Jucători din top 100 mondial la Timișoara, la Internaționalele României. Iar ambasadorul Indoneziei, însoțit la ediția 2016 din ”Constantin Jude” de 4 legende ale badmintonului din țara natală, inclusiv din Hall of Fame BWF

Badminton World Federation a dat astăzi publicității lista sportivilor înscriși la Romanian International 2016, competiție din circuitul internațional de elită regăsită la a XVI-a ediție în calendarul mondial cu punctare al BWF și care va începe peste exact 4 săptămâni în Sala ”Constantin Jude” din Timișoara. Cele 5 probe de concurs ale tradiționalei întreceri din fiecare lună martie, ce anul acesta se va derula între datele 17 și 20, vor reuni doar la simplu 108 badmintoniști, printre care și din top 100 al ierarhiilor mondiale, unii dintre aceștia, chiar foști câștigători în trecut în Banat sau revenind pe Bega. Nu vor lipsi nici reprezentanții gazdelor, de la CSM Timișoara, dar și Excelenţa Sa Diar Nurbintoro, Ambasadorul Indoneziei la Bucureşti, revenind la rândul său la ”Internaționalele României”, de astă dată însoțit și de compatrioți de marcă în jocul la fileu.

”Internaționalele României”, la Timișoara, pe suprafețe de joc Li-Ning

”Internaționalele României”, la Timișoara, pe suprafețe de joc Li-Ning, în 17-20 martie 2016

 

În așteptarea tragerii la sorți de marți 1 martie a jocurilor celei de-a XVI-a ediții a întrecerii internaționale de la Timișoara, ce pune la bătaie premii în valoare de 6.000 de dolari și este parte a Badminton Europe Circuit 2016 și din International Series, să notăm alte amănunte interesante pe marginea tradiționalului eveniment.

Începând cu noutatea conferită de revenirea la Romanian International a ambasadorului Indoneziei în România, Excelenţa Sa Diar Nurbintoro, însoțit de legende ale badmintonului din țara asiatică, dintre care unul inclus în Hall of Fame al Federației Mondiale de Badminton, în ideea continuării și pe mai departe a promovării sportului la fileu pe tărâm carpatin. Anunțata sosire a indonezienilor la Timișoara stă drept dovadă a reușitei organizatorice a gazdelor din Banat și a Federației Române de Badminton la precedentele ediții ale competiției, adjudecate în 2014 și 2015 la simplu masculin de sportivi din Malaysia respectiv Indonezia și care anul acesta are în fruntea listei un reprezentant al Thailandei, cu mențiunea că exponenți ai celorlalte două federații din țări asiatice vor fi la rândul lor la start în perioada 17-20 martie.

Tot ca noutate, revenirea ambasadorului Diar Nurbintoro la concursul timișorean, împreună cu foști jucători de marcă indonezieni, va fi prefațată printr-un eveniment de promovare al competiției, ce va avea loc la București, și prin implicarea de către forul federal din România a COSR, dat fiind că disciplina la fileu este ramură olimpică, într-un an olimpic.

Odată cu încheierea înscrierilor, se poate constata că jucătorii din Malaysia, Danemarca și Indonezia, trei forțe mondiale, vor alcătui cele mai numeroase contingente la start, 7 dintre tinerii indonezieni, chiar și campioni juvenili la nivel național, provenind tocmai de la clubul de apartenență al legendelor anunțate în privința descinderii la Timișoara. Interesul pe care îl vor capta se va reliefa și într-o întâlnire ce va fi organizată cu studenții Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest.

Animona Huţu, preşedinte FRB, Diar Nurbintoro, ambasadorul Indoneziei, câştigătorul Misbun Ramdan şi tatăl său, antrenorul Dato "Bun" Sidek

Animona Huţu, preşedinte FRB, Diar Nurbintoro, ambasadorul Indoneziei, câştigătorul la simplu băieți Misbun Ramdan (Malaysia) şi tatăl său, antrenorul Dato „Bun” Sidek, după finalele timișorene din martie 2014

 

În altă ordine de idei, ”Internaționalele de Badminton ale României”, de la Timișoara, au avut parte marți seară la ora 18 a Malaysiei, la Kuala Lumpur, sediu al Badminton World Federation, de închiderea perioadei de înscriere în întrecerea din 17-20 martie de pe Bega, limită în urma căreia mai este posibilă retragerea de la start fără o penalizare pecuniară doar până la finele zilei de 28 februarie.

Lista completă a numelor care vor onora cu prezența se regăsește în documentul oficial ce a fost remis astăzi de BWF pe adresa organizatorilor, Pannawit Thongnuam, locul 109 mondial, din Thailanda, fiind cel mai bine clasat jucător care va apărea în proba de simplu masculin. Îl urmează pe tabloul principal al băieților Niluka Karunaratne, numărul 118 în lume, din Sri Lanka, revenind așadar la Timișoara, dar și Steffen Rasmussen, danezul de pe poziția a 135-a, respectiv englezii Rhys Walker și Sam Parsons, pe 138 și 139 în BWF.

Alți 11 badmintoniști din top 200 mondial, reprezentând federații precum Iran, Slovenia, Indonezia – de unde revine învingătorul de anul trecut, Adi Pratama, Croația, Slovacia, Germania, Austria, Finlanda sau Polonia, se află pe tabloul principal de 28 de concurenți la simplu băieți, incluzând în continuare și exponenți ai jocului din Ungaria, Cehia, Serbia, Bulgaria dar și Malaysia.

În calificările la simplu masculin, alți 48 de sportivi, printre care și românii Filimon Collins-Valentine, pe locul 1.374 în BWF, Mihai Grosu și timișoreanul Andreas Thiel, de la CSM, plasați pe poziția 1411. Tânărul trio al ”tricolorilor” va trebui să treacă în preliminariile de joi 17 martie de posibili oponenți din Japonia, Cipru, India, Israel, Franța, Portugalia sau Norvegia dacă este să prindă cele 4 locuri de calificare și să pătrundă pe tabloul principal de 32.

28 de jucătoare, în frunte cu câștigătoarea ediției din martie 2015, asiatica Lianne Tan, sub steagul Belgiei și a 65-a în topul mondial, se află pe tabloul principal la simplu feminin, completat pe pozițiile imediat următoare de Laura Sarosi, a 69-a și revenind pe Bega, Cemre Fere, din Turcia, a 95-a, Chiew Sen Lim, din Thailanda, pe 96, și Ebru Yazgan, tot din Turcia, locul 101 mondial.

Între cele 28 de principale protagoniste, și timișoreanca Sonia Olariu, a zecea pe listă și a 159-a în ierarhia BWF, dar și sora sa mai mică Andra, pe 414 mondial. Pe același tablou al întrecerii, sportive de exemplu și din Belarus, Polonia, Slovacia, Anglia, Germania, Cehia, Țara Galilor, Danemarca, Vietnam, Spania, Rusia, Indonezia sau Slovenia. Alte două românce, Maria Alexandra Duțu și Ioana Ionică, se află între cele 8 jucătoare înscrise în calificările la simplu feminin.

În continuare, 21 de perechi la dublu masculin, printre care și Mihai Grosu – Andreas Thiel, din România, Thiel reprezentând gruparea gazdă CSM Timișoara. Favoriți numărul 1 se anunță Vatannejad-Soroush Eskandari și Fazir Khanjani, locul 80 mondial, din Iran, urmați de Zvonimir Durkinjak și Zvonimir Hoelbling, croați care au câștigat precedentele două ediții la Timișoara și care actualmente sunt plasați pe poziția a 84-a între echipele de dublu băieți. Inedit, și o pereche cu sportivi din țări diferite, maghiarul Krausz și Tovannakasem, din Thailanda, a patra echipă pe tabloul principal și pe 198 în clasamentul BWF.

Olariu Andra - Olariu Sonia: CSM Timişoara

Surorile Andra și Sonia Olariu vor face echipă la dublu

 

12 formații la dublu feminin, printre care și timișorencele Sonia și Andra Olariu, dar și cuplul autohton Ionică – Duțu. Cap de listă, turcoaicele Ebru Yazgan și Cemre Fere, locul 66 mondial, urmate la acest capitol de Ye See Chean și Kah Mun Chin, din Malaysia, de pe 90.

În fine, 21 de echipe de dublu mixt, în frunte cu olandeza Cheryl Seinen și finlandezul Anton Kaisti, locul 100 mondial, urmați de perechi din Cehia, de pe 106, respectiv Vietnam (108). Nici în acest concurs nu vor lipsi românii, în alcătuirile Duțu & Grosu și Thiel & Ionică. Așadar un total de 7 badmintoniști români, dintre care 3 din Timișoara…

O timișoreancă, Animona Huțu, fostă multiplă campioană națională la fileu, și în miezul organizării acestei a treia ediții ce va fi găzduită în sala ”Constantin Jude”, în calitate de președinte al Federației Române de Badminton.

Cincisprezece ediții de badminton internațional a găzduit așadar până acum Timișoara ca principal concurs de această factură disputat pe teritoriul României, dintre care precedentele două sub actuala denumire, ”Internaționalele de Badminton ale României”, ani în care întrecerea a crescut și mai mult în anvergură și popularitate.

Înscrierile la întrecerea programată în 17-20 martie 2016 la Timișoara erau deschise încă din martie anul trecut, în ideea captării unui număr în creștere de participanți, după ce în acest deceniu concursul din capitala Banatului a stârnit interesul anual a circa 150 de badmintoniști, de pe toate continentele, pe lângă europeni descinzând pe malurile Begăi și americani, africani, sportivi din zona Oceania dar și asiatici. Badmintoniștii sosiți de la mare depărtare își croiesc cel mai adesea la cumpăna dintre ani un parcurs al circuitului lor european pentru viitorul sezon, cu mai multe repere, printre care și ”Internaționalele de Badminton ale României”. Întrecerea a devenit de fapt un clasic, parte a circuitului ”International Series”, sub egida federației mondiale de badminton și având drept miză puncte în clasamentul aceluiași for.

Anul trecut, în cele cinci probe de concurs se aliniau la start aproape 150 de sportivi din 35 de țări, jucând aproape 200 de partide, la finele cărora învingători au fost Adi Pratama din Djakarta, Indonezia, favorit numărul 7 la simplu băieți, Lianne Tan, favorita numărul 1 la simplu fete, din Belgia, Zvonimir Durkinjak și Zvonimir Hoelbling, din Croația, favoriți numărul 1 la dublu masculin, Chloe Birch și Jenny Wallwork, din Anglia, la dublu feminin, respectiv indienii Kona și Sikki Reddy la dublu mixt.

Străinii au fost la putere și în ediția din 13-16 martie 2014, câştigătorul malaysian la simplu băieți Ramdan Misbun aflându-se atunci între primii 50 în ierarhia mondială la respectiva categorie, ca unic favorit numărul 1 câștigător în 2014 pe malurile Begăi. Unde se mai impuneau atunci o franțuzoaică la simplu fete, cei doi croați sus amintiți la dublu masculin, nemțoiace în finala exclusiv germană la dublu feminin și scoțieni în proba de dublu mixt.

Și în acest an va exista însă posibilitatea ca numărul juniorilor să fie ceva mai mic decât în trecut, dat fiind existența în calendarul continental, începând din aceeași zi, a Campionatului European sub 17 ani, la Lubin. Iar apropo de juniori, 2016 aduce lansarea circuitului european sub 17 ani, cu o ierarhie de sine stătătoare, o altă semnificativă schimbare fiind punctată în noul an de alinierea calendarului competițional al Badminton Europe, ghidat până acum, anual, între reperele 1 iulie – 30 iunie, cu cel al Badminton World Federation, derulat după cel calendaristic, 1 ianuarie – 31 decembrie.

Ca aspecte tehnice, sala gazdă, ”Constantin Jude”, care a preluat ștafeta găzduirii din 2014 de la ”Banu Sport”, va fi dotată la ora întrecerii cu 5 suprafețe de joc Li-Ning, meciurile disputându-se cu rachete Yonex Aerosensa 50. Calificările se vor ține joi 17 martie aproximativ de la ora 9, faza principală a competiției, vineri, de la 9, și sâmbătă de la orele 10 – sferturile de finală respectiv 16 – semifinalele, iar finalele celor 5 probe, duminică 20 martie de la ora 10, totul sub monitorizarea corpului de arbitri, în frunte cu olandezul Marcel Schormans, și secondantul său autohton Mircea Solymosi.

Ca premii, 660 de euro pentru câștigătorii la simplu masculin respectiv feminin, și câte 550 euro pentru componenții fiecărei formații câștigătoare la dublu (fete, băieți și mixt), dar și câte 440 de euro pierzătorilor finalelor de simplu, la masculin și feminin.

Ca alte amănunte, primele două ediții ale competiției internaționale de la Timișoara, în 1991 și 1996, se desfășurau sub titulatura Romanian International, continuate fiind în 1998 și 1999 de Romania JOE Open iar în anul 2000 de Romania JOE International. Ulterior, întrecerea s-a disputat la ediția sa din 2006 sub denumirea Banu Sport International, în 2007 și 2008 ca Banuinvest International Championships, în 2009 Banuinvest International, în 2010 Banuinvest International Championship, în 2011 și 2012 ca Banuinvest International iar în 2013 Li-Ning Romanian International.

De notat că Romanian International va urma în calendar cu o săptămână celei de-a 51-a ediții a Internaționalelor Portugaliei, luna martie mai propunând întreceri de rang major precum Yonex German, în 1-6 martie sau Yonex All England (8-13) iar în aceeași săptămână cu meciurile de la Timișoara și Openul Elveției, în intervalul 15-20, la Basel, din categoria GP Gold, precum cel ținut de nemți la Mulheim un der Ruhr.

Ulterior competiției din Banat, între întrecerile din martie se va mai regăsi una pe tărâm european, Open-ul Poloniei, la Varșovia.

Sporttim va reveni și cu alte avancronici ale evenimentului, detalii suplimentare putând fi lecturate pe portalul oficial al FRB, www.badminton.ro.

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Badminton: