Timişorenii câştigă toate cele 3 probe ale Campionatului Naţional Universitar de badminton, reactivat după aproape două decenii şi găzduit în weekend la Timişoara

Badmintoniştii timişoreni au câştigat în weekend toate cele 3 probe ale reactivatului Campionat Naţional Universitar, găzduit de Timişoara în sala „Universităţii”, competiţie cu o bună tradiţie până în anii ’90 şi care aducea multe bucurii şi trofee sportului universitar de pe malurile Begăi. Din păcate, la relansarea întrecerii nu a putut participa multipla campioană naţională de juniori şi seniori Sonia Olariu (CSM Timişoara), o studentă, aflată în plină perioadă de recuperare după o accidentare, şi ale cărei notabile rezultate din mai 2013 la Campionatul European Universitar din Suedia au constituit catalizatorul reactivării Naţionalului Universitar…

Într-adevăr, Sonia Olariu reprezenta anul trecut România la cea de-a noua ediţie a Campionatului European Universitar de la Uppsala, în Suedia, în calitate de studentă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timișoara. O multiplă campioană a României, dar şi a Austriei, pe echipe de club, cu cei din Pressbaum, Sonia Olariu juca 7 partide în întrecerea continentală de la Uppsala, dintre care 4 la simplu fete şi alte 3 la dublu mixt, cu colegul ei de club la CSM Timişoara, Marius Corciuc, student al Universităţii „Politehnica” Timişoara, badmintonista de pe malurile Begăi trecînd atunci în 22 de minute de favorita numărul 2 a probei, suedeza Amanda Andren, şi pierzând semifinala în faţa unei reprezentante a Germaniei.

Ei bine, frumoasa figură făcută de Sonia Olariu la nivelul sportului universitar continental în Scandinavia a sensibilizat mediul sportiv al învăţământului superior din ţară, demersul Universităţii de Vest Timişoara găsind ecou şi competiţia fiind relansată, după aproape două decenii.

UVT, prin Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, a organizat Campionatul Naţional Universitar de Badminton, competiţie ce se regăseşte de-acum în calendarul competiţional al Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar şi al Ministerului Educaţiei Naționale. Tradiţia Campionatului Naţional Universitar de Badminton a fost readusă în viaţa sportivă la iniţiativa Universităţii de Vest din Timişoara şi a Federaţiei, după mai mulţi ani în care competiţia nu s-a mai desfăşurat.

Marius Corciuc, campion naţional universitar la simplu

 

 

Probele competiţiei au fost pentru început doar 3, din totalul celor cinci posibile, şi anume simplu masculin, simplu feminin şi dublu mixt, reunind aproximativ 30 de participanţi din 3 centre din ţară, şi anume Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. Aşadar un început ceva mai restrâns, dar tot un reînceput e…

Triumfurile le-au aparţinut timişorenilor, Marius Corciuc impunându-se la simplu masculin, urmat fiind de concitadinii Mircea Vasiu şi Radu Vasiu, gemeni legitimaţi tot la CSM Timişoara, pe locul 3 urcând şi Dragoş Constantin (Iaşi).

Corina Popa, din Timişoara, a câştigat proba de simplu fete, urmată pe podium de Beatrice Czehak şi Oana Mircu, ambele tot din Timişoara, precum şi de chinezoaica Yuli Xue (Bucureşti), tot pe locul 3.

Perechea timişoreană Marius Corciuc – Sabrina Czehak a câştigat proba de dublu mixt, Dragoş Constantin (Iaşi) şi Corina Popa (Timişoara) încheind pe 2, iar bronzul fiind împărţit, conform tradiţiei în badminton, de Mircea Vasiu & Beatrice Czehak, respectiv Radu Vasiu & Oana Mircu, cu toţii din Timişoara.

*

Şi tot din badminton, un tânăr de perspectivă de la CSM Timişoara a câştigat una dintre probe şi a urcat pe podiumul altei probe din cadrul Cupei României pentru juniori U15, disputată în weekend la Bucureşti. Timişoreanul Daniel Popescu s-a impus la dublu mixt, făcând pereche cu Maria Duţu, triumf izbutit în ciuda faptului că cei 2 au evoluat pentru prima oară împreună, şi a obţinut locul 3 la dublu băieţi, în echipă cu un sportiv oneştean.

*

Totodată, acelaşi Daniel Popescu, elev al Şcolii Generale 16 Timişoara, precum şi Teodora Laşac, de la Colegiul Naţional Constantin Diaconovici Loga, au câştigat faza judeţeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la badminton pentru elevi de gimnaziu, urmând a reprezenta Timişul în faza naţională.

Cei doi s-au impus în probele respective dintr-un total de aproape 50 de elevi la start, faza judeţeană fiind însă marcată de absenţa unora dintre cei mai buni badmintonişti adolescenţi din Timişoara datorită ignoranţei şi a dezinteresului celor direct implicaţi la liceele „Carmen Sylva” şi „Nikolaus Lenau” pentru a se îngriji de dreptul de participare şi susţinerea propriilor elevi în a se alinia la startul întrecerii.

Cu atât mai meritorie prezenţa în cadrul fazei judeţene găzduită la Timişoara, în sala de sport a Colegiului Tehnic Regele Ferdinand I, a elevilor reprezentând şcoli de exemplu din Lugoj, Recaş sau Giroc, pentru a nu mai pomeni de Fundaţia Rudolf Walther. Faza judeţeană a reunit badmintonişti de la 10 unităţi de învăţământ gimnazial, coordonarea organizării având-o Corina Căprariu, fostă bună jucătoare de badminton, actualmente profesoară de educaţie fizică şi sport în Lugoj.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 7 = doi

 


Ultimele articole din categoria Badminton: