Globul pe Bega: Banuinvest 2012, de pe 5 continente

Unul dintre extrem de puţinele sporturi în care Timişoara organizează întreceri la nivel mondial se găteşte să primească peste nici două săptămîni o foarte pestriţă caravană globală, cu ocazia ediţiei anuale a Banuinvest International Badminton Championships, parte a circuitului continental din cadrul Badminton Europe, care va difuza jocurile în direct pe internet din sala Banu Sport, turneul fiind totodată cu punctare la nivel mondial şi în vederea J.O.

Timişoreanca Sonia Olariu a jucat în 2011 finala la dublu fete a Banuinvest, cu Florentina Petre, care a pierdut ultimul act în 2007, 2009, 2011, tot la perechile feminine...

S-a creat deja o tradiţie iar concursul organizat anual în martie la Timişoara are deja poziţia sa bine stabilită în calendarul competiţional, întrecerea fiind dotată cu premii în valoare de 5.000 euro şi derulîndu-se pe 5 terenuri Yonex.

Ca de obicei, sportivii români şi localnici nu vor lipsi de pe tablourile principale sau din calificări, cu localnica Sonia Olariu finalistă anul trecut la dublu fete, ori din fruntea brigăzii de arbitri, fosta campioană naţională Adina Târnu fiind la acest capitol mîna dreaptă a belgianului Marcel Pierloot.

Iar dacă Adina va superviza buna derulare a întrecerilor programînd joi 15 martie calificările, iar apoi, vinerea, partidele de pe tablourile principale, sîmbăta, sferturile şi semifinalele, iar duminica finalele, fratele său Florin Posteucă va fi în schimb în teren… Unul dintre numeroşii timişoreni la start.

Rămîne de văzut dacă Florentina Petre, care a pierdut finala la dublu feminin şi în 2007 şi în anul 2009, în pereche cu Alexandra Milon, respectiv în 2011, cu timişoreanca Sonia Olariu, va izbîndi de această dată…

Dar să o luăm pe rînd… Proba de simplu băieţi are 90 de participanţi, dintre care 24 pe tabloul principal, 64 în calificări şi doi ca rezerve.

Mathieu Lo Ying Ping (Franţa) este cel mai bine clasat dintre cei înscrişi la individual masculin, şi anume pe locul 66 mondial la această oră, urmat fiind între favoriţi de Misha Zilberman (Israel) – 72, Daniel Paiola (Brazilia) – 83, Marcel Reuter (Germania) – 95 şi Rosario Maddaloni (Italia) – 99. Sunt cîte 3 francezi şi danezi, doi sloveni, nemţi, austrieci şi iranieni, 16 ţări avînd reprezentanţi pe tabloul principal.

În calificări, şi 8 badmintonişti din România, şi anume Robert Ciobotaru, Daniel Cojocaru, Marius Corciuc, George Constantinescu, Florin Posteucă, Mircea şi Radu Vasiu şi Adrian Dereli, plus Dan Ilin, între rezerve.

Ilin este badmintonistul plasat între cei mai buni 10 sportivi ai judeţului Timiş pe anul 2011 în sporturi olimpice.

La simplu fete competiţia este mai restrînsă, cu 28 de jucătoare pe tabloul principal plus 18 în calificări. Favorite prin prisma poziţiei actuale în ierarhia mondială ar fi Ozge Bayrak, de pe locul 66, şi Neslihan Yigit – 68, ambele din Turcia, Claudia Maier – 80, din Austria, Maja Tvrdy – 81, din Slovenia, Kamila Augustyn (Polonia) – 82, Karyn Velez (SUA) – 84, 10 participante fiind dintre primele 100 în lume.

19 ţări pe au reprezentante pe tabloul principal de simplu fete, din care Danemarca excelează cu trei, dar sunt prezente la start şi badmintoniste din destinaţii aparte ca Japonia, Sri Lanka, Nigeria sau Peru.

În calificări, printre cele 18 se regăsesc şi Sonia şi Andra Olariu, timişorence. Sonia ocupă momentan locul 406 în lume, cu 1130 puncte acumulate şi două turnee la activ în 2012.

23 de perechi la dublu băieţi, respectiv două în calificări, favoriţi fiind Laurent Constantin şi Sebastien Vincent, locul 64 mondial, una dintre cele 3 cupluri din Franţa, tot 3 aliniind şi Danemarca. Două echipe sunt indoneziene, iar una singură „mixtă”, norvegiano-malaysiană. Românii au 4 perechi, şi anume gemenii timişoreni Vasiu, Posteucă-Dusnoki şi Corciuc – Constantinescu, cu Dereli – Ilin în calificări.

Ceva mai puţine competitoare la dublu feminin: 20. Aceleaşi turcoaice şi danezele Kjaersfeldt şi Jensen, precum şi cuplul galez Turner-Thomas, toate pînă pe 76 în lume.

Dintre românce la start, cuplurile Andra Olariu – Ariana Prodan, Sabina Băluţ – Alexandra Ştefan, Corina Popa – Emanuela Avrămuţ, Florentina Constantinescu – Alexandra Milon.

În fine, 27 de echipe la dublu mixt, dintre care 23 pe principal şi 4 în calificări, cu Elisabeth Baldauf şi Roman Zirnwald ca principali favoriţi, austrieci venind de pe locul 48 în lume. Sunt şi 5 echipe din România, de exemplu Sonia Olariu făcînd pereche cu Marius Corciuc, colegul său de la CSM Timişoara, iar Dan Ilin cu colega sa de la Liceul Nikolaus Lenau, Alexandra Ştefan. Alţi timişoreni în concurs, Emanuela Avrămuţ cu Vicent Dusnoki. Iar în calificări, Radu Vasiu cu Andra Olariu sau Mircea Vasiu cu Sabina Băluţ…

Totalul la start este de 181 sportivi din 37 de ţări.

Ca învingători la Banuinvest International, în 2007 s-au impus în două dintre probe badmintonişti din Japonia, iar în celelalte sportivi din Anglia, Canada şi Ucraina. Anul 2008 a fost al bulgarilor, tot cu două probe adjudecate, mai impunîndu-se ruşi, coreeni şi finlandezul la simplu băieţi. În 2009 şi mai bine pentru bulgari, cu 3 probe cîştigate, mai învingînd ucrainieni şi indonezieni. În 2010, Singapore cu două titluri, Austria, Japonia şi Malaysia.

În fine, în 2011 două titluri au revenit irlandezilor dar şi japonezilor, cu proba de dublu mixt în contul canadienilor. Se impuneau atunci la simplu niponii Koichi Saeki la băieţi şi Minatsu Mitani la fete, în vreme ce Sonia Olariu şi Florentina Petre au pierdut finala cu Alex Brice şi Michelle Li.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Globul pe Bega: Banuinvest 2012, de pe 5 continente

  1. sorin spune:

    Bun articol. Pacat ca nu-si face loc si in presa centrala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = doi

 


Ultimele articole din categoria Badminton: