La exact şi fix 4 luni de la ultimul meci oficial jucat în sezonul trecut, pierdut pe 15 mai cu 83:69 la Piteşti pentru locurile 7-8, al optulea rămânându-le bănăţenilor la finele ediţiei 2022/3 în Liga Naţională, alb-violeţii Timişoarei vor debuta vineri seară în noua campanie 2023-2024 cu apariţii legate în 24 de ore în „Polivalenta” Craiovei, mai întâi cu localnicii clasaţi pe poziţia a 6-a la finele campionatului anterior, iar sâmbătă cu ploieştenii de pe 14, pentru o calificare în sferturile Cupei României pe care cei de pe Bega n-au ratat-o cu sfinţenie în precedentele 7 sezoane, după toamna lui 2015.
Aşadar, după 6 săptămâni de pregătiri de vară, completate spre finele lor cu 7 amicale de verificare dintre care 6 în deplasare iar 3 dintre acestea în străinătate, în Ungaria şi Serbia, patru fiind în schimb testele cu prim-divizionare româneşti, ambele câştigate în primă instanţă la Târgu Mureş, altul fiind pierdut la limită la Oradea iar unul adjudecat la apariţia acasă cu vrâncenii, repetiţie în sala „Constantin Jude” înaintea lansării oficiale acasă de săptămâna viitoare în noua stagiune a Ligii Naţionale, în compania lui CSM Galaţi, alb-violeţii Timişoarei sunt la startul oficial cu ocazia grupelor preliminare ale Cupei României, de accedere în sferturile de finală.
Grupă de care colectivul clubului „Municipalităţii” Timişoara trecea anul trecut la Sibiu cu victorii împotriva gazdelor şi a lui CSM Târgu Jiu, opriţi fiind apoi în sferturile turneului Final8 de la Constanţa, în februarie anul acesta, 56:76 cu clujenii ulterior câştigători ai trofeului, pe când tot în septembrie anul trecut, în alte serii triunghiular, craiovenii prindeau sferturile chiar şi de pe locul 2, iar apoi până şi semifinalele turneului, în grupă cedând constănţenilor dar trecând de nou-promovata ABC Laguna Bucureşti. Ploieştenii erau în schimb eliminaţi cu două eşecuri, în faţa celor din Oradea şi Piteşti.
De fapt, timişorenii n-au mai părăsit traseul Cupei României încă din septembrie din îndepărtatul 2015, 122:135 la general în optimi cu Energia Târgu Jiu, făcându-şi ulterior un bun obicei din a pătrunde sistematic măcar în sferturi.
În care, în 2016, se loveau de orădenii ce-i eliminau. Bănăţenii trecând în schimb în 2017 până şi de sferturi, stopaţi în semifinale de alb-negrii Clujului. Surprinşi fiind cei de pe Bega în ediţia 2018-2019 a Cupei României de CS Dinamo Bucureşti, care le venea de hac în sferturi.
Fază depăşită din nou de timişoreni în 2019-2020, eliminându-i pe gălăţeni şi argeşeni, dar fiind şi eliminaţi de U-BT Cluj tot în semifinale.
Două prezenţe în semifinale într-un interval de 3 sezoane, nici una în ultimele trei, în ediţia 2020-2021 bifând două succese în patrulaterul de la Sibiu, disputat şi cu gazdele, cei din Voluntari şi codaşii din Târgu Jiu, din care se calificau în sferturile cedate de puţin, 76:79 cu bihorenii.
În 2021-2022, zdrobirea harghitenilor, 176:117 la general, dar şi ieşirea în sferturi tocmai pe terenul Craiovei, cu 82:65 pe 29 decembrie 2021, olteni calificaţi la general cu 169:162.
În „Polivalenta” Craiovei mai jucând timişorenii şi-n Top10 din campionatul trecut, aşadar în faza a II-a a Ligii Naţionale, ba chiar câştigând pe 29 martie anul acesta, cu 80:69, revanşă la eşecul din aceeaşi lună de pe Bega, 72:85 pe 4 martie.
Şi-acum va fi pe puncte dar în „triunghiularul” Cupei României, start oficial după „dubla” din ultimul weekend din Serbia, pe terenuri ale unor divizionare secunde, întâlnirea internaţională amicală de la Sombor, cu KK Joker, având un caracter aparte, umanitar, întru ajutorarea micuţului Vasilija Teslica, necesitând fonduri pentru acoperirea cheltuielilor unei intervenţii chirurgicale de transplant de ficat, alb-violeţii din Banat fiind în onoranta postură de invitaţi ai reuniunii cu totul speciale, ce a umplut sala. KK Joker Sombor trăgându-şi denumirea de la porecla lui Nikola Jokic, „Joker”, pivotul sârb, campion NBA cu Denver Nuggets, născut fiind chiar la Sombor. Timişorenii au mai retuşat duminică la Gajdobra, cu Hercegovac, tot din liga a II-a a unui baschet al Serbiei finalist în aceeaşi seară al turneului Campionatului Mondial masculin de seniori din Extremul Orient, 77:83 în ultimul act cu trofeul pe masă, adjudecat la Manila în faţa sârbilor fără Jokic de Germania, care elimina SUA cu 113:111 în semifinale.

Germania, a 7-a ţară campioană a lumii la băieţi
La ceasul „dublei” din Serbia, remarcând şi că debutul oficial al sezonului n-are varianta sa ideală sub forma unor grupe eliminatorii ale Cupei, antrenorul Petricevic semnala din lot că „pentru nou-veniții noștri încă este nevoie de timp de acomodare: Makale Foreman abia a sosit, la începutul săptămânii. La ceilalți jucători, am văzut plusuri și minusuri, până acum. Dimitrijevic, cu multe plusuri, dar trebuie să fie mai atent la anumite faze. În meciul cu CSM Focșani, când se punea problema să creăm o diferență mai mare, a comis mai multe greșeli, dar greșeli se văd zilele astea și la Campionatul Mondial, așa că nu e nicio dramă. Grayson este și el pe un drum foarte bun, iar Legoșin face exact ceea ce ne-am așteptat, având în vedere că nu are experiență la nivel de Ligă Națională. La Focșani, el a jucat trei luni, cu medie de 6 minute pe meci, deci are nevoie de timp.”
Actualmente, ora 19 a serii de vineri va da startul sezonului oficial intern masculin, prin intermediul scenei Cupei României, ce se va disputa precum în ediţia 2022/3, grupele noii campanii reunindu-le pe Rapid, FC Argeş şi cei din Târgu Jiu, respectiv Dinamo, CSM CSU Oradea şi U-BT Cluj, dar şi triourile Târgu Mureş – Focşani – Galaţi, precum şi Voluntari – Laguna Bucureşti – Corona Braşov, nu în ultimul rând Sibiu – Constanţa – Râmnicu Vâlcea.
Familiarizare aşadar cu noile nume de pe prima scenă internă, de exemplu în lipsa Stelei. Prima fază programând aşadar şase turnee de câte 3 echipe, iar prima clasată din fiecare grupă şi cele mai bune două locuri secunde asigurându-şi biletele la turneul Final8.
„Nu avem foarte multe informații despre adversari. Știm componența lotului și transferurile făcute. Nu avem „spioni industriali”, iar meciurile de verificare nu au fost transmise. Există o secretomanie, normală pentru orice om înțelege sportul, dacă îl înțelege. Am reușit să strângem un număr de informații, precum celelalte echipe, dar acesta nu este un lucru definitoriu. Una este să joci meciuri-test, alta e partida oficială. Asta în ciuda faptului că și partidele de verificare sunt luate foarte în serios: la Tg. Mureș au fost 1.000 de spectatori, la Oradea, 1.500, iar când am jucat la Sombor, în Serbia, am avut sală plină. Este cel mai frumos sentiment pentru un antrenor, să fie foarte mult timp în același loc, în locul în care se simte cel mai bine, adică acasă. Jumătate din viață am trăit în România, iar jumătate din această perioadă la Timișoara. Aici m-am stabilit, aici am familia, ar fi anapoda să spun că acasă e altundeva. Sigur că acasă e și la Sarajevo și mi-ar fi plăcut să fiu antrenor și la Sarajevo vreme de 12 ani. Timișoara rămâne acasă pentru mine, indiferent de numărul de hateri pe care îl are fiecare oraș și care ar vrea să conteste apartenența mea la Timișoara. Dar acum, în preajma unui nou sezon, haterii din Timișoara chiar că sunt ultima mea grijă”, a spus înaintea debutului de sezon din Bănie antrenorul principal Dragan Petricevic, al timişorenilor de la SCM winsed.swiss Mozzart Bet, conform noii denumiri complete a grupării „Municipale”.
Cu Dragan Petricevic, care începe al doisprezecelea sezon pe banca Timişoarei în 3 mandate, „violeţii” au cucerit Cupa României în 2010 şi 2015, prima perioadă pe malurile Begăi derulând-o între 2006 şi 2011, după care revenea la mijlocul ediţiei 2013/4 şi antrena până în toamna lui 2015, iar pentru al treilea mandat, din 2019. Sosit fiind în România în ianuarie 1996 şi primind cetăţenia română în iulie 2018, cel născut la 31 ianuarie 1969 la Sarajevo fiind învestit şi selecţioner al reprezentativelor de seniori ale României, atât la cea feminină cât şi, mai recent, la cea masculină, cu un intermezzo acum peste un deceniu în afara Europei, unde şi-a trecut în palmares Liga Campionilor Africii, cu Etoile du Sahel, în 2011.
Programul complet al turneului de la Craiova, din Sala Polivalentă:
SCMU Craiova – SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timişoara, vineri, ora 19.
SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara – CSM Petrolul Ploiești, sâmbătă, ora 20.
SCMU Craiova – CSM Petrolul Ploiești, duminică, ora 19.