Baschet SCM Timișoara, și a cincea victorie la rând, 84:79 (39:40) cu Steaua, prim succes acasă în Grupa A după 8 etape

Baschetbaliștii Timișoarei și-au continuat seria foarte bună a rezultatelor prin a câștiga și meciul televizat de vineri seară de pe teren propriu, 84:79 (39:40) cu Steaua București, Baschet SCM izbutind astfel cea de-a cincea victorie consecutivă în competiții paralele, printr-o ușoară desprindere pe final. După atâtea deplasări la rând în campionatul Grupei A, trei dintre care ultimele două adjudecate, dar și după ce ultimele două apariții acasă în prima grupă valorică le-au pierdut cu CS Dinamo Știința și campionii orădeni, ”violeții” abia au așteptat ceea ce era reprezentația finală în 1-8 din 2019 în ”Constantin Jude”, punctată cu succes după un duel foarte echilibrat, în care de 21 de ori s-a schimbat echipa la conducere și de 15 ori s-a consemnat egalitatea, cel mai mare avans pe care l-au deținut fiind de opt puncte.  

Antrenorul Dragan Petricevic mai lua din presiunea de pe umerii elevilor săi prefațând ceea ce se anunța a fi un joc greu cu steliștii prin a spune că nu e și unul decisiv, iar momentul ultimei apariții acasă în campionat în 2019 a fost încununat cu succes, depășită fiind bariera psihologică dată de faptul că alb-violeții nu mai câștigaseră în Grupa A în sala ”Constantin Jude” încă din etapa a II-a, adică de opt runde.

Au câștigat de puțin sfertul inaugural și tot la două puncte și pe cel de după pauză, în care intrau în dezavantaj, însă doar la limită, după ce pierdeau sfertul 2, singurul cedat în această seară, tranșându-l apoi și pe ultimul printr-o tot mai bună apărare, cu 4 puncte, cea mai mare diferență consemnată într-un interval de 10 minute din întâlnirea zilei inaugurale în etapa a X-a: 22:20, 17:20, 23:21, 22:18.

Iar astfel, Baschet SCM s-a distanțat la două puncte ierarhice de steliști dar mai ales și-a întărit poziția a patra, dând târcoale podiumului, poziție de pe care poate ataca pe val și cu curaj ultimele 4 apariții din retur, mai întâi vinerea viitoare la București cu CS Dinamo Știința, al cărei antrenor, Tudor Costescu, totodată selecționer al reprezentativei de seniori, se poate bucura și de cea de-a treia naturalizare tocmai înfăptuită, cea a lui Richard, iar după Anul Nou acasă cu clujenii, în jur de 4 ianuarie 2020, respectiv la Oradea și în cele din urmă în ”Constantin Jude” cu sibienii actualmente pe 3, pe care Baschet SCM i-au egalat provizoriu la puncte.

Desigur, ”violeții” își pot da și mai multă încredere prin a tranșa favorabil și ultima apariție acasă și din 2019, manșa I a sferturilor de finală ale Cupei României, programată între Crăciun și Anul Nou cu alb-violeții din Trivale, fiind de văzut dacă la turul de pe teren propriu pentru apropierea de Final4 se vor strânge mai mulți spectatori, căci vineri de la ora 18 doar câteva sute au populat tribuna timișoreană în ciuda recentei serii victorioase, frigul, vremelnica întunecare în cele mai scurte zile ale anului dar și televizarea aducându-și fiecare aportul. Popularizarea competițiilor interne prin numeroase difuzări televizate în direct a dat într-adevăr mai multora prilejul să devină conectați la pulsul întrecerilor dar a generat și un efect paradoxal, în unele centre ardelene păstrându-se tribunele destul de pline, dar nu și în jurul tuturor participantelor la prima grupă valorică, iar aici, în cel mai vestic punct de pe harta baschetului autohton, așadar mai aproape de zonele de proveniență ale importurilor captate de România, imaginația publicului n-a rămas la fel stârnită.

Nu mai e nici publicul de pe vremuri, și nici nu prea vezi pe la colțuri de străzi terenuri de cartier pe care să fie bătută mingea la coș, rătăcite ici-colea, adevărată stare de fapt pe Bega la ora intrării în deceniul 3 din mileniul 3. Nu prea există acea emulație dorită, existând într-adevăr un vârf, această echipă a orașului, între primele 5-6 orașe ale țării prin prisma trupei sale de seniori, grupare ținută din banul public cu discutabilul aspect al achitării salariilor din aceleași contribuții, ceea ce pe-afară nici vorbă, dar nu și o structură cu bază de susținere, extrem de mic din totalul populației fiind procentajul celor care practică baschet în capitala Banatului, și nici că ar avea prea multe locuri în care s-o facă, dar redus fiind și numărul celor care au cunoștință sau sunt interesați de această nișă a comunității locului. Care va să zică, în ciuda tuturor eforturilor formației de pe scena primei divizii, apetitul marii majorități nici că poate fi stârnit, ceea ce n-a fost de fapt cazul nici măcar când Timișoara a deținut pe alocuri și două prim-divizionare, în prima jumătate a deceniului.

În acest context general a punctat Baschet SCM ultima apariție acasă în campionatul României din deceniul 2 și înaintea intrării în 2020, făcându-și datoria, o victorie conturată și de astă dată inclusiv printr-o precizie superioară a aruncărilor de la distanță, procedeu pe care a insistat, 13 din 36, cu un total al reușitelor mai mult decât dublu față de vizitatorii din capitală, ieșit la rampă la acest capitol dar și în general fiind Bogdan Popa, cel mai mult folosit într-o partidă din acest sezon, peste 23 de minute, cu 5 ”trițe” și un procentaj peste 50% din afara semicercului, completat de nu mai puțin de alți 4 coechipieri la reușitele de 3 puncte, în frunte cu coșgheterul detașat Sherwood Terrell Brown, integralist al întâlnirii, care a înscris 3 din 5, dar și 7 din opt aruncări de două puncte, total de 25, plus 7 recuperări.  

Omniprezentul Brown – foto, vârf de lance al unui grup de 7 componenți mai mult folosiți, pivotul Gorgemans fiind jucat 35 de minute, Troy Franklin Jr. peste 30, Pesakovic peste 26, Popa 23, Komatina 20 și Dragoste aproape 19, cu alte câteva minute strânse de Coconea și Lazar, pe când antrenorul stelist Burlacu a apelat la 10 sportivi, dintre care jumătate de peste hotare, trei nord-americani și doi din spațiul ex-iugoslav, în frunte cu Vragovic și Clanton, peste 36 de minute fiecare.

Petricevic începea cu Franklin Jr., Brown, Komatina, Coconea și Gorgemans, iar oaspeții cu Vragovic, Radu Vîrna, Voinescu, Davis II și Clanton, dintre care Davis II a deschis scorul, Brown răsturnând primul avantajul, cu coșuri succesive de două puncte, iar Gorgemans dublându-l, de la libere. Vragovic țintea primul de la distanță, Komatina replica de aceeași manieră, Harrell Jr., intrat între timp în locul lui Vîrna, punctând tot de 3, 9:10 la mijlocul sfertului I.

Continuat de timișoreni și cu Popa și Pesakovic, iar după ce Clanton și Spasojevic i-au desprins pe roșu-albaștri la cel mai mare avans al lor din meci, 9:14, Bogdan Popa a ochit prima sa ”triță”, o nouă trecere la conducere fiind izbutită de Brown, 15:14 în minutul 7. Alternanța în frunte însă continua, Davis 15:16, Gorgemans 17:16 de la libere. Apoi Spasojevic, 17:18, dar și același Gorgemans, și tot de la libere, 19:18, iar ulterior Harrell Jr., 19:20, ultimul cuvânt aparținându-i lui Brown, de la distanță, înaintea ultimelor 29 de secunde… 22:20 după primele 10 minute.

Și sfertul secund, abordat cu Lazar respectiv Hărănguș, a continuat în aceeași notă, foarte echilibrată, Harrell Jr. egalând la finele primului minut iar Claton preluând conducerea pentru steliști, anihilată de Gorgemans, completat de Popa cu încă o ”triță”. Vîrna a răspuns cu aceeași monedă, 27:27 în minutul 15, mijloc al sfertului 2 în care tot de la distanță s-a ochit cu succes, același Bogdan Popa dar și Spasojevic… 30:30. Popa mai prelua conducerea și în minutul 18, și tot de la distanță, 37:35, dar ultima zvâcnire au avut-o steliștii, după aruncarea liberă ratată de Voinescu, Clanton recuperând ofensiv și preluând din nou conducerea… 39:40, ultim coș al primei jumătăți a întâlnirii.

Iar tot el a marcat și primele puncte după pauză, egalarea survenind destul de repede, după alte două minute, pe mâna lui Komatina, de fiecare dată mai apoi Vragovic readucându-i în frunte pe bucureșteni, completat de Spasojevic: 45:49.

Însă Bogdan Popa a ieșit din nou la rampă cu o aruncare de 3 puncte și Pesakovic a preluat conducerea în același minut pentru ”violeți” după recuperarea lui Gorgemans, Troy Franklin Jr. fiind următorul pe listă care i-a readus pe amfitrioni în frunte, 53:51 în minutul 26. O făcea și Brown de la distanță un minut mai apoi, 56:53, Clanton reducând din handicap imediat după reintroducerea sa în teren, doar că Brown mai puncta în replică tot de trei. Luau timișorenii nițel avans? Nu, căci Davis II, Vragovic și Harrell Jr. răsturnau din nou scorul, 59:61 de la 59:55, aspect înfăptuit însă și de Franklin Jr., ”triță” cu 18 secunde rămase de jucat… 62:61 înaintea ultimelor 10 minute.

Gorgemans a dat tonul a ceea ce avea să fie un ultim sfert timișorean, nu însă înainte ca Harrell Jr. și Gavrilă să egaleze pentru steliști, 65:65. Avea să fie însă și pentru ultima oară, în minutul 33, după care Brown și Pesakovic au înscris pentru prima desprindere, iar tot Pesakovic, completat de Dragoste, pentru o a doua. La care Komatina ochea de la distanță, 76:70 în minutul 36, Burlacu solicitând timp de odihnă la ceea ce era diferența maximă de până atunci a partidei. ”Violeții” erau însă pe val și tot ei au marcat prin Pesakovic, 78:70, maxim al întâlnirii, comprimat rapid de ”trițele” lui Spasojevic și Harrell Jr., după care și Vîrna i-a mai menținut la numai două puncte în urmă, handicap înjumătățit de Spasojevic de la libere, ratând-o pe prima. Ultim minut abordat de gazde de la 80:79 și cu Franklin Jr. reintrat dar și cu pivotul Lazar, Komatina marcând cu 13 secunde înainte de final. La care Burlacu a solicitat time-out dar schema pentru egalarea pe mâna lui Harrell Jr. n-a avut finalitate, ratare de la distanță, Dragoste recuperând și scoțând apoi două libere, fructificate pentru liniștirea apelor, cu 6 secunde rămase de jucat… 84:79.

A fost așadar seara lui Brown, cu 25 de puncte, urmat de Popa cu 15, Gorgemans cu 11 puncte marcate și 8 recuperări, Komatina 10, Dragoste 9, Pesakovic și Franklin Jr. cu câte 7 fiecare, nord-americanul și cu 12 pase decisive. De la învinșii tur-retur în fața bănățenilor, Spasojevic cu 18 puncte, Harrell Jr. cu 15, Clanton cu 14 și 9 recuperări, Radu Vîrna 12 puncte și 5 pase decisive, Vragovic marcând 9 puncte, Davis II opt puncte, iar Gavrilă două și Voinescu unul.

Și un clasament tot mai surâzător timișorenilor… Programul etapelor 10-11, dinaintea Crăciunului, pe coloana dreaptă, a ierarhiei, inclusiv cea desfășurată prin apăsarea legăturii. Arbitri, Bogdan Podar, Șerban Rașoga și Istvan Bertalan, iar comisar FRB, Doru Vinași.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 72

 


Ultimele articole din categoria Baschet: