Primul badmintonist român prezent la Jocurile Olimpice de vară vine la Timișoara, la Campionatul Național de seniori, bornă-reper într-un sport care se relansează: ”Avem un nucleu de juniori, care va concura aici, alături de seniori, cu care pornim la drum pentru calificarea la J.O. de vară Tokyo 2020”

Al doilea mare eveniment badmintonistic intern pe 2014, după Campionatele Internaționale ale României, ținute tot de Timișoara la începutul primăverii, va fi găzduit de vineri până duminică tot în sala ”Constantin Jude”, Sporttim fiind partener mediatic al competiției. Iar Campionatul Național de seniori, cu câteva binevenite surprize și reveniri, va reuni la start deopotrivă performeri consacrați precum și vârfuri ale ierarhiilor juvenile, după cum au prefațat astăzi evenimentul timișorenii Animona Huțu, președinte FRB, și Ștefan Nyari, antrenor la CSM Timișoara…

Animona Huțu (stânga) și Andra Olariu, timișorence campioane naționale de badminton: fosta câștigătoare este președinte al Federației Române de profil iar junioara este campioană en-titre a țării la seniori

 

 

”Considerăm că badmintonul se regăsește la noi în țară într-un moment prielnic, în care se relansează”, a plasat Animona Huțu într-un context mai larg competiția care va debuta vineri după-amiază la ora 16,30 cu măcar un timișorean pe fiecare dintre cele 5 suprafețe de joc amplasate în sala ”Constantin Jude”, adică în fiecare dintre clasicele probe de concurs ale acestei discipline, la simplu și dublu, fete și băieți, plus dublu mixt. ”Avem un nucleu de juniori, apărut alături de seniori, cu care pornim la drum pentru calificarea la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, din 2020, și pașii sunt mulți, munca este extrem de mare, dar suntem cu toții dispuși să o facem, cu speranța de a avea și în continuare susținere din partea Ministerului și a Comitetului Olimpic Sportiv Român, cu care anul acesta am legat o colaborare, și – de ce nu!? – cu autoritățile locale din orașele mari din țară”, a continuat Animona Huțu, ex-campioană națională de badminton, pentru sportul timișorean.

”Avem înscriși în concurs 43 de badmintoniști din țară, dintre care un număr important de timișoreni, dintre care o parte își apără titlul, una este alcătuită din foști campioni, iar alții aspiră la performanțe noi, mai mari. Este de exemplu Andra Olariu, timișoreancă, legitimată la CSM, care este campioană națională de seniori la zi, în proba de simplu fete, după ce anul trecut a depășit un record, ca fiind cea mai tânără jucătoare din România care să câștige între seniori la numai 15 ani, este drept, cu câteva absențe atunci la start, printre care cea mai importantă tocmai a surorii sale, Sonia 0lariu, indisponibilă, care s-a operat la genunchi. Sonia și-a revenit și a participat recent la câteva competiții interne și internaționale, așa încât Sonia va fi alături de Andra dar și împotriva ei. Din badmintonul timișorean este și Marius Corciuc, campionul național la simplu masculin, dar ținând cont de rezultatele din 2014, echilibrate, lupta va fi foarte puternică la simplu băieți, căci aproape fiecare concurs a fost câștigat anul acesta de un alt băiat, și cu certitudine Marius nu va avea deloc o misiune foarte ușoară. Florin Posteucă nu mai are nevoie de nici un fel de altă recomandare, după cele 10 titluri naționale adjudecate la simplu și 6 la dublu, la care anul acesta va juca împreună cu Marius Corciuc, ca principali favoriți la dublu masculin. Este cea mai spectaculoasă probă în badminton și, dat fiind experiența altor competitori, va fi bătălie mare!”, a mai explicat Animona Huțu.

Timișoara va fi reprezentată de 17 sportivi, legitimați la gruparea CSM, dar și alte centre de tradiție din țară se vor alinia la start cu speranțele lor, de exemplu ”de la Bacău sosind Robert Ciubotariu și Daniel Cojocaru, printre principalii favoriți atât la simplu cât și la dublu băieți, sportivi care vor fi de urmărit. Totodată, din lotul de juniori al României, cu rezultate foarte, foarte frumoase în 2013, se prezintă, din București, Collins Filimon, care a urcat pe locul 21 în clasamentul european al juniorilor respectiv pe 38 mondial la juvenil, după ce s-a aflat în lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, la care a ratat de puțin calificarea, primul sub linie. Nu s-a accidentat nimeni din lotul nostru și astfel n-a avut experiența unei participări de asemenea anvergură”, după cum a mai reliefat președintele federal.

Animona Huțu a enumerat câteva din reușitele tânărului bucureștean, și anume un ”turneu câștigat în Cipru, unde a obținut și locul 2 la dublu mixt, două locuri 3 la dublu mixt în Slovenia și Croația. Cu rezultate notabile se prezintă la Timișoara și gălățeanca Cătălina Simionescu, cu evoluții foarte bune la competițiile internaționale, printre care locul 3 la dublu fete cu Andra, la Internaționalele Sloveniei, și 3 la dublu mixt cu Collins”.

În altă ordine de idei, ”chiar ne bucurăm că am găsit din nou sprijinul Primăriei Timișoara, este pentru prima oară când Campionatul Național de seniori al României are loc în sala Constantin Jude, unde pentru prima oară după foarte mulți ani are loc o întrecere națională de badminton, și suntem convinși că de susținerea aceasta vom avea parte și în 12-15 martie, la a XIII-a ediție a turneului Internaționalelor României, din cadrul Circuitului European de badminton”.

În agenda Federației Române de Badminton figurează și ”un concurs internațional de juniori, parte a circuitului continental, și încă nu ne-am decis în privința localității gazdă, fiind în discuție cu administrațiile locale din câteva orașe, pentru a decide unde ar fi cel mai benefic să organizăm și unde găsim sprijin pentru organizarea de astfel de competiții. Sunt întreceri foarte importante, și n-ai cum să ajungi la un anumit standard dacă nu participi la cât mai multe întreceri internaționale, să acumulezi puncte, să-ți crești nivelul competițional. De asemenea, întrecerile sunt foarte benefice pentru imaginea României, a orașului în care se desfășoară evenimentul, iar în luna martie 158 de sportivi din 37 țări, de pe toate cele 5 continente, s-au reunit la Internaționalele României, de la Timișoara. Nu foarte multe sporturi atrag o participare atât de variată!”

*

Antrenorul Ștefan Nyari a remarcat la rândul său: ”Aș puncta un lucru, apariția la acest Campionat Național a lui Florin Balaban, primul reprezentant al nostru la Jocurile Olimpice de vară, la Barcelona, ceea ce a fost atunci un lucru foarte important pentru noi, o victorie la vremea respectivă. El a activat în Luxemburg ca antrenor-jucător și vom fi curioși de meciurile pe care le prestează, venind dintr-o altă școală de badminton, cu experiența pe care a acumulat-o în vestul Europei. O parte dintre sportivii noștri s-a evidențiat peste hotare, la ora actuală antrenor de lot național în Norvegiei e Radu Cîrlan, fostul nostru sportiv, foarte apreciat acolo. Ada Pârvănescu, timișoreancă de-a noastră, este antrenoare în Italia, destul de apreciată acolo!”

Nyari a mai punctat și că ”într-adevăr, tabloul întrunește campioni de toate categoriile, sunt și de U19, care au deja aceeași valoare ca și seniorii. Collins a reușit niște rezultate foarte bune la nivelul seniorilor, și e de remarcat că ediția trecută a Campionatului Mondial a fost adjudecată de o fată de 16 ani din Thailanda, semn că la o vârstă chiar și așa de fragedă se pot obține rezultate foarte bune! Andra a reușit să triumfe anul trecut poate și datorită conjuncturii favorabile dar și ulterior a demonstrat că are valoare, jucând de la egal la egal cu Sonia, ceea ce este un lucru foarte bun pentru localitate, oraș, Federație, badmintonul românesc. E o mare realizare că ținem întrecerea în sala Constantin Jude, și sperăm să vină lumea și la badminton, fondul de spectatori fiind însă oricum asigurat din rândul părinților și al copiilor, de la nivel școlar”.

În paralel, tot în Banat, la Bocșa, va avea loc în weekend un concurs de Shuttle Time, pentru copii, elevi.

* Campionatul Național va demara vineri la ora 16,30, va continua sâmbătă de la ora 10, cu sferturile de finală, respectiv la ora 16, cu semifinalele, și se va încheia duminică 30 noiembrie, de la ora 10, cu cele 5 finale.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + 3 =

 


Ultimele articole din categoria Badminton: