BC SCM Timișoara câștigă clar duelul cu BCM Olimpic Baia Mare după ce conduce tot meciul

BC SCM Timișoara a învins pe BCM Olimpic Baia Mare cu 74-55 după un meci fără istoric, dominat de la început de alb-violeți, scor pe sferturi: 24-15, 21-11, 16-15 și 13-14. Nenad Mandic l-a folosit din nou pe Cakarevic, care a lipsit aproape o lună din cauza problemelor medicale. Căpitanul Jeremic a fost cel mai bun marcator al partidei de la sala Constantin Jude cu 22 de puncte. Băimărenii au venit la Timișoara și cu gândul la restanța de marți cu Phoenix Galați, formație din aceeași zonă de clasament. Cu a 5-a victorie în campionat din nouă partide timișorenii au urcat provizoriu pe prima poziție până la partidele de sâmbătă din etapa a 9-a.

Cele două formații s-au întâlnit și în primul tur al Cupei României și atunci timișorenii au obținut calificarea la turneul final după o dublă victorie. De atunci la BC SCM a venit Dominique Rambo, iar băimărenii i-au recuperat pe Dohi și Tohătan care au ratat debutul stagiunii din cauza unor accidentări. De asemenea, maramureșenii au operat și o schimbare pe banca tehnică: Sebastian Man a revenit ca antrenor principal după ce Sladjan Ivic a condus echipa la câteva partide, inclusiv la cele două cu „leii din Banat” din competiția eliminatorie. Nenad Mandic l-a avut din nou la dispoziție pe Cakarevic care nu a mai jucat pentru alb-violeți de la partida din etapa a treia cu Craiova, disputată  pe 11 octombrie, șesarul timișorenilor ratând următoarele cinci etape.

img_4338Gazdele au început meciul de deschidere al etapei a 9-a în formula: Jeremic, Cakarevic, Otasevic, Popa Calotă, Drăgușin. Komatina, odihnit, a fost străinul lăsat în afara lotului pentru acest joc (timișorenii au 6 stranieri și regulamentul permite  folosirea a 5 în Liga Națională). A absentat și accidentatul Andrieș. Sebastian Man i-a trimis în 5-ul de start pe tânărul Tohătan, Macura, Dumitrescu, Smith și Pavlovic. După un început cu greșeli de ambele părți Cakarevic și Jeremic au făcut 5-0, iar oaspeții au punctat prima dată prin Pavlovic. Timișorenii au reușit să găsească omul liber în primul sfert, au punctat atât de pe semicerc, cât și de la semidistanță și s-au distanțat la 13 lungimi în prima perioadă de joc. Alb-violeții s-au apărat agresiv pe repunerea vizitatorilor și au reușit să pună probleme la construcție, pe finalul sfertului și băimărenii au încercat pressing-ul sus, iar scorul la prima pauză a fost 24-15. 13 dintre punctele  gazdelor au venit în urma greșelilor adversarilor, multe dintre acestea fiind înscrise pe contraatac după intercepții.

Oaspeții au încercat și apărarea în zonă în startul sfertului secund și s-au apropiat la 26-17, făcându-l pe Nenad Mandic să ceară timp de odihnă. Jocul a revenit la coordonatele din primele zece minute, cu gazdele la conducere. Ambele formații au avut momente cu combinații reușite în apropierea inelului. Unul din momentele cele mai interesante ale părții secunde a fost când Diaz a fost faultat și a beneficiat de două libere. A ratat-o pe prima, băimărenii au recuperat  și au dat drumul la tranziția ofensivă. Mandic a protestat și până la urmă arbitrii au oprit jocul și au întors mingea la linia de fault pentru executarea celei de-a doua libere, pe care pivotul „leilor” a transformat-o. Drăgușin a marcat ultimul coș al sfertului și la vestiare s-a intrat cu scorul 45-26. Timișorenii au înscris mai mult de jumătate din puncte după mingile pierdute de adversar: 29. Oaspeții stăteau în schimb mai bine la recuperare: 21 la 13.

În sfertul trei bănățenii au făcut destul de rapid patru faulturi, în trei minute și jumătate. A urmat rândul celor de la Olimpic să facă multe faulturi pentru că nu l-au putut împiedica pe Drăgușin să primească în spațiul de trei secunde. Având aceste probleme în orpirea pivotului, băimărenii au optat pentru apărarea în zonă. Parțialul sferului trei a fost 16-15 pentru gazde care începeau ultimele zece minute cu un avans liniștitor: 61-41.

„Leii” s-au dus la un avans maxim de 25 de puncte (66-41 în minutul 32), iar la jumătatea sfertului patru ecartul era cel de la ultima pauză, 20 de puncte (69-49). L. Țîbîrnă a reușit o intercepție la o pasă a lui Popa Calotă pentru Drăgușin, Otasevic a faultat pentru a opri contra. În timp ce jocul era oprit Drăgușin a avut să-i reproșeze ceva lui Popa Calotă la mijlocul terenului pentru faza anterioară, a folosit un limbaj neadecvat pentru terenul de baschet și în sală era destul de liniște (aproximativ 400 de specatori în tribune). Arbitrii au auzit cuvintele pivotului alb-violet și l-au sancționat cu tehnic. Rosemond a transformat libera, iar Popa Calotă a înscris liber de la distanță după recuperarea ofensivă a lui Drăgușin. Pe final au fost în teren jucători tineri pentru ambele formații. Mandic a încheiat meciul cu juniorii Mocrițchi, Albu și Ursan în teren, alături de Otasevic și Diaz. De partea cealaltă, Sebastian Man a avut patru români și un stranier. Băimărenii au trecut la pressing avansat și au pus probleme la construcție, gazdele nu au mai înscris în ultimele două minute și jumătate și Olimpic a scăzut ecartul sub 20. S-a încheiat 74-55 și timișorenii au obținut a 5-a victorie în campionat, trecând provizori pe primul loc cu 14 puncte, unul mai mult ca urmăritoarele UBT Cluj, Steaua și BC CSU Sibiu, care urmează să joace în această etapă.

Mladen Jeremic a fost coșgheterul partidei cu 22 de puncte, urmat de Popa Calotă cu 17 puncte, iar Diaz a fost aproape de double-double cu 9 puncte și 11 recuperări. Pentru BC SCM Timișoara au mai înscris: Păun 7 puncte, Cakarevic 6, Drăgușin 6, Otasevic 5 și Rambo 2 puncte. De partea cealaltă Marko Pavlovic a fost cel mai bun marcator cu 12  puncte (plus 8 recuperări). Au mai punctat pentru BCM Olimpic Baia Mare: Tohătan 9 puncte, Pajkovic 8, Ciotlăuș 6, Dohi 5, Smith 4, Rosemond 3, Dumitrescu 3, Movileanu 3 și Macura 2 puncte (plus 8 recuperări).

Diferența s-a făcut la mingile pierdute: 15 pentru timișoreni și 26 ale oaspeților. „Leii” au înscris 42 de puncte din turnovers, în timp ce băimărenii doar 12. Maramureșenii au stat mai bine la recuperare: 40 (14 ofensive/26 defensive) față de 29 (8/21). Timișorenii au încheiat partida cu 20 de reușite de două puncte din 43 încercate (47%), 7 din 18 de la distanță (39%) și 13 din 18 de la linia de fault (72%). Olimpic Baia Mare a înscris 17 aruncări de două puncte din 36 încercate (47%), 3 din 14 de după semicerc (21%) și 12 din 21 de libere (57%). De remarcat că maramureșenii au avut o posesie în plus, dar au avut o medie de 0,64 puncte per posesie, față de 0,87 a timișorenilor.

Declarații la finalul partidei

Nenad  Mandic (antrenor BC SCM Timișoara):

img_4419„Sunt satisfăcut. Cel mai important lucru pentru mine la acest joc este abordarea corectă a jucătorilor mei în prima repriză, nu sunt mulțumit de a doua parte pentru că am jucat puțin fără ambiție. Am schimbat multe, am încercat să odihnesc câțiva jucători. Am jucat bine tactic, au încercat să schimbe de la om la om la zonă, dar ne-am pregătit pentru asta, ne-am adaptat  bine și s-a văzut în prima repriză. Cakarevic a jucat după o pauză lungă. Are nevoie de mai mult timp să intre în formă bună, nu a fost complet în joc. E pregătit fizic dar trebuie să avem răbdare și să o luăm pas cu pas, este un jucător important pentru această echipă”, a declarat  după meci Nenad Mandic. Tehnicianul timișorenilor a vorbit și despre ultimele minute când tinerii pe care i-a băgat în teren au avut probleme la construcție. „Nu înțeleg aceste lucruri în România. Am băgat juniorii și imediat cealaltă echipă a început să facă pressing pe tot terenul. Sunt încă prea tineri la 16 ani nu sunt pregătiți pentru acest nivel, am spus-o din presezon. E cel mai important pentru ei că sunt la echipă, fac antrenamente aici și au avut primele minute și e important pentru copiii aceștia tineri”.

Sebastian Man (antrenor BCM Olimpic Baia Mare):

„Am avut un meci greu împotriva echipei BC SCM Timișoara care în momentul de față se luptă pentru play-off. Forța echipei din Timișoara se vede, a pierdut la doar două puncte la Oradea. Noi avem finalele noastre, ne așteaptă un meci greu în primul rând acasă cu Galațiul. Țin să felicit echipa din Timișoara pentru victorie. Am încercat în anumite momente să ne ridicăm la nivelul jocului, câteodată am reușit, câteodată nu. Având în vedere cele 26 de mingi pierdute nu puteam avea  pretenții de la acest joc”, a spus tehnicianul băimărenilor.

Sala Constantin Jude va mai găzdui în zilele următoare alte două partide între timișoreni și băimăreni, de data aceasta din Liga 1. Duminică 20 noiembrie de la ora 20 BC Timba Timișoara va întâlni satelitul lui Olimpic Baia Mare într-o partidă contând pentru etapa a 6-a din eșalonul secund. Luni de la ora 14:30 se vor întâlni BC SCM 2 Timișoara și BCM Olimpic 2 Baia Mare.

Pentru formația din Maramureș urmează în Liga Națională un meci important în lupta pentru evitarea retrogradării marți acasă cu Phoenix Galați, altă formație cu o singură victorie în acest campionat. Partida de la Baia Mare este o restanță din etapa a 3-a. BC SCM Timișoara are următorul meci în deplasare la Sibiu. Alb-violeții joacă vineri 25 noiembrie  de la ora 17:15 partida din etapa a 10-a, ultima pentru timișoreni în turul sezonului regulat. Formația de pe Bega stă în ultima etapă a turului când ar fi trebuit să întâlnească retrasa CSM Ploiești. Prima etapă din retur se joacă la o săptămână după încheierea turului si bănățenii vor juca în deplasare la U BT Cluj pe 10 decembrie.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: