Antrenorul ”mai timișorean decât timișorenii” Petricevic nu-i pe banca echipei locale a clubului Municipalității Timișoarei – cu care are un nou contract pe 3 ani de zile – la un rar meci internațional acasă după sezoane bune, deși apt fizic să fie în același weekend la cârma ”Vulturilor” în Portugalia

Gruparea prim-divizionară a Municipalității, SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara, a ținut în vară să scoată apăsat în evidență revenirea ”violeților” după un deceniu sub panourile internaționale prin înscrierea seniorilor în întrecerea regională central-europeană Alpe Adria Cup, însă iată că, doar la al doilea asemenea meci acasă al bănățenilor după amar de ani, antrenorul principal al echipei este absent din spațiul tehnic, deși sub un nou contract pe 3 ani cu clubul de pe Bega, deși apt fizic pentru a activa în același weekend pe banca tehnică a unei alte formații, mai exact a reprezentativei României. În eroare fiind decidenții localnici care îi permit așa ceva și care cel mai probabil se și mândresc cu această insignă ”de onoare” pe linia falselor virtuți, exersate, bineînțeles, din banul public. 

Căci nu-i de vină cel care cere, ci cei care dau, iar la cât de puțin pricepuți sunt iluștrii decidenți ”de la butoanele” clubului sportiv al Municipalității Timișoara, finanțat din banul public, n-ar fi deloc de mirare ca anumite stipulări contractuale din noua înțelegere pe 3 ani a grupării prim-divizionare cu antrenorul principal Dragan Petricevic să fie permisive tehnicianului declarându-se cândva ”mai timișorean decât timișorenii”, în sensul priorității acordate activității acestuia la selecționata ”Vulturilor” României în raport cu cea de la echipa locală, în cazul în care s-ar ivi o situație de genul celei de la sfârșitul săptămânii în curs, atunci când SCM OHMA Mozzart Bet are programat al patrulea din cele 6 meciuri în seria patrulater din Alpe Adria Cup, sâmbătă de la ora 19 acasă cu KK Zabok din Croația, dar și ”tricolorii” a patra apariție în grupa patrulater a fazei a II-a a precalificărilor spre Euro Basket 2025, duminică de la ora 19 în Portugalia. În urma celei câștigate suficient de strâns joi seară la ”Cenușăreasa” Cipru cu 65:69 (35:40) după ce insularii se apropiau la 52:54 în sfertul 4, fără ”violeți” ai bănățenilor pe foaia de joc.

Evident, Petricevic nu-i dedublat să poată fi prezent în două locuri deodată, dar cert este că, din punctul de vedere al intereselor clubului timișorean, acestea sunt vădit subminate la ora pregătirii și disputării rarei reprezentații internaționale în sala ”Constantin Jude”, contra croaților. Așadar și în pregătirea primirii croaților, căci antrenorul de club a intrat încă de la începutul lunii noiembrie în rolul de selecționer al României, convocându-i pe ”Vulturi” în capitală.

Este însă cel mai probabil că, astfel fiind întocmit contractul, Petricevic este absolvit de obligativitatea prezenței pe banca tehnică a echipei de club în pofida faptului că este în plenitudinea forțelor pentru a-și îndeplini activitatea pentru care este remunerat din banul public al timișorenilor față de care ar fi ”mai timișorean decât timișorenii”, și în ciuda faptului că este un foarte rar meci internațional pe teren propriu al bănățenilor, într-un car de ani. 

În plus, atunci când interesele ”o cere”, ar fi inevitabil invocată ”cauza supremă” a ”binelui comun” al selecționatei reprezentative a F.R. Baschet, în fața cărora toate celelalte s-ar subordona. Ar exista așadar mereu o ”portiță”  explicativă în favoarea antrenorului de club – selecționer. Una este totuși mândria de a fi reprezentat la naționala federală, și alta realitatea factuală obiectivă, ce ține de necesitățile activității unei echipe de club, știrbită prin absența cu săptămânile a antrenorului principal, iar asta în plin sezon competițional.   

Din punct de vedere etic și moral, iar asta mai ales prin prisma retoricii peste ani a bosniacului, fie ”patriot” local și cândva ”mai timișorean decât timișorenii”, fie ”patriot” român când a avut ocazia să maximizeze impactul și unor asemenea lovituri de imagine, Petricevic va fi sâmbătă binișor în ofsaid prin absența sa de la cârma alb-violeților de pe Bega la ora unui rar meci internațional acasă, asta pentru a îndruma în schimb oponenți ai bănățenilor din campionatul intern reuniți în lotul României. Căci doar de aceea este plătit din dările toleranților timișoreni, ironizăm, una fiind însă toleranța, iar alta ignoranța.

Adică, dacă tot s-a considerat cândva mai timișorean decât unii timișoreni, de exemplu și dintre tehnicienii localnici de baschet, și-ți vin în minte două nume, un Bolcu, un Ionescu, atunci Petricevic să-și și dea seama că, dacă respectivii ar fi fost antrenori în funcție ai ”violeților”, atunci nu s-ar fi aflat undeva departe de Banat la ora unei rare partide internaționale pe teren propriu a Timișoarei, ci în ”Constantin Jude”. Și nu în paralel la timona unei alte formații, îndrumând baschetbaliști care nu sunt sub contract cu clubul de pe Bega. 

Pentru a nu mai pomeni aspectul că, dacă ar fi într-adevăr mai timișorean decât timișorenii, Petricevic ar fi acceptat condiții contractuale ce erau în schimb băgate pe gât unor tehnicieni localnici când respectivii erau cooptați pe post de ”manta de vreme rea”, condiții cu care antrenori străini sau nu de pe malurile Begăi n-ar fi fost de acord. Și cel mai probabil Dragan Petricevic n-ar fi fost de acord cu o înțelegere care de exemplu să nu-i dea dezlegare la a conduce România în Cipru și Portugalia atunci când echipa de club timișoreană avea în program un meci internațional oficial acasă, oricât de neînsemnat ar fi fost acesta, ceea ce nu constituie însă problema antrenorului-selecționer, ci a acelora care i-au făcut concesiile. Și încă pentru nu mai puțin de 3 ani, opțiune din arsenalul managementului sportiv românesc de așa-zisă ”criză”. Cu larghețe din banul contribuabililor, respectivii fiind de fapt cei de-a dreptul fraieriți și în acest caz, și nu ușuraticii lor gestionari, niște trecători ariviști din acest jenant Vanity Fair, gândindu-te doar la nesănătoasa circumferință a taliei odraslei lui tata, în grija sa tocmai și cu sportul din jlițul de viceprimar, Tabără băiatul mamei, pentru a deduce minciuna absolută a vremurilor înfipților generatori ai unor veritabile cercuri ale inelelor. Niște cumetri neavând nici cele mai mici dubii, care nu-și pun câtuși de puțin problema dacă nu cumva ceea ce întreprind este incorect și nu așa cum ar trebui.   

Desigur, Petricevic ar putea lesne replica în sensul că a rămas cândva pe Bega și la greu, acceptând urmările unui dezastruos management sportiv de care a mai avut parte gruparea de baschet, așadar fără a i se știrbi din merite, însă una e una, iar alta e alta.     

Și nici n-ar sări atât în ochi concesia de care are parte Dragan Petricevic, în detrimentul intereselor clubului susținut din dările localnicilor – printre care și acei mulți mai puțin timișoreni decât antrenorul din Sarajevo, dacă n-ar fi fost toată această retorică ”patriotardă” peste ani a tehnicianului bosniac, pe alocuri de-a dreptul jenantă prin inflexiunile sale fățarnice, ipocrite. Îți trebuie plase întregi de lămâi pentru a înlătura o anumită senzație. 

Și-ar mai fi și aspectul de natură strict sportivă al situației, în sensul că, fapt dovedit, echipa timișoreană a suferit în mod evident în trecut în planul rezultatelor imediate tocmai după o prezență la lotul național în plin sezon a antrenorului-selecționer Petricevic, recul pe post de efect al subminării intereselor clubului de pe Bega. A existat așadar deja un precedent, detectarea sa obligând în mod normal factorii decidenți de la gruparea de club să preîntâmpine repetarea unui nedorit regres, ceea ce ar fi echivalat cu înrăurirea lucrurilor de o asemenea manieră încât să fie evitate premizele reactivării situației.

Cine să și întreprindă însă așa ceva? Fiind doar ei de ei, fără a avea să dea socoteală cuiva și, mai ales, părându-li-se absolut normal și firesc să aibă asemenea abordări, ba chiar și fiind absolut convinși de temeiul deciziilor adoptate. 

Căci din contră, dregătorii i-au vârât sub nas lui Petricevic un nou contract, și încă pe o perioadă care inevitabil stârnește unduiri din sprâncene. Pe 3 ani, în condițiile în care angajatul are parte de privilegiul de a conduce România la Lisabona în același sfârșit de săptămână pe când ar trebui de fapt să fie în Banat, pe banca tehnică a formației de club, la un meci internațional!? 

Cu alte cuvinte, repetăm, nu-i de vină cel care cere, ci cei care dau, iar decidenții de la gruparea Municipalității, că sunt din fruntea secției de baschet sau a Consiliului de Administrație, sunt suficient de iresponsabili, ignoranți și incompetenți pentru a nici nu băga măcar de seamă, lor părându-li-se totul normal, pe fondul unui evident nivel scăzut al conștiinței.

Căci, dacă ar fi cât de cât vii în conștiința lor, nici pe departe n-ar permite asemenea compromisuri, la fel cum nici Petricevic n-ar jongla cu asemenea larghețe între cele două onorante planuri care obligă, de parcă ar fi alesul, de parcă i-ar fi rezervate și i s-ar cuveni. 

Nu este în regulă ceea ce se întâmplă, dar mai caraghioasă este încuviințarea tacită a acestei stări de fapt. Însă cine să se și sesizeze? Pașca? Șipoș? Alți membri ai Consiliului de Administrație al clubului sportiv al Municipalității? Sus numitul Tabără? Li s-ar cere mult prea mult, așteptările fiind ca și nule din partea unor asemenea persoane cu un nivel limitat al conștiinței, la datorie în a se juca în nisip cu lopățica, și să nu-i conturbăm, pentru a se concentra la respectarea normelor de securitate, pază și protecție.  

Să nu fi fost toate vorbele mieroase de care cu fiecare ocazie s-a îngrijit a fi toarse în spațiul public pentru a-și optimiza imaginea de ”mare patriot” local sau național, că a fost ”patriot” la Cluj, Sibiu sau Timișoara cu ocazia revenirilor sale de la cârma unor formații străine, și-atunci nici n-ar fi fost într-atât de bătătoare la ochi absența sa de la un foarte rar meci internațional acasă al echipei timișorene aparținând de clubul municipal susținut din dările localnicilor cu care a semnat în vară un nou angajament pe 3 ani. Localnici dintre care nici o mie nu trec pragul sălii de sport la ora unui meci al baschetbaliștilor, din totalul celor aproape o jumătate de milion de suflete din conurbația capitalei Banatului.

Dar mai și spune cât de timișorean ar fi, împrăștiind mai nou din colivia papagalului și diabetul zaharat cu ”promovarea” întârziatei capitale culturale europene, lăsată pe 2023, invocată cu fiecare ocazie, lipsind însă pe de altă parte exact din postura care-i este alocată în termeni contractuali, raportată la activitatea de antrenor principal al grupării de baschet băieți. Pe când acei tehnicieni localnici mai puțin timișoreni decât Petricevic cu certitudine n-ar fi absentat.

Pesemne însă că bosniacul nu doar că ar trebui scuzat, ba chiar să i se ridice și o statuie, căci e patriot la pătrat, localnic și național, și în mod cert există acei aplaudaci ai săi care să perceapă situația într-o asemenea cheie, pe o linie a falselor virtuți. Iar cum banul public este risipit cu nonșalanță, cu certitudine s-ar putea aloca resurse financiare pentru egalarea circumferinței taliei antrenorului și sub forma unui bust pe măsură. De fapt, cea mai eficientă alocare a banului public local în cazul lui Petricevic ar ține de salvarea de sine însuși a insistentului tehnician, în sensul de a fi smuls din longeviva stare de supraponderală inflamație ce-i știrbește nu doar starea de sănătate și bine, ci și credibilitatea pe marginea suprafeței de joc a unui teren de sport din sfera așa-zis ”profesionistă”, o incompatibilitate între sportul competițional și alura pe care o degajă, îngreunarea demersului fiind însă dată de inexistența unor veritabili nutriționiști sadea pe malurile canalului Bega, în rest plin de mari ”experți” și ”specialiști” de profil precum ciupercile după ploaie. 

Nu este oare jenantă șederea lui Petricevic cu fundul în două luntri? Ba bine că nu, lăsând la o parte primele impresii superficiale și falsele aparențe. Dar în eroare sunt în special ce-i care-i dau concursul, la club și la federație, puțin de mirare într-un necompetitiv sport românesc alterat decisiv și definitiv de nociva imixtiune politică. Atât însă și poate în general societatea românească postdecembristă pe fondul unui nivel limitat al conștiinței spirituale – undeva la cote foarte joase, de unde și mentalitatea inadecvată. Imposibil a fi detectată în adevărata-i lumină prin ochelarii roz de cal ai decidenților a căror percepție e fără doar și poate dintr-un punct cât se poate de subiectiv de vedere. Dominat decisiv și în mod esențial de anumite interese care nu sunt racordate în totalitate binelui în profunzime al sportului românesc.

Iar apropo de profunzime, oare tot atâtea zile precum la cârma ”Vulturilor” seniori ai României ar ajunge ”timișoreanul” Petricevic și prin preajma viitoarelor generații sub panouri de pe Bega, din rezervorul juvenil al clubului al cărui antrenor principal de seniori este? Sau banda rulantă a importurilor este suficient de bine unsă vară de vară, și pentru înțelegeri pe câte… un sezon, nu chiar pe trei?

Acestea fiind zise, SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara va fi lipsită sâmbătă și de aportul lui Edward Petrescu, convocat de Petricevic de la ”violeți” în lotul României pentru dubla deplasare dar neînscris pe foaia de joc joi în Cipru, așadar cel mult antrenându-se cu efectivul ”tricolor” înaintea întâlnirii insulare, când de fapt ar fi fost mai de folos în planurile locțiitorilor Cristian Bota și Nenad Markovic la echipa de club. 

Lider cu trei victorii din trei partide – având 6 puncte, urmat de slovacii de la Spisski Rytieri, cu 5 puncte din 3 jocuri și pe care bănățenii îi vor vizita în retur tot luna aceasta, respectiv de Rogașka din Slovenia și Zabok (Croația), cu câte 4 puncte din 4 partide. Astfel, un succes al alb-violeților sâmbătă ar face ca formațiile din Slovenia și Croația să nu-i mai poată ajunge din urmă pe bănățeni, care astfel și-ar asigura înainte de termen unul dintre primele două locuri, cele ce duc în sferturile de finală în Alpe Adria Cup.

Iar înaintea partidei cu KK Zabok, la care intrarea spectatorilor va fi liberă, secundul Nenad Markovic a remarcat: „Cunoaștem foarte bine adversarii, chiar dacă au antrenor nou și doi jucători noi, le-am urmărit ultimele cinci-șase meciuri. Sigur, nu sunt în forma pe care și-o doresc, dar ne așteaptă un meci greu, căci pentru ei este ultima șansă de calificare. Noi ne dorim să câștigăm, să continuăm seria de victorii din tur. Va fi un test important, căci vine după o perioadă de pauză, generată de meciurile echipei naționale și înaintea unei serii de partide dificile în campionat.”

Pentru conformitate, Cipru – România 65:69 a fost pe reprize 19:19, 16:21, 13:14 și 17:15.

Ultimele rezultate din Conferința B în Liga Națională și programul viitor, cu timișorenii acasă vinerea viitoare cu Dinamo, pe coloana clasamentului la zi a seriei cu 9 echipe din secțiunea Baschet.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: