BC Timba a urcat pe locul trei în Liga 1 după cea mai clară victorie din întâlnirile cu Olimpic Baia Mare. „Urșii” se bazează din nou pe Filip

BC Timba Timișoara a urcat pe locul trei în clasamentul fazei semifinale a Ligii 1, cu trei etape rămase de disputat. „Urșii” au obținut cea mai clară victorie în disputele din acest sezon cu BCM Olimpic Baia Mare, scor 72-56, pe sferturi: 18-14, 15-13, 18-6 și 21-23. Galben-negrii au condus pe toată durata meciului găzduit de sala Constantin Jude și au avut un avans maxim de 22 de puncte. Timba l-a reactivat pe Leonard Filip pentru a mai umple golul lăsat sub panou de plecarea lui Johnson. Timișoreanul a jucat în etapa a 7-a a fazei semifinale primul meci pe propriul teren de la revenirea la gruparea secund-divizionară.

Cele trei dispute anterioare dintre Timba și BCM Olimpic s-au încheiat cu scoruri strânse. Victoriile le-au revenit „urșilor” cu 82-78 și 86-83 în faza de calificare, iar partida din turul fazei semifinale, de la Baia Mare, le-a revenit gazdelor cu 81-77. Al patrulea duel stagional dintre cele două formații a adus și cea mai mare diferență de scor. În clasament situația era foarte strânsă după disputarea primei etape din retur când timișorenii au fost învinși la zece puncte diferență pe terenul Științei. Trei echipe se aflau la egalitate pe primele trei locuri, cu câte 10 puncte și un bilanț de 4 victorii și 2 înfrângeri. Este vorba de BCM Olimpic Baia Mare, Politehnica Iași și CSM Ploiești, urmate de Timba Timișoara și Știința București cu câte 9 puncte. Singura formație care nu are șanse de calificare la turneul final este Cuza Sport Brăila care nu a câștigat nici un meci în această fază.

Timba a început partida în formula Pop, Medgyesy, Pătru, Lazăr și Kovacevic, iar oaspeții i-au avut în teren pe Corneanu, Mahmoud, Dohi, Dunca și Thomas. Așadar, băimărenii s-au bazat pe doi stranieri, în timp ce timișorenii continuă lupta pentru promovare cu doar un jucător străin după plecarea lui Johnson, când perioada de transferuri era deja încheiată.

Leonard Filip

Leonard Filip apărându-se la Mahmoud, cel mai bun marcator al oaspeților. Sursa foto: facebook.com/bctimba

Legitimarea lui Mario Lazăr trebuia să întărească Timba sub panou, dar despărțirea de american i-a cam lăsat descoperiți pe galben-negrii în rotația oamenilor mari. „Urșii” l-au reactivat pe Leonard Filip, care a făcut parte din lotul timișorenilor în sezonul trecut când aceștia evoluau în prima ligă. Fostul campion cu CSȘ Bega a fost legitimat și în acest sezon la Timba, dar nu a jucat în prima parte a stagiunii, după ce a fost accidentat. Ba chiar s-a retras o perioadă, dar „gaura” lăsată de plecarea lui Johnson i-a făcut pe cei de la club să îl reactiveze, profitând de faptul că acesta a rămas legitimat. Leo a redebutat în galben-negru în deplasarea din etapa precedentă, prima a returului. Filip a marcat 12 puncte în înfrângerea cu Știința. Meciul din etapa a 7-a cu Baia Mare l-a readus și pe parchetul sălii Constantin Jude într-o întâlnire oficială. Acesta a jucat 14:26 minute în care a contribuit cu 4 puncte, 3 recuperări și 3 pase decisive. Rămâne de văzut cum va evolua după ce va intra în ritm.

Timba a preluat rapid conducerea pe tabelă în al patrulea duel cu băimărenii, iar la jumătatea primului sfert scorul era 12-2. Oaspeții au recuperat pe finalul perioadei de joc și la prima pauză scorul a fost 18-14. Băimărenii au dus „run-ul” la 9 puncte în debutul sfertului secund și au egalat la 18. Gazdele au preluat din nou conducerea și nu au mai cedat-o până la final. Șapte puncte aveau avans bănățenii la jumătatea sfertului doi (28-21), iar pauza mare a venit la 33-27. Revenirea de la vestiare a dus desprinderea galben-negrilor are au avut un „run” de 10 puncte prin care s-au dus la 43-29. Apărarea timișoreană a pus probleme oaspeților care au marcat doar 6 puncte în sfertul trei. Medgyesy, cu două „trițe” și Pătru cu o reușită de la distanță pe final de sfert au făcut ca Timba să aibă un avans confortabil la ultima pauză: 51-33. Ultimele zece minute au adus tentativa de pressing sus a băimărenilor, dar nu au reușit să-și oprească adversarii, iar sfertul patru a fost cel mai bogat în puncte. Timba a ajuns la un avans maxim de 22 de lungimi (70-48), dar a scăzut ritmul pe final și BCM Olimpic a mai redus din ecart, astfel că s-a încheiat 72-56.

Sursa foto: facebook.com/bctimba

Dejan Kovacevic – coșgheterul partidei. Sursa foto: facebook.com/bctimba

Dejan Kovacevic a fost coșgheterul partidei cu 30 de puncte. Pentru Timba au mai înscris: Medgyesy 15 puncte, Pătru 14 puncte (plus 5 assist-uri), Stănescu 5 puncte, Filip și Lazăr câte 4 puncte. Pivotul adus în iarnă de la Cluj, Lazăr a contribuit cu 10 recuperări. Au mai jucat Pop și Colceriu. De partea cealaltă Abdul-Awwel Mahmoud a fost cel mai bun marcator cu 19 puncte (plus 7 recuperări), urmat de celălalt stranier, Thomas, cu 15 puncte și 9 recuperări. Ambele echipe au reușit 22 de puncte din spațiul de trei secunde, iar oaspeții au fost mai buni la recuperare cu 43 de mingi prinse la panou (17 ofensive/26 defensive) față de 35 de recuperări ale gazdelor (9/26). Timba a stat mai bine la procentajele aruncărilor din acțiune reușind 28 de aruncări din 63 încercate (44,4%) dintre care 12 din 26 de la distanță (46,2%). Olimpic a avut 19 din 57 reușite din acțiune (33,3%), cu 3 din 18 de la distanță (16,7%). Gazdele au stat destul de prost de la linia de fault cu doar 4 libere din 11 transformate (36,4%), în timp ce oaspeții au avut 15 din 25 (60%). Galben-negrii au avut 18 assist-uri, 4 intercepții, 23 de faulturi și 10 mingi pierdute. Jucătorii echipați în roșu au pierdut 17 mingi și au încheiat partida cu 12 pase decisive, 6 intercepții și 13 faulturi. Timba a înscris 19 puncte după mingile pierdute de adversari, față de 9 puncte ale oaspeților.

BC Timba a acumulat a 4-a victorie și cu 11 puncte a urcat pe trei, la egalitate cu băimărenii, dar în fața lor la rezultatele directe. În celelalte două partide ale etapei a 7-a din faza semifinală a Ligii 1: Politehnica Iaşi – CS Cuza Sport Brăila 81-67 și CSM Ploieşti – Ştiinţa Bucureşti 81-73.

Clasament

  1. Politehnica Iaşi (5-2) – 12 puncte
  2. CSM Ploieşti (5-2) – 12 puncte
  3. BC Timba Timişoara (4-3) – 11 puncte
  4. BCM Olimpic Baia Mare (4-3) – 11 puncte
  5. CSU Ştiinţa Bucureşti (3-4) – 10 puncte
  6. CS Cuza Sport Brăila (0-7) – 7 puncte

Pentru Timba ar fi trebuit să urmeze partida de pe propriul teren cu CSM Ploiești, săptămâna viitoare, dar sala va găzdui o competiție de dans. Meciul a fost reprogramat pentru 7 mai de la ora 18, astfel că următorul meci al „urșilor” va fi cel din lunga deplasare de la Iași cu Politehnica, pe 24 aprilie. După ce vor întâlni acasă formația ploieșteană, timișorenii vor încheia faza semifinală a Ligii 1 acasă, contra lanternei roșii CS Cuza Sport Brăila care a pierdut toate partidele de până acum. Primele patru clasate la finalul celor zece etape se califică la turneul final de unde primele două vor promova în Liga Națională.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: