BC Timba speră să obțină o nouă promovare la Arena de Baschet, după cea din 2012. Murărescu nu se poate baza la turneul final pe accidentatul Casale. CS Cuza Sport Brăila, primul adversar al „urșilor”

BC Timba Timișoara încearcă să revină în primul eșalon la turneul de promovare găzduit de Arena de Baschet. „Urșii” au amintiri plăcute de la sala federației după ce au reușit să obțină acolo prima promovare din istoria clubului. În 2012 cu a patra șansă și s-au impus în toate meciurile. Antrenorul Bogdan Murărescu crede că nivelul este mai ridicat decât anul trecut când timișorenii au încheiat pe trei, dar este încrezător în șansele echipei sale care stă mult mai bine la jucătorii sub 20 de ani la această ediție. Amedeo Casale este accidentat și nu va putea să-și ajute echipa. Bănățenii vor întâlni CS Cuza Sport Brăila, CS Politehnica Iași și CN Aurel Vlaicu în lupta pentru promovare.

Arena de Baschet găzduiește între 2 și 4 iunie turneul de promovare în Liga Națională de baschet masculin. BC Timba Timișoara a obținut în 2012 biletul pentru primul eșalon după un patrulater găzduit de aceeași sală. Atunci „urșii” au promovat după ce au câștigat toate cele trei meciuri: 74-69 cu CSA Steaua București, 94-63 cu CSU Galați și 72-63 cu CS BC Farul Constanța. Constănțenii au obținut locul doi și au urcat în prima ligă. Acum cinci ani nu erau stranieri în eșalonul secund și echipele aveau voie cu trei jucători peste 23 de ani în lot. Timba a promovat cu destui localnici, cu Florin Popa și Petru Czmor ieșind în evidență la toate cele trei partide ale turneului final. Echipa este condusă de același antrenor, Bogdan Murărescu. „Îmi amintesc cu plăcere de anul ăla. A fost un turneu în care plecam cu ultima șansă pe hârtie și am reușit să câștigăm toate meciurile. Sperăm să reușim și de data asta să câștigăm și să ajungem în prima ligă pentru că ne dorim. Nu știu dacă nivelul e mai ridicat sau cel puțin pe acolo dar, într-adevăr, regulile acestea existente cu jucătorii sub 20 de ani sunt în vigoare și trebuie să le respectăm, n-avem ce să facem. Oricum cred că nivelul e mai ridicat față de anul trecut”, ne-a declarat tehnicianul Timbei.

Galben-negrii au fost prezenți și anul trecut la turneul de promovare și au încheiat pe locul trei după gazdele de la CSU Ploiești și Olimpic Baia Mare. Din sezonul trecut echipele sunt obligate să aibă în permanență un jucător sub 20 de ani pe parchet, aspect la care „urșii” au suferit atunci. „Ne-au lipsit multe. În primul rând cred că am reușit un rezultat bun și anul trecut, având în vedere lotul pe care l-am avut. Ne-au lipsit câțiva jucători sub 20 de ani care să poată să facă puțină diferență sau măcar să păstreze echipa la un nivel ridicat. Și poate experiența unora dintre jucători. Am fost aproape și atunci dar, având în vedere ce echipă am avut și cum am jucat, cred că a fost un rezultat bun pentru noi”, a adăugat Murărescu.

„Acum avem și problema cu Casale care s-a accidentat și o lună trebuie să stea cu mâna în ghips. Dar avem alți doi jucători sub 20 de ani de lot național, e altceva”. Boloni și Engi sunt cei doi jucători sub 20 de ani care ar trebui să aducă un plus. În acest sezon la Timba a fost mai multă stabilitate la nivelul lotului și echipa va aborda turneul de promovare cu doi stranieri (Kovacevic și Kovac) plus Cuic care are cetățenie română. Kovacevic a absentat la ultimele partide din cauza unei probleme la degetele de la mână, iar în ultima perioadă a avut o entorsă la gleznă, dar va fi apt de joc. Cazul lui Cuic este diferit. Fostul campion cu U Mobitelco Cluj nu a făcut multă pregătire alături de colegi în ultima perioadă deoarece a fost angrenat, ca oficial al echipei, cu U BT Cluj în finala Ligii Naționale. Clujenii s-au impus la București în meciul trei vinerea trecută și după aceea au sărbătorit titlul acasă. Miercuri, Branko s-a dus direct la București pentru a se alătura Timbei. „N-are nevoie de oboseală, trebuie să fie odihnit ca să poată să joace la capacitate maximă. Am convenit împreună cu el, n-avea rost să facă atâtea drumuri, le-ar fi resimțit. Sigur ne va ajuta cu experiența lui. În primul rând va aduce un spirit bun în echipă și asta e foarte important”, a mai spus Murărescu.

Problema infrastructurii locale s-a simțit din nou în a doua parte a săptămânii trecute când sala Constantin Jude  a fost ocupată și echipele care speră să promoveze în primul eșalon au fost nevoite să-și găsească alte soluții pentru antrenament. „Au fost probleme, ne-am antrenat pe la CSS și Universitate dar acolo sunt probleme cu parchetul, n-am reușit să facem prea multe lucruri, dar asta a fost. Dacă n-avem altă sală, în afară de Olimpia, trebuie să ne antrenăm unde putem”.

Cele patru echipe care vor participa la turneul final s-au întâlnit de câte două ori până acum în campionat. CS Politehnica Iași și CS Cuza Sport Brăila au fost în aceeași grupă în faza de calificare (desfășurată la finalul lui 2016). Cele două și-au împărțit victoriile, impunându-se în partidele de pe propriul teren. 82-79 a fost la Brăila și 65-55 la Iași. De atunci ambele formații au făcut transferuri. BC Timba Timișoara și-a întâlnit cele trei adversare în faza semifinală, începând de la finalul lunii februarie. „Urșii” au un bilanț de 2 victorii și 4 înfrângeri. Ambele succese au fost obținute pe propriul teren: 71-51 cu CS Cuza Sport Brăila și 68-61 cu CS Politehnica Iași. Timișorenii au pierdut ambele întâlniri cu CN Aurel Vlaicu (76-84 la sala Constantin Jude și 79-88 în deplasare). Celelalte două eșecuri au venit la Iași (68-70) și Brăila (65-82 în ultimul meci din faza semifinală când bănățenii au deplasat un lot incomplet). Gazda turneului de promovare, CN Aurel Vlaicu, a pierdut ambele dispute cu CS Cuza Sport Brăila (82-72 la Brăila și 66-83 acasă) și și-a împărțit victoriile cu Poli Iași, ambele impunându-se pe propriul teren (93-72 la București și 85-79 la Iași). De menționat că formația din capitală și-a disputat partidele de acasă în sala proprie, urmând a găzdui turneul de promovare într-o altă locație, Arena de Baschet.

Într-un bilanț al disputelor directe între cele patru formații care vor lupta pentru promovare, CS Cuza Sport Brăila are 4 victorii și 2 înfrângeri. CN Aurel Vlaicu și Poli Iași au 3 victorii și 3 înfrângeri, iar Timba a înregistrat 2 succese și 4 eșecuri. Dar la turneul final se pleacă de la zero, rezultatele obținute până acum contând doar pentru stabilirea calificatelor și ordinea în tabela Berger care a dat ordinea partidelor. Bogdan Murărescu vede cele patru echipe apropiate valoric. „Cred că șansele sunt egale. Sunt patru echipe apropiate valoric, fiecare dintre ele poate să reușească să câștige împotriva celeilalte, deci văd un turneu foarte echilibrat. Dar noi credem în forța echipei noastre și mergem acolo cu un singur scop, acela de a câștiga turneul, asta avem în minte. Vreau să ne concentrăm la fiecare meci în parte, să-l tratăm foarte serios, să facem o risipă de energie acolo și să câștigăm fiecare meci, să nu venim dezamăgiți pentru că ar fi un rezultat foarte prost pentru noi”, a concluzionat tehnicianul Timbei. În acest an s-a alăturat staff-ului „urșilor” și Dan Ionescu. Acesta a fost anul trecut la Olimpic Baia Mare când maramureșenii au obținut promovarea la Ploiești.

Toate partidele de la turneul de promovare din acest sezon vor fi transmise pe DigiSport. Iată programul:

Vineri 2 iunie: ora 17:45 CS Cuza Sport Brăila – BC Timba Timișoara * ora 20 CS Politehnica Iași – CN Aurel Vlaicu

Sâmbătă 3 iunie: ora 17:45 BC Timba Timișoara – CS Politehnica Iași * ora 20 CN Aurel Vlaicu – CS Cuza Sport Brăila

Duminică 4 iunie: ora 17:45 CS Politehnica Iași – CS Cuza Sport Brăila * BC Timba Timișoara – CN Aurel Vlaicu

În aceeași perioadă se dispută la Timișoara turneul de promovare al fetelor. De asemenea, tot între 2 și 4 iunie se desfășoară turneele finale pentru sateliți găzduite de Pitești (la masculin),respectiv Târgoviște (la feminin).

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = doi

 


Ultimele articole din categoria Baschet: