BC SCM Timișoara s-a întărit cu doi români trecuți de 30 de ani: Octavian Popa Calotă și Ionuț Drăgușin

BC SCM Timișoara s-a înțeles cu doi jucători români trecuți de 30 de ani. Ionuț Drăgușin și Octavian Popa Calotă sunt cei care se vor alătura lotului alb-violet în această vară. Popa Calotă a evoluat în ultimul sezon la CSU Atlassib Sibiu, formație cu care semnase în vara lui 2015 un contract pe două sezoane. Fundașul a fost desemnat MVP la final 4-ul Cupei în 2012, trofeu pe care piteștenii l-au câștigat în finala cu BC Timișoara. Ionuț Drăgușin a început sezonul precedent alături de Steaua CSM Eximbank și a încheiat cu Gaz Metan Mediaș, ultima clasată, pivotul de 2,21 fiind cel mai înalt român din prima ligă. Acesta are în palmares Cupa României în 2011, alături de medieșeni. Competiția eliminatorie va avea un nou format sezonul viitor.

Octavian Popa Calotă va împlini în noiembrie 32 de ani, are 1,85 și a fost în acest sezon căpitanul lui CSU Atlassib Sibiu. Fundașul oririnar din Mărășești (Vrancea) a semnat în vara anului trecut prelungirea contractului cu formația din Sibiu pentru încă două sezoane, dar a reușit să-i convingă pe oficialii grupării galben-albastre să îl lase să vină la Timișoara. Noul fundaș al „leilor” vine la echipa din orașul unde a disputat primul său meci la seniori.

IMG_6211

Octavian Popa Calotă, la meciul disputat la sala Constantin Jude în debutul stagiunii 2015-2016

„Kevin” a evoluat în prima ligă pentru trei formații: Farul Constanța, CSU Atlassib Sibiu și BCMU Pitești. O mare parte din carieră și-a petrecut-o pentru vulturi. În sezonul recent încheiat acesta a evoluat în 30 de partide din Liga Națională și a avut medii de 12,7 puncte/meci, 4,3 recuperări, 4 pase decisive, 2,3 mingi pierdute și 1,2 intercepții pentru 11,4 la capitolul eficiență. Cele 382 de puncte înscrise reprezintă al doilea record personal la totalul de puncte marcate după cele 399 din sezonul 2010-2011, tot în echipamentul formației din Sibiu, atunci în 32 de partide. După acea stagiune, Popa Calotă a părăsit gruparea sibiană și a jucat două sezoane pentru BCMU Pitești. În 2012 și-a condus formația spre Cupa României, cucerită după o finală cu cealaltă grupare alb-violetă, BC Timișoara. „Leii din Banat” au condus atunci cu 13 puncte, dar la final piteștenii au fost cei care au sărbătorit. Calotă a marcat 16 puncte în meciul cu trofeul pe masă și a primit titlul de cel mai bun jucător la final 4, având o medie de 15,7 puncte în cele 6 partide disputate de BCMU în competiție. Sezonul următor și-a trecut în palmares și SuperCupa României, dar atunci piteștenii nu au prins play-off-ul.

Din 2013 Popa Calotă a revenit la Sibiu, iar în acel sezon formația sa a încheiat pe patru sezonul regulat și a pierdut cu adversara din Cluj în play-off. A urmat un loc 10 pentru sibieni, iar în stagiunea recent încheiată au prins grupa valorică 1-6 și au fost eliminați în primul tur al play-off-ului de U-BT Cluj. Media de 12,7 puncte înscrise pe meci este cea mai mare reușită de Popa Calotă în prima ligă. Acesta a avut o scădere de formă în a doua fază a play-off-ului, scăzând de la 14,3 ppg și 32:15 minute la 8,4 puncte pe meci și 22:21 minute. În cele patru partide din play-off a revenit la cifre asemănătoare cu cele din prima parte a sezonului, 14,5 ppg și 32:46 minute, contribuind cu 19 puncte la singura victorie a sibienilor.  De-a lungul sezonului „Kevin” a avut medii de 41,1% la aruncările de două puncte, 28,2% de la distanță și 70,6% de la libere. Acesta are a patra medie în ceea ce privește greșeliile personale: 3,47 faulturi în 30 de meciuri, dar este al doilea în clasamentul faulturilor obținute: 5:43/meci, urmându-l pe Dundjerski. Este al doilea fundaș în ceea ce privește recuperările cu o medie de 4,27 mingi prinse la panou. Conducătorul de joc are peste 2200 de puncte înscrise în prima ligă din 2008 încoace în 224 de meciuri și, cu o singură excepție în 2015, are peste 200 de puncte marcate în toate sezoanele a căror statistică poate fi găsită pe site-ul federației.

Înainte să se prezinte la reunirea timișorenilor, Octavian Popa Calotă participă la acțiunea lotului național de seniori care s-a reunit pe 20 iunie și va avea 18 meciuri de verificare în această vară, pregătind campionatul european de anul viitor. România va găzdui o grupă la acea competiție, la Cluj, fiind astfel calificată din oficiu. Și căpitanul din acest sezon a lui BC SCM Timișoara, Zoran Milencovici, face parte din lotul convocat de Marcel Țenter pentru această acțiune.

Celălalt român experimentat transferat de timișoreni, Ionuț Drăgușin, este originar din capitală, are 30 de ani și a evoluat în prima ligă pentru Rompetrol București, Dinamo București, CSU Municipal Cuadripol Brașov, BCMU Pitești, Gaz Metan Mediaș, SCM Universitatea Craiova și Steaua CSM Eximbank București. Acesta a evoluat și în Spania la mijlocul deceniului trecut pentru Unelco Tenerife sau Akasvayu Vic.

Ionut Dragusin

Ionuț Drăgușin, în echipamentul României. Sursa foto: fibaeurope.com

În sezonul trecut jucătorul ce va împlini 31 de ani pe 13 noiembrie a îmbrăcat echipamentul Stelei Eximbank București și Gaz Metan Mediaș. Cu formația din capitală a participat în EuroCup unde a jucat 56:51 minute în șase partide, o medie de 9:28 minute pe meci; 3,2 puncte și 1,5 recuperări. Bucureștenii au schimbat mare parte din lot după eliminarea din competiția europeană. După renunțarea la o parte din jucătorii cu salarii mari, Steaua a renunțat și la pivotul român când a pierdut în turul doi al Cupei României. A doua întrecere internă obliga echipele să folosească doi români pe teren pe toată durata partidei, în timp ce în campionat funcționa regula cu un român. Pentru militari a evoluat în doar șase meciuri din Liga Națională cu medii de 4:28 minute, 1,3 puncte.

După despărțirea de roș-albaștrii, Drăgușin s-a  întors la Mediaș, formația cu care a câștigat Cupa României în 2011 după o finală cu Steaua Turabo în care a contribuit cu un double-double: 10 puncte și 12 recuperări. În sezonul recent încheiat Gaz Metan Mediaș a încheiat pe ultima poziție în Liga Națională și a retrogradat în ciuda unei contribuții consistente a pivotului român. Acesta a reușit 9 double-double în cele 16 partide pentru „lupii negri”, fiind pe locul doi la acest capitol, după Barnette de la campioana Oradea care a încheiat de 12 ori în double-double în 44 de partide. 28:39 de minute pe meci a evoluat Drăgușin pentru formația medieșeană și a reușit medii de 14,9 puncte (238 în total), 9,6 recuperări, 1,3 assist-uri, 2,9 faulturi, 2,8 mingi pierdute pentru 19,3 la eficiență. Are a 5-a medie de recuperări: 7,27 (160 în 22 de meciuri) și a treia în ceea ce privește recuperările ofensive: 2,77. La 2,21 metri și 130 de kilograme, cel mai înalt român din campionat a avut uneori momente când  a fost sancționat rapid cu faulturi și nu a putut să-și ajute foarte mult echipele, antrenorii fiind nevoiți să îl țină mai mult pe bancă din cauza greșelilor personale.  Drăgușin a avut câteva ieșiri nervoase și a răspuns provocărilor adversarilor.

Sezonul recent încheiat a fost al 6-lea în care Ionuț Drăgușin a trecut de cota celor 200 de puncte marcate în prima ligă, având un total de 1873 de puncte în în 227 de partide campionat din 2008 încoace. Cel mai bun sezon al internaționalului, din punct de vedere al statisticii personale, a fost cel petrecut la Brașov când a evoluat 963 de minute (28 de meciuri) și a marcat 445 de puncte pentru CSU Municipal Cuadripol, medie de 15,9 ppg. În sezonul următor (2009-2010) a totalizat 212 puncte după ce a început la Pitești și a terminat la Mediaș. Au urmat două stagiuni în care a strâns 271, respectiv 233 de puncte pentru alb-negrii, iar în 2012-2013 a contribuit cu 341 de puncte în 31 de partide pentru revelația acelei ediții de campionat: SCM Universitatea Craiova. În Bănie și-a deschis și o academie de baschet pentru copii. În 2013 a suferit o accidentare gravă care l-a ținut departe de teren o mare parte din sezon și a jucat doar în cinci partide pentru olteni de care s-a despărțit în 2014 când a trecut la Steaua. Pentru militari a jucat în 32 de partide în primul sezon, cu o medie de 3,3 puncte (total 106 puncte) în 13:48 minute. Cu totalul de 246 de puncte marcate în 22 de partide,  Drăgușin a fost pivotul român cu cele mai multe puncte în ediția recent încheiată a Ligii Naționale, fiind precedat de Lalovic de la Sibiu (383 de puncte în 35 de meciuri), Pasalic de la U-BT Cluj (377 puncte în 40 de meciuri), Zigeranovic tot de la Cluj (355 puncte în 39 de meciuri) și Eziukwu de la Târgu Jiu (252 puncte în 22 de meciuri). Românii de sub panou ai clujenilor, Baciu și Torok îl urmează pe noul jucător al timișorenilor cu 218, respectiv 209 puncte în 41 de partide.

Ambii jucători au semnat pe două sezoane. Pe lângă Popa Calotă și Drăgușin, „leii” i-au mai adus în această vară pe Georgian Păun și experimentatul Nikola Otasevic. În lot au rămas Zoran Milencovici, Mladen Jeremic și Horațiu Covlescu.

Federația Română de Baschet a decis modul de desfășurare al competițiilor interne pentru sezonul 2016-2017. Sezonul va fi deschis cu SuperCupa României în jurul datei de 15 septembrie. Liga Națională de baschet masculin își păstrează formatul din sezonul recent încheiat, cu 12 formații și două faze ale sezonului regulat, prima de 22 de partide la capătul căreia se vor forma cele două grupe valorice 1-6 și 7-12, iar ultimele două echipe vor retrograda. Se păstrează regula cu un român obligatoriu și s-a confirmat reducerea numărului de străini pe foaia de joc la 5.

Schimbări importante apar în Cupa României unde cele patru formații calificate în cupele europene sunt calificate direct la Final 8. Celelalte opt formații vor juca meciuri tur-retur în prima fază și cele patru învingătoare vor obține calificarea la turneul final ce se va disputa timp de trei zile în luna februarie. E obligatorie prezența a doi români pe parchet. Aceste decizii s-au luat în Biroul Federal din 15 iunie. În același BF s-a aprobat afilierea provizorie la FRB a structurii Clubul Sportiv Sport Club Timișoara. De asemenea, în comunicatul federației se face referire și la memoriile jucătorilor Bogdan Popescu și Florin Popa împotriva clubului BC Timișoara. „Biroul Federal, neavând competența de a judeca litigiile financiare dintre cluburi și sportivi, recomandă sportivilor să se adreseze instanțelor civile”.

Timișorenii se reunesc la finalul lunii iulie.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: