BC Timișoara încheie pe 8 Liga Națională după ce a pierdut meciul 4 din seria cu Ploieștiul. „Leii” au revenit în ultimul sfert dar nu au putut forța decisivul

BC Timișoara a fost învinsă în meciul patru al sfertului de finală cu CSU Asesoft Ploiești, scor 72-80, pe sferturi: 21-22, 12-21, 18-16 și 21-21. Ca și în partida de joi, alb-violeții au intrat destul de nervoși, protestând la numeroase decizii ale brigăzii de arbitri și primind două tehnice. Ploieștenii s-au desprins în sfertul secund și au condus în mai multe rânduri la 14 puncte, dar timișorenii au revenit în repriza secundă, iar George Toth, care a venit de pe bancă, și-a ajutat echipa cu zece puncte. „Leii” s-au apropiat la o posesie în penultimul minut dar, la fel ca în partida precedentă, nu au avut suficientă luciditate în atac să egaleze, iar Runkauskas a fost din nou decisiv cu două „trițe” reușite în ultimele două minute.

Angajament meci 4 BC Timișoara-CSU Asesoft Ploiești 72-80Dragan Petricevic a păstrat lotul de la partida de joi, lăsându-l în afara foii de joc pe Manigat. Surpriza a venit prin titularizarea lui Milencovici, alături de care au început Jovanovic, Persic, Popescu și Tica. Sasa Ocokoljic i-a trimis în teren pe Pot, Runkauskas, Flowers, Burlacu și Cooper. Jovanovic a înscris primele două puncte ale partidei, iar Runkauskas a înscris cinci și i-a dus pe oaspeți în avantaj, 2-5. „Leii”, echipați la meciul 4 în echipamentul negru de deplasare, au revenit la conducere prin Tica și Jovanovic, care au dus scorul la 7-6. Pot a reușit un „3-points-play” și l-a făcut pe antrenorul timișorenilor să îl schimbe pe Milencovici, ajuns la al doilea fault, cu Pilcevic. Cooper a dus scorul la 7-11, iar Popescu a înscris de la distanță și i-a apropiat pe timișoreni la o lungime, 10-11 la jumătatea primului sfert. Alb-violeții au intrat și în această partidă destul de nervoși, protestând în dese rânduri la deciziile arbitrilor. Ploieștenii s-au apărat la pivoți cu capcane, iar gazdele au dominat la recuperare sub panoul advers. Pot a marcat pe contră, Persic a scuturat plasa de la distanță după o intercepție a lui Tica, iar pivotul a egalat la 15. Flowers, după recuperare ofensivă, și Zigeranovic au dus scorul la 15-19, Runkauskas a ratat o liberă pe finalul sfertului 1, iar Persic a înscris stabilind scorul la prima pauză: 21-22.

Runkauskas, de la distanță și Flowers au dus scorul la 21-27 în debutul sfertului secund, iar Pesic, intrat în minutul 10, a înscris primele puncte ale „leilor” după două minute. Ploieștenii au profitat de greșelile din apărarea gazdelor și au punctat prin Pelekanos și Zigeranovic pentru 23-31, iar Petricevic a cerut time-out. Popescu a revenit pe teren în locul lui Tica și după mai mult de un minut în care nici una dintre formații nu a înscris tehnicianul oaspeților a cerut timp de odihnă. După „3-points-play-ul” lui Flowers, acesta a reușit să țină în teren o minge repusă greșit de sub coșul ploieștean de căpitanul Jovanovic și i-a oferit lui Runkauskas șansa să înscrie două puncte ușoare pe contraatac, 23-36. A urmat un nou time-out timișorean. Jovanovic a înscris de două ori câte două libere, iar între acestea Pot a marcat de la distanță. Runkauskas a reușit o nouă intercepție, dar de această dată prahovenii nu au mai înscris două puncte ușoare după ce Persic l-a „căpăcit” pe Cooper. Pot a dus pentru prima dată diferența la 14 puncte, 27-41 cu două minute până la pauza mare. Lewis, care l-a schimbat pe Jovanovic, a înscris pentru 29-41. Acesta a reușit să-i „fure” mingea lui Cooper și a plecat pe contraatac dar a fost jenat de adversari și nu a găsit drumul spre coș. Gazdele au cerut fault, dar au fost sancționate cu tehnic la bancă. Alb-albaștrii au marcat doar libera de care au beneficiat și au pierdut mingea în atac, iar Tica și Popescu, bine găsiți de Jovanovic, au dus scorul la 33-42 și l-au făcut pe Ocokoljic să ceară time-out. Zigeranovic a mai înscris o liberă și a stabilit scorul la jumătatea partidei: 33-43.

Sfertul trei le-a revenit „leilor din Banat” cu 18-16. În a treia perioadă de joc au fost două situații una din formații a reușit să înscrie din spatele semicercului și adversarii au răspuns cu o altă „triță”. Diferența a oscilat între 9 și 14 puncte. George Toth, intrat în minutul 28 în locul lui Popescu a reușit ultimele patru puncte ale sfertului și a stabilit scorul la ultima pauză: 51-59. Ploieștenii au reușit să conteze mai mult la recuperarea ofensivă, iar Burlacu a acumulat a 4-a greșeală personală și a fost înlocuit cu Pelekanos. Lewis s-a apărat bine la ultima fază din această perioadă de joc și nu i-a permis lui Runkauskas să mărească diferența. Arbitrii au cerut ca publicul să nu mai folosească fluiere, iar în ultimul sfert cererea de la stație a inclus și avertismentul comisarului că va întrerupe partida în caz că spectatorii continuă să folosească fluiere.

După un început de sfert patru cu greșeli de ambele părți, Pesic și Toth i-au apropiat pe „lei” la 55-59 după aproape două minute, iar prahovenii au solicitat timp de odihnă. La următorul atac Flowers a înscris din spatele semicercului, iar Toth a adăugat alte patru puncte pentru timișoreni ducând scorul la 59-64. Pesic a fost sancționat cu fault la Zigeranovic, decizie care a adus proteste din tribune, iar pivotul ploieștean a înscris ambele libere. Lewis a fost faultat pe o aruncare de trei de Pot, ajuns la a 4-a greșeală personală și retras pe bancă, iar jucătorul cu numărul 9 de la BC Timișoara a transformat toate cele trei libere de care a beneficiat, ducând scorul la 62-66 în minutul 35. Persic a primit tehnic și după mai puțin de zece secunde a încasat a 5-a greșeală personală, iar Runkauskas, Flowers și Zigeranovic, de la llinia de fault, au dus scorul la 62-72 cu mai puțin de patru minute până la final. Tica a revenit pe teren  în locul lui Toth, iar după time-out-ul  cerut de banca timișoreană au urmat două „trițe” consecutive ale elevilor lui Petricevic, prin Pilcevic și Lewis, care au dus scorul la 68-75. Shooter-ul Asesoftului, Runkauskas, a răspuns și el de la distanță pentru 68-75. BC Timișoara s-a apropiat la o posesie, 72-75 cu 75 de secunde până la final, după „3-points-play-ul” lui Tica și libera marcată de Pilcevic, care însă a ratat prima din cele două libere de care a beneficiat. Szijarto a părăsit terenul pentru 5 faulturi. După faultul ofensiv pe care l-a scos la Runkauskas, Pilcevic a greșit o pasă interceptată de adversari, ploieștenii au calmat contraatacul, iar Runkauskas a înscris de la distanță din 0 grade, din stânga. Flowers a marcat două libere și a stabilit scorul final 72-80 care le asigură calificarea prahovenilor în semifinale și încheie sezonul pentru alb-violeți.

Statistică

Cele două meciuri de la Timișoara au avut destule asemănări. Și la meciul de vineri alb-violeții au avut mai multe posesii: 83 față de 77. Însă de această dată timișorenii au condus de două ori la începutul partidei , față de meciul de joi când au fost conduși în permanență. Diferența maximă a fost în ambele partide de 14 puncte în favoarea campioanei en-titre și în ambele meciuri bănățenii au revenit și s-au apropiat la o posesie în ultimul sfert dar ploieștenii s-au desprins pe final pentru a se impune la 7, respectiv 8 puncte. O altă asemănare a fost nervozitatea din tabăra gazdelor care au protestat în ambele zile la deciziile arbitrilor. „Leii” au propus în meciul 4 un joc puțin mai rapid față de cel din ziua precedentă și au reușit să-și ridice procentajul la aruncările de două puncte, care a crescut de la 31% la 50%. În schimb, la aruncările de afară procentajul de reușită a scăzut în dreptul formației timișorene de la 33% la 27%. Concret, timișorenii au înscris vineri 18 aruncări din interiorul semicercului din 36 și 7 „trițe” din 26. Ploieștenii au marcat câte o aruncare în plus, atât de două puncte, cât și de trei astfel: 19 din 36 de la semidistanță (53%) și 8 din 19 din afara semicercului (42%). Alb-violeții au înscris 15 din cele 17 libere de care au beneficiat (88%), în timp ce prahovenii au transformat 18 din 23 (78%). BC Timișoara a încheiat partida cu 35 de recuperări (15 ofensive/20 defensive), 15 pase decisive, 23 de faulturi, 13 mingi pierdute și 6 intercepții pentru un total de 77 la eficiență. CSU Asesoft a avut 32 de recuperări (11/21), 15 assist-uri, 24 de faulturi, 11 mingi pierdute și 8 intercepții pentru 93 la eficiență.

Marius Runkauskas a fost coșgheterul partidei, ca și în meciul 3, cu 23 de puncte. Jonte Flowers a fost cel mai eficient (29) cu 16 puncte și 11 recuperări, iar Zigeranovic și Pot i-au urmat cu câte 15 puncte. Vladimir Tica a înscris cele mai multe puncte pentru BC Timișoara, 13, a fost și cel mai eficient jucător al formației timișorene (eficiență 22), reușind și 7 recuperări. Zlatko Jovanovic a încheiat partida cu 12 puncte și 5 pase decisive. Tot 12 puncte a înscris și Kelvin Lewis, iar George Toth și-a trecut în cont 10 puncte în 9:13 minute jucate. Pentru gazde au mai marcat: Bogdan Popescu (8 puncte, 7 recuperări), Radenko Pilcevic (6 puncte, 5 assist-uri), Milos Pesic (6 puncte, 6 recuperări) și Dalibor Persic (5 puncte). A mai intrat Milencovici, iar pe bancă au mai fost Stăncuț, Covaciu și Zaharie.

După acest rezultat CSU Asesoft Ploiești câștigă seria cu BC Timișoara cu 3-1 și se califică în semifinalele Ligii Naționale unde adversar va fi Energia Târgu Jiu, care săptămâna viitoare va evolua la final 4-ul FIBA EuroChallenge. BC Timișoara, câștigătoare a Cupei României, încheie campionatul pe poziția a 8-a, dar și-a asigurat calificarea în EuroChallenge prin câștigarea Cupei.

Sâmbătă se joacă meciul trei al celorlalte două sferturi, cu a 4-a confruntare duminică, dacă va fi nevoie. BC Mureș Târgu Mureș are 2-0 după ce s-a impus în ambele partide cu U Banca Transilvania la Cluj și poate să încheie seria pe propriul teren. Steaua CSM Eximbank a obținut două victorii acasă cu CSMU Oradea, de fiecare dată la diferență de o singură posesie, și caută o victorie pe terenul bihorenilor pentru a-și asigura locul în careul de ași al competiției. Orădenii speră să profite de avantajul terenului propriu și să ducă meciul în decisiv. Meci decisiv va avea și finala competiției feminine după ce CSM Târgoviște a câștigat pe propriul teren meciurile 3 și 4, primul dintre acestea după două reprize de prelungiri. Cu 2-2 la general, soarta titlului se decide duminică la Sfântu Gheorghe, pe terenul formației care a câștigat sezonul regulat.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ cinci = 14

 


Ultimele articole din categoria Baschet: