Baschet Club scoate Timişoara în lumea mai bună: la campioana Germaniei din 2009, pe unde trecea şi Real

Timişoara va trăi marţi seară cel mai notabil moment al prezenţei sale sub panourile arenei internaţionale, Baschet Club elevînd capitala Banatului la un stadiu necesitînd găteală cu haine de gală, prin descinderea în fieful unui club în al 59-lea său an de activitate, cu un titlu naţional al Germaniei în palmares, în anul 2009, 7 baschetbalişti din S.U.A. în lot şi posibilitatea de a alege între 3 săli de disputare a jocurilor de acasă, una pentru Beko Bundesliga, cu 3.148 locuri, şi alte două, de la 5.000 de locuri în sus, pentru eurocupe, în care EWE Baskets Oldenburg, la care ne vom referi ceva mai jos, se regăseşte acum pentru al şaselea sezon la rînd.

Simpla prezenţă marţi seară a alb-violeţilor Timişoarei pe parchetul vulturilor galben-albaştri din nordul Germaniei este o performanţă şi o onoare în sine, elevii lui Predrag Badnjarevic avînd implicit fericita ocazie de a-şi apropia un mare favor şi de a se ridica la înălţimea momentului, pentru creşterea prestigiului vicecampioanei României precum şi a cotei personale.

Delvon Johnson în debutul cu 75:65 în dauna maghiarei Lami-Ved Kormend, marţea trecută

Truda intensului sezon trecut, pe parcursul a 57 de jocuri, îşi arată acum roadele, prin ieşirea în mai strălucitoarele lumini ale unei rampe vizitate nu mai departe decît în toamna lui 2009 şi de alde Panathinaikos, Real Madrid Khimki Moscova, adversare ale nemţilor în Euroleague.

Cu hainele de gală la purtător, Badnjarevic şi băieţii săi mai au doar de jucat cît mai bine, acum, dacă tot sunt în horă, FIBA EuroChallenge Cup programînd apoi, marţea viitoare, un al doilea meci acasă cu maghiari, de acea dată cei de la Szolnoki Olaj.

Dar pînă atunci, o idee despre o primă deplasare în EuroChallenge percepută ca şi inabordabilă, la o prim-divizionară clasată pe 2 după 9 etape în BEKO Bundesliga Basketball dar care nu mai este performera din 3 octombrie 2009, cînd cucerea titlul cu un 69:53 contra Bonnului.

Mai exact, ocupanta locului 10 la finele ediţiei trecute a cedat deja două jocuri acasă în noua campanie, cu 68:75 în faţa lui Brose Baskets şi cu 72:75 în faţa lui Eisbaren Bremerhaven, iar un altul l-a adjudecat la un punct diferenţă, duminică impunîndu-se însă cel mai clar în 2012-2013, cu 71:50 în dauna lui BBC Bayreuth, meci în care Chris Kramer a excelat cu 15 puncte iar Adam Chubb cu 13 recuperări.

Şi pentru că am pomenit deja nume din tabăra pregătită de Sebastian Machowski, să notăm că nucleul de forţă al echipei îl constituie cvintetul american Adam Chubb, un centru de 2,08 metri şi 31 de ani care trecea cîndva şi prin peninsula coreeană dar şi iberică, Ronald Burrell (29 ani), cu aproape la fel de multe puncte în cont în această toamnă, de pe poziţia 4 şi la cei 2,04 metri ai săi, Julius Jenkins, şi el la 31 de ani şi nu foarte precis în actualul sezon în aruncările de 3 puncte de pe poziţia 2, Dru Joyce, care se apropie de 27 de ani şi are cele mai multe minute jucate dintre echipierii săi, pe poziţia 1, precum şi Rickey Paulding, un al patrulea jucător de culoare dintre cei amintiţi, de poziţia 3, şi care în 23 octombrie a împlinit 30 de ani.

Cu alte cuvinte, o echipă în primul rînd foarte experimentată, coaptă şi rutinată, trecută şi prin ULEB Cup sau EuroCup dar şi într-un al treilea sezon în EuroChallenge, şi care îşi dispută meciurile de acasă mai mereu cu casele închise dar care a strîns nici 1.500 de spectatori marţea trecută, la acel 87:70 cu maghiarii din Szolnok.

Partida din EWE Arena începe la ora 21 a României, biletele costînd de la 33,50 euro în jos, pe 9 categorii de preţ dar şi cu 3 tipuri de concesii, inclusiv pentru familii, în „Fanblock” fiind vorba de 15 euro.

Scena este cu totul specială iar BC Timişoara aşează astfel baschetul local pe harta Europei, după ce anul trecut era vorba de Balcani, saltul fiind uriaş, de la acele sîmbete în vechea şi îngheţata „Olimpia”, cu ELBA asistată de un pîlc de împătimiţi, la EuroChallenge, sau euro… provocarea, cum vreţi.

Este într-adevăr o provocare a juca în compania unui club complet de sine stătător din 2001 încoace, după ce evolua decenii bune ca una dintre secţiile lui Oldenburger TB, şi mai ales a juca la nemţi acasă.

Se poate spune că baschetul timişorean e în sărbătoare. Un rezultat onorabil, dacă nu chiar glorios, ar conferi credibilitate în plus unei grupări ce s-a exprimat foarte clar că nu se doreşte a fi doar pasageră pe drumuri europene.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: