Dan Ilin,7 pe Timiş în 2011:”La 16-17 ani nu ai pe cine a te baza”

Juniorul Dan Ilin, un junior crescut de CSS1 Timişoara şi cel mai bine clasat badmintonist timişorean în „top 10” al sportivilor timişeni pe 2011, pe locul 7, ne-a vorbit la finalul partidei de dublu mixt din cadrul turneului BanuInvest International Badminton Championships 2012, în care alături de Alexandra Ştefan a reprezentat România.

Alexandra Ştefan şi Dan Ilin, liceeni la Nikolaus Lenau, în optimile cu danezii Madsen şi Johansen, pierzînd cu 21-8, 21-18

Ilin, lansat de CSS1 Timişoara şi care practică badmintonul de mai bine de 9 ani, evoluînd în turneul internaţional din week-end atît la simplu cît şi dublu băieţi, a tras un semnal de alarmă în privinţa susţinerii tinerilor din această ramură.

www.sporttim.ro: Felicitări pentru jocul prestat în această partidă! Care este parerea ta despre evolutia badmintonului în Romania, avînd în vedere rezultatele nu prea promiţătoare de la acest turneu?

Dan Ilin: La nivel de juniori sunt sportivi talentati care au obtinut rezultate deosebite atat in tara cat si in strainatate, pana la acest nivel badmintonul romanesc este normal,dar cand se trece la seniorat problemele se complica.Nu exista sustinere din partea federatiei,a sponsorilor sau a oamenilor de sport din tara noastra.In România badmintonul nu este considerat un sport de interes larg,foarte putin mediatizat,si ca atare e foarte greu sa facem fata doar cu sustinerea financiara a parintilor pretentiilor de varf ale turneelor internationale.In afara de ambitiile personale motivarea perfectionarii in acest sport dispare.Eu practic acest sport de mai bine de 9 ani si acum la 16 ani,ami dau seama ca pierd teren fata de ceilalti juniori ai Europei din Anglia ,Franta, Germania,tari unde se investeste foarte mult in badminton.Sustinerea materiala la acest nivel o consider absolut necesara pentru a putea trece cu succes la seniorat si implicit de a obtine rezultate superioare la nivel mondial.

www.sporttim.ro: Revenind la partida de dublu mixt unde ai participat alaturi de Alexandra Stefan in cadrul acestui turneu, ce crezi ca ar fi trebuit imbunatatit in jocul tău pentru a obtine un rezultat superior fata de cel afişat la final?

Dan Ilin: locul 7 în topul sportivilor olimpici timişeni pe 2011

D.I.: Am intrat pe teren cu gîndul să dăm tot ce putem, pentru că ştiam, danezii sunt de departe favoriti. Am venit dupa o perioada de covalescenta de două saptamani, in care am fost bolnav, iar lipsa antrenamentului innainte de meci s-a vazut clar si pe teren. Am intrat mai greu in meci, în primul set incercand sa ne acomodam cu ritmul impus de danezi, iar in setul al doilea am lăsat emoţiile deoparte şi am reusit un scor mai bun. În general sunt mulţumit de evolutia mea în această partidă, avand in vedere pauza antrenamentelor dinaintea concursului. Cu un sprijin mai hotărît din partea federatiei, cu antrenamente si investitii mai consistente, sunt convins ca rezultatele s-ar îmbunătăţi categoric.

www.sporttim.ro: Ganduri de viitor?

D.I.: Am ambiţie, vreau să continui, îmi place acest sport, dar din păcate cunosc mulţi sportivi talentaţi care la varsta mea au abandonat badmintonul din lipsa motivării. Finanţarea e o mare problemă a acestei ramuri sportive în România. Daca nu exista cineva să te împingă de la spate, financiar, moral, să te susţină în eforturile de a te ridica la nivel mondial, totul este foarte greu în trecerea spre marea performanţă. E păcat, căci se munceşte mult, exista talente deosebite, voinţă, dar atunci cînd e mai mare nevoie de susţinere, la 16-17 ani, nu ai pe cine să te bazezi.

www.sporttim.ro: Multumesc pentru sinceritate si sa speram impreuna ca atitudinea romanilor pentru badminton se va îmbunătăţi.

D.I: Sperăm! 

Acest articol a fost publicat în Badminton, Exclusiv, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× trei = 24

 


Ultimele articole din categoria Badminton: