să facă badminton iar Federaţia vine cu donaţii de echipament start-up. Şi evenimentul de sîmbătă, <Cupa Firmelor>, are ca finalitate acelaşi ţel, de a genera fonduri pentru echipamentul start-up, constînd în filee, stîlpi, mingi, palete. Şcoala trebuie să-şi traseze terenurile de joc iar în cadrul proiectului profesorii care vor fi iniţiaţi vor primi o diplomă de recunoaştere în acest sens din partea federaţiei mondiale”, a mai spus Animona Huţu.

„Federaţia Internaţională de Badminton a mobilizat federaţiile continentale ca prin federaţiile ţărilor membre să promoveze badmintonul prin introducerea sa în şcoli, în programa de curs. Şcolile doritoare, care vor să iniţieze copiii în badminton, au parte de descărcarea gratuită a 22 de planuri de lecţii de badminton şi 125 de videoclipuri precum şi manualul profesorului, ghidul <cum să predai> badminton, toate în cadrul programului de Badminton pentru şcoli al Federaţiei Mondiale de Badminton, Shuttle Time. Acest program este destinat cu precădere profesorilor de educaţie fizică şi sport, care prin înregistrarea pe portalul Badminton World Federation (BWF), www.bwfbadminton.org, primesc o parolă pe baza căreia pot accede la aceste cursuri. În plus, în cadrul proiectului se organizează periodic cursuri de trainer, în care cunoscători cu bazele badmintonului ţin cursuri şi îi învaţă pe profesorii de educaţie fizică şi sport sau instructori modul în care să predea lecţiile”, a explicat pentru www.sporttim.ro antreprenorul timişorean Animona Huţu, preşedintele federaţiei de profil şi fostă campioană naţională de juniori la simplu fete precum şi de seniori în probele de dublu feminin, în 1990, respectiv dublu mixt, în 1992, dar şi multiplă campioană a ţării cu clubul local Gloria Stimel.

Corina Dan, preşedintele Comisiei de Dezvoltare a F.R.B. şi antrenor al badmintoniştilor Timişoarei, este unul dintre cei 2 antrenori din ţară care au efectuat acest curs de trainer.

Din fericire, Consiliul Local şi Primăria Timişoara s-au implicat la rîndul lor pozitiv în proiectul de sprijinire a popularizării badmintonului în şcoli precum şi în sprijinirea „Cupei Firmelor” la badminton amatori.

Cît despre „Cupa Firmelor” la badminton pentru amatori, ce va avea loc sîmbătă în Banu Sport, deja 77 de persoane s-au înscris pînă marţi, Huţu apreciind că „este excelent, foarte bine, şi nu ne aşteptam la asemenea interes încă de la ediţia inaugurală. Chiar o să se joace non-stop şi sperăm să fie suficienţi cei care vin cu ideea de a-şi lăsa ceasul acasă. Încurajator, peste 30 de practicanţi au fost duminică la antrenamente, pentru a se pregăti de concurs, căci s-au înscris deja. Au fost în sala Banu Sport, ceea ce mi se pare minunat. Sunt badmintonişti care nu s-au mai văzut de 10 ani, şi au un prilej de reîntîlnire, noi primind şi e-mailuri de mulţumire pentru iniţiativă. Este frumos, pentru că astfel readuci prietenii de altădată împreună, şi sper ca şi atelierul de creaţie să fie unul reuşit, în care copiii vor confecţiona felicitări de Moş Nicolae, felicitări de Crăciun, pe care le vînd adulţilor participanţi la <Cupa Firmelor>, iar încasările se transformă în donaţii de echipamente pentru şcolile unde se va face badminton. Este de la copii pentru copii…”, adăugînd că antrenorii Corina Dan şi Ştefan Nyari vor susţine joi o lecţie deschisă la Universitatea de Vest Timişoara, în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport existînd o oră facultativă de predare a badmintonului, care se doreşte a fi reactivată, prin iniţiativa forului federal, în parteneriat cu UVT: „Profesorul de sport care ţinea ora facultativă a plecat din ţară şi dorim ca în primăvară, la ora competiţiilor pe diverse sporturi organizate în cadrul UVT, să existe un concurs special de badminton, separat, sub forma unui campionat judeţean universitar”. 

 

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = cinci

 


Ultimele articole din categoria Badminton: