Dan Ionescu: „Pentru noi este chiar destul de dificilă această întrecere, deoarece nu este o luptă egală”

Momentan şi fără Adina Stoiedin, care a suferit o entorsă în urmă cu două zile, într-un noiembrie marcat pentru BCM Danzio Timişoara de despărţirile de Nevena Saponjic şi Natasa Mijatovic, „Panterele roz” vor aborda şi aşa inegalul duel de mîine (ora 15) cu ICIM U Vasile Goldiş Arad într-un singur pivot valid, junioara Bianca Blanaru, despre actualitatea la senioare dar şi echipa sub 23 de ani a clubului, care de duminică pînă marţi va găzdui cel de-al doilea turneu al campionatului, întrebîndu-l pe antrenorul principal Dan Ionescu…

… Care va avea opţiuni limitate la ora întîlnirii cu învingătoarele Târgoviştei. Venită după 3 eşecuri la rînd, dintre care primul, 56:70 la Sportul Studenţesc CSM Bucureşti, a fost surprinzător mai ales prin handicapul consemnat, BCM Danzio nu le va avea aşadar la dispoziţie, pentru un al doilea meci la rînd acasă cu o grupare de pe podiumul Diviziei A 2011-2012, pe sîrboaicele Saponjic şi Mijatovic.

Nevena Saponjic debuta în alb-violet tocmai contra arădencelor, pe 10 februarie 2012, cînd marca 3 puncte în cele 28:14 minute jucate în eşecul cu 56:68 din sala „Constantin Jude”, dar pivotul de 27 de ani din Cacak, care între timp s-a calificat cu naţionala Serbiei la EuroBasket, n-a avut viaţă mai lungă pe Bega decît un alt pivot, Fatou Kine-Kane, sosită în vara lui 2011 şi „dispărută” la începutul primăverii.

Saponjic, care evolua pentru ultima oară în roz-negru pe 7 noiembrie, cu ocazia ultimului triumf al timişorencelor, în entuziasmantul 76:58 cu CS Universitatea Alba Iulia, înscriind 4 puncte în 29 de minute pe parchet, n-a fost în apele ei în noul sezon şi a fost însoţită pe uşa rotativă de Natasa Mijatovic, fără puncte marcate în ultimele sale două apariţii pentru BCM Danzio, cu cele din Alba Iulia respectiv în eşecul din 10 noiembrie, de la Bucureşti, ca unica baschetbalistă folosită de Dan Ionescu şi Veronica Gavrilă, dintre 9 componente, care însă n-a scuturat plasa coşului…

Mai puţin însă despre ceea ce a fost, cu o întrebare totuşi în privinţa reajustării strategiei vizavi de cooptarea jucătoarelor străine.

www.sporttim.ro: Care este jucătoarea, dintre cele mai puţin consacrate, dovedindu-se a fi în creştere în această toamnă?

Dan Ionescu: Sunt mulţumit de Adina Stoiedin, care a început să joace mai mult, şi s-a văzut acest lucru, fiind binecunoscut faptul că jocul îţi aduce experienţă. O altă jucătoare care îmi oferă o mulţumire este Marta Fodor, şi care, deşi la Cluj era principala realizatoare, aici a reuşit să se intergreze destul de bine în sistemul de joc. M-a mulţumit în ultima perioadă şi jocul Antoinettei Thompson.

– Ce este de spus în cazul despărţirii de Saponjic şi Mijatovic?

D.I.: Nu comentez.

– Totuşi, se resimte absenţa lor din lot?

D.I.: În urma fiecărei despărţiri rămîne un gol, care urmează a fi umplut, ca în mersul vieţii, iar noi sperăm să îl acoperim cît mai bine şi cît mai repede.

– Cine ar fi principala beneficiară, ca posibilitate de a juca mai mult, în urma despărţirii de Nevena?

D.I.: Adina Stoiedin, cu toate că ele chiar făceau pereche în teren şi deci nu poţi spune că ar intra în locul ei. Dar fiind vorba de poziţia 4 iar Adina fiind în mod natural pe această poziţie, ea ar avea cele mai multe şanse să păstreze continuitatea. Iar Adina Stoiedin a înregistrat un punctaj mare în ultimul timp.

– Tot sub panou s-ar mai putea regăsi fostul căpitan, Corina Elena Moroşan…

D.I.: Corina urmează de la sfîrşitul lunii trecute o perioadă de recuperare şi rămîne să ne înţelegem în privinţa unui nou contract, vizavi şi de doleanţele ei. După sezonul trecut s-a încheiat vechiul contract iar noi i-am plătit operaţia chirurgicală şi cheltuielile, aşa încît trebuie să cădem de acord asupra unei noi înţelegeri. În plan sportiv, deocamdată este prematur să spunem cînd ar putea fi aptă de joc, deoarece abia a primit acceptul să se antreneze, aşa încît trebuie să vedem mai întîi dacă batem palma, discuţiile urmînd a avea loc cît mai curînd, iar apoi să revină încet-încet. Cert este faptul că întotdeauna baschetul nu se joacă cu oamenii mici, aşa încît prezenţa sa ar fi benefică.

– De duminică găzduiţi un al doilea turneu divizionar la categoria sub 23 de ani. Cu ce gînduri îl abordaţi?

D.I.: Dorim să participăm la Campionatul Naţional sub 23 de ani şi să arătăm prin evoluţiile noastre acolo că parteneriatul cu CSŞ Bega Timişoara şi investiţiile noastre în viitor nu sunt în zadar. Nu ne ascundem de faptul că ne-am impus ca obiectiv cîştigarea competiţiei, ceea ce este realizabil, desigur, dacă vom trata ca atare întrecerea şi jocurile. Sunt 4 turnee, dintre care al doilea urmează să-l găzduim la Timişoara, şi am înţeles că n-ar fi exclus şi un al cincilea, pe teren neutru, ale cărui date de disputare nu sunt stabilite. Dacă totul se decide în 4 turnee, celui de-al cincilea nu-i mai văd însă rostul…

– Este o prezenţă benefică, dînd şanse jucătoarelor din „linia a doua”, dar cît atîrnă la buget, mai ales avînd şi un turneu de găzduit?

D.I.: Într-adevăr, este o sumă destul de semnificativă cea rezervată pentru participarea la U23, pentru că există plata baremurilor, şi altele, iar dacă nu eram BCM, şi a sălii… Nu este chiar floare la ureche această participare.

– Fiind în doar 4 echipe, este întrecerea suficient de consistentă?

D.I.: Desigur. La o primă vedere, campionatul la sub 23 de ani pare a fi foarte diluat dar să nu uităm că în competiţia aceasta nu jucăm cu majoritatea componentelor de la echipa de Liga Naţională. Avem 6-7 care joacă în prima echipă iar restul sunt toate copile, pe cînd celelalte cluburi au jucătoare care toate sunt la Divizia A. Aşa încît pentru noi este chiar destul de dificilă această întrecere, deoarece nu este o luptă egală.

– Dar mai întîi e meciul cu ICIM Arad, mîine. Toată lumea este aptă de joc?

D.I.: Nu, nu vom conta pe Adina Stoiedin, care a suferit o entorsă la antrenament, acum două zile, şi am încercat să o recuperăm, dar nu va juca mîine. Aşa încît stăm într-un unic pivot, Bianca Blanaru.

– Acum, după aceste încercări cu jucătoare străine, care n-au fost cele mai reuşite, vă reconsideraţi strategia faţă de asemenea transferuri?

D.I.: Vom încerca pe cît posibil să jucăm cu cît mai multe baschetbaliste românce, iar dintre cele străine, doar de o certă valoare. Însă şi jucătoarele noastre tinere trebuie să demonstreze că vor cu adevărat, căci degeaba vrea Dan Ionescu, trebuie să dorească şi ele, iar faţă de dorinţa lor deocamdată sunt în expectativă.

*** BCM Danzio mai are de jucat în tur la Braşov, pe 8 decembrie, şi acasă cu U Oradea, pe 15, contra căreia va utiliza mai tinerele componente. Rămîne de văzut programarea sfertului de Cupa României, cu CSM Târgovişte.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 9 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: