Patru timișoreni între cei 17 români la cea de-a XIII-a ediție a ”Internaționalelor de Badminton ale României”, în ”Constantin Jude”. Iar la vară, noutate, și ”Romanian Junior” tot pe Bega!

Plasate în calendarul circuitului internațional de elită luna viitoare, între cea de-a 50-a ediție a Internaționalelor Portugaliei și Polonia Open, dar în aceeași săptămână cu ”Swiss Open”, ”Internaționalele de Badminton ale României”, de la Timișoara, au avut parte orele trecute, marți noaptea la 23,59 în Malaysia, la Kuala Lumpur, sediu al Badminton World Federation, de închiderea perioadei de înscriere de peste două luni în întrecerea de pe Bega, limită în urma căreia mai este posibilă retragerea de la start fără o penalizare pecuniară doar până la finele duminicii de 22 februarie. În așteptarea listei complete a numelor care vor onora cu prezența, document oficial ce va fi remis de BWF zilele următoare, să anticipăm prin a nota că la prestigiosul start se vor regăsi și 17 badmintoniști români, dintre care 4 din Timișoara…

Campionatul Național de Seniori la badminton, în premieră în sala ”Constantin Jude”

Sala ”Constantin Jude”, pentru a doua oară gazdă a ”Internaționalelor de badminton ale României”, în 12-15.03

 

Douăsprezece ediții de badminton internațional a găzduit așadar Timișoara ca principal concurs de această factură disputat pe teritoriul României, dintre care ultimele două sub actuala denumire, ”Internaționalele de Badminton ale României”, ani în care întrecerea a crescut în anvergură și popularitate, iar a XIII-a bate deja la ușă, puțin peste 4 săptămâni.

Ca noutate absolută în 2015, Timișoara va bisa în ceea ce privește găzduirea unei competiții internaționale de badminton și prin preluarea ”Romanian Junior”, o întrecere de categoria C din circuitul Badminton Europe Championships, rezervată celor sub 19 ani și programată în 21-23 august. Mai mult, ca un alt plus, spre deosebire de ediția de anul trecut a ”Internaționalelor” din sala ”Constantin Jude”, când juniorii autohtoni de lot național n-au jucat în turneul de pe malurile Begăi pentru că la ora aceea erau implicați în Campionatul European sub 17 ani, de data aceasta în schimb, din contră, selecționata juvenilă tricoloră va aborda întrecerea de la Timișoara ca pregătire oficială  pentru participarea la Campionatul European de juniori sub 19 ani ce va avea loc între 26 martie și 4 aprilie la Lubin, în Polonia, din lot urmând a face parte și Andra Olariu, o localnică deținătoare la zi a titlului național de seniori, deși încă junioară.

De fapt, Andra Olariu se numără între cei 4 timișoreni sus amintiți care vor juca pe teren propriu la ”Internaționalele României” de luna viitoare, până atunci campioana urmând să se alinieze, începând de mâine, și la turneul ”5th Multi Alarm Hungarian Junior”, la Pecs, un turneu de categoria B din circuitul BEC la care își mai anunță prezența sub flamura Federației Române de specialitate și Miruna Nițu respectiv Adelina Marin Terinte, precum și 3 tineri în întrecerea masculină.

Înscrierile la întrecerea programată în 12-15 martie 2015 la Timișoara au fost deschise la amiaza zilei de luni 8 decembrie, în urmă cu peste două luni, cu speranța de a capta un număr în creștere de participanți, după ce în acest deceniu concursul din capitala Banatului a stârnit interesul anual a circa 150 de badmintoniști, de pe toate continentele, pe lângă europeni descinzând pe malurile Begăi și americani, africani, sportivi din zona Oceania dar și admirații asiatici. Badmintoniștii sosiți de la mare depărtare își croiesc cel mai adesea la cumpăna dintre ani un parcurs al circuitului lor european pentru viitorul sezon, cu mai multe repere, printre care și ”Internaționalele de Badminton ale României”, găzduite de Timișoara. Întrecerea a devenit de fapt un clasic, parte a circuitului ”International Series”, sub egida federației mondiale de badminton și având drept miză puncte în clasamentul aceluiași for.

Rămâne cât de curând de văzut, cu exactitate, câți participanți s-au înscris, și care vor fi principalii protagoniști, dar până atunci să notăm că din România și-au anunțat prezența 17 sportivi, dintre care 4 din Timișoara, și anume surorile Andra și Sonia Olariu, dar și Andreas Thiel și Mircea Vasiu. În total ar fi 9 băieți și 8 fete din țara noastră, dintre care una, Cătălina Simionescu, neimplicată în proba de simplu feminin, ci doar la dublu, unde românii vor ataca întrecerea cu 12 perechi, dintre care 4 la masculin, două la fete și 6 la mixt.

Străinii au fost la putere în ediția din 13-16 martie 2014, un malaysian aflat între primii 50 în ierarhia mondială la simplu masculin impunându-se în proba băieților, ca unic favorit numărul 1 câștigător în 2014 pe malurile Begăi, o franțuzoaică la simplu fete, doi croați la dublu masculin, nemțoiace în finala exclusiv germană la dublu feminin și scoțieni în proba de dublu mixt.

N-ar fi însă exclus ca în 2015 să se evidențieze o mai mare prezență a europenilor la Timișoara, pe considerentul mizei punctelor puse în joc de concursul de pe Bega și care le-ar putea contura zestrea în vederea calificării la prima ediție a competiției European Games, organizată tot în acest an, pe de altă parte existând posibilitatea ca numărul juniorilor să fie ceva mai mic decât la ediția de anul trecut, dat fiind existența în calendarul continental, în același weekend, a unei întreceri juvenile în Italia.

Ca o paranteză, apropo de juniori, pentru anul viitor, 2016, este anunțată lansarea circuitului european sub 17 ani, cu o ierarhie de sine stătătoare, ceea ce constituie excelente vești pentru badmintonul românesc, care a tot scos curajos capul pe plan internațional la această categorie de vârstă, atât în comparație cu rivali de pe continent cât și raportat la reușitele ulterioare ale sportivilor noștri, la grupe superioare de vârstă. Cu alte cuvinte, o nișă prin care această ramură sportivă se poate remarca mai pregnant peste granițe… Iar legat de 2016, o semnificativă schimbare va fi adusă anul viitor de alinierea calendarului competițional al Badminton Europe, ghidat până acum, anual, între reperele 1 iulie – 30 iunie, cu cel al Badminton World Federation, derulat după anul calendaristic, 1 ianuarie – 31 decembrie.

Revenind la ”Internaționalele de Badminton ale României”, numărul participanților ar putea fi așadar în creștere față de anul trecut, când, cu ocazia întâii ediții găzduită de principala sală polivalentă de pe malurile Begăi, s-au regăsit oricum mai multe flamuri naționale ca niciodată arborând în sala ”Constantin Jude”, într-o organizare optimă și la înălțime din partea Federației Române de Badminton, pas înainte în comparație cu turneele ținute în ”Banu Sport”, spațiul fiind mai amplu, cu avantajul tribunei…

Ca aspecte tehnice, sala gazdă, ”Constantin Jude”, va fi dotată la ora întrecerii cu tot atâtea suprafețe de joc Li-Ning, dispuse în paralel, câte probe de concurs sunt (simplu: băieți și fete; dublu: băieți și fete; dublu mixt), meciurile disputându-se cu rachete Yonex AS50. Calificările se vor ține joi 12 martie, faza principală a competiției, vineri și sâmbătă 13-14 martie, iar finalele celor 5 probe, duminică 15 martie de la ora 10, totul sub monitorizarea corpului de arbitri, în frunte cu Ewald Cejnek, din Austria, și secondantul său autohton Mircea Solymosi.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 6

 


Ultimele articole din categoria Badminton: