BCM Danzio a spus pas participării în Liga Națională după 7 sezoane pe prima scenă a baschetului românesc

Timișoara nu va mai avea echipă  de senioare în Liga Națională după ce CS BC Danzio a anunțat forul de specialitate că se retrage din prima ligă. După șapte sezoane pe prima scenă a baschetului feminin, formația de pe Bega a aruncat prosopul pentru că nu a putut să-și asigure finanțare și are datorii. În oraș ar putea să apară o nouă echipă de senioare, în cadrul SCM-ului, dar care să pornească de la zero, din liga secundă.

BCM Tymes - ICIM Arad 65-82CS BC Danzio Timișoara s-a înscris inițial în Liga Națională și a apărut pe programul anunțat de federație pentru noul sezon. Clubul a trimis o adresă către FRB prin care a anunțat că se retrage din competiție, invocând datorii de 30.000 de euro (conform radiotimisoara.ro) și absența finanțării. Echipa de baschet feminin trăia din banii de la Consiliul Local și Consiliul Județean. Dosarele de finanțare depuse de club  la cele două  consilii au fost respinse ca ineligibile în acest an. În aprilie s-a votat la Consiliul Local contribuția financiară pentru structuri sportive, iar dosarul prin care Baschet Club Municipal Danzio Timișoara solicita  1.185.975 de  lei (denumirea: „Proiect pentru dezvoltarea baschetului feminin”) a  fost considerat neeligibil, fiind incomplet.

În ceea ce privește finanțarea de la Consiliul Județean Timiș, dosarele pentru concursul de finanțare s-au depus inițial până la începutul lunii martie. Conform propunerii Comisiei de Selecție pentru programul Promovarea Sportului de Performanță, s-a propus o sumă de 300.000 de lei pentru Danzio. În mai s-a anunțat anularea licitației de proiecte sportive pe anul 2016 și reluarea procedurii de selecție a proiectelor. Doar că la reluare dosarul pentru „Dezvoltarea baschetului feminin timișorean” prin care Clubul Sportiv BCM Danzio Timișoara solicita 1.317.750 de lei a fost considerat neeligibil. „Proiectul depus de către Clubul Sportiv BCM Danzio Timișoara a fost declarat neconform întrucât documentația depusă este incompletă”, este explicația din Procesul Verbal încheiat de Comisia de Selecție și Evaluare a Proiectelor Sportive a CJT-ului în 3 iunie. Comisia „nu a solicitat clarificări” se arată la final, astfel că proiectele declarate neeligibile au ieșit din calcul pentru finanțare. Consiliul Județean a aprobat la ședința din 22 iulie finanțare pentru  structurile sportive care au primit aviz favorabil de la comisie, astfel că pentru clubul de baschet feminin nu au fost alocate fonduri pentru proiecte de la autorități în acest an fiscal, astfel  echipa a mers din datorii în datorii în returul campionatului.

Clubul a fost amenințat cu neînscrierea în Liga Națională și în vara trecută când federația a pus presiune pe formațiile cu restanțe mari în ceea ce privește achitarea taxelor să plătească. Forul de la București a mai păsuit echipele prin reeșalonarea datoriilor. Când au început să intre banii de la autorități s-au plătit  și din datorii. Clubul a avut momente în ultimele două sezoane în care a fost susținut financiar și de un privat, dar relația de colaborare a variat, în funcție de cât de bine se înțelegeau în acel moment responsabilii din club cu acesta. În momentul când omul cu banii nu a mai asigurat spatele, iar finanțarea de la autorități a intrat destul de greu, problemele au început să fie din ce în ce mai vizibile.

După ce vara trecută au fost aproape să nu ia startul în Liga Națională, cei care se ocupau de destinul clubului nu au încercat să facă economie și au început sezonul 2015-2016 cu ideea să aducă numărul maxim de straniere permis de regulament: 6. Taxa de transfer a unei  jucătoare străine în Liga Națională de baschet feminin a fost de 750 de euro, în timp ce transferul unei românce costa  550 de lei. După startul campionatului  o  americancă a plecat, fiind înlocuită cu o sârboaică, 750 de euro în plus.

Sezonul 2015-2016 a fost primul în care formațiile feminine au fost obligate să își înscrie a doua echipă în Liga 1, cu excepția echipelor care aveau cel mult două straniere, acestea nefiind obligate să aibă formație în eșalonul secund. Dacă ar fi optat doar pentru două străine clubul ar fi putut  să facă economie atât din taxele de transfer, cât și din banii cheltuiți cu liga secundă. Este de amintit faptul că echipa a încheiat cu trei străine campionatul după ce pe rând patru au plecat din cauza problemelor financiare. Iar rezultatul final a fost  ratarea play-off-ului și evitarea retrogradării în decisivul cu Rapid.

Pe lângă problemele cu datoriile către federație reprezentanții clubului mai au de făcut și vizite la tribunal având câteva procese pe rol. 7 dosare s-au deschis la tribunale împotriva clubului numai în 2016, în trei dintre acestea cererea creditorilor a fost respinsă, dar patru așteaptă deciziile instanțelor. Printre reclamanți se află atât foste jucătoare, fostul antrenor Kolarevic care a fost îndepărtat de la conducere după problema cu viza, dar și diverse societăți.

În anunțul CJT-ului pentru procedura de selecție a proiectului din domeniul sportiv (din mai), printre criteriile de atribuire  a contractului de cofinanțare nerambursabilă se numără și capacitatea de promovare  și mediatizare a proiectelor derulate anterior, iar clubul de baschet feminin al orașului a mers tot mai jos din punctul de vedere al imaginii. În ultimul sezon au lipsit chiar și banalele afișe lipite la sala Olimpia, care ar fi putut să atragă măcar curiozitatea trecătorilor prin zonă, dar și spectatorii veniți la alte partide ale echipelor locale.

În 2014 când echipa și-a schimbat conducerea și a avut loc marea lansare pe vapor cu planuri mari s-a lansat și noul nume al formației, BCM Tymes Politehnica Timișoara. Acesta nu a fost utilizat niciodată oficial în competiții, deși pe echipament apărea sigla schimbată, iar la începutul ultimului sezon al clubului  în Liga Națională se anunța încercarea de  a evolua sub noul nume din acea ediție de campionat. Cererea de finanțare pentru consilii s-a făcut tot sub titulatura de Danzio, cu care clubul a apărut și în programul campionatului pentru sezonul următor, dar nu mai este cazul.

Rămâne de văzut dacă gruparea alb-violetă va continua în liga secundă sau se va  opri cu totul, mai ales în condițiile în care e foarte probabilă apariția unei alte formații de senioare în Liga 1 (al doilea eșalon) sub umbrela SCM-ului. Teoretic în cadrul Sport Club Municipal ar trebui să existe o stabilitate mai mare din punct de vedere financiar.

BCM Danzio Timișoara a spus pas participării în Liga Națională după 7  ani de prezență pe prima scenă a baschetului românesc. În cinci sezoane consecutive echipa a prins play-off-ul, nefiind printre echipele cu cele mai mari bugete. Vârful a fost atins cu accederea în careul de ași în sezonul 2010-2011 și titlul la tineret  în 2013. După mai mult de un deceniu de absență a unei echipe de senioare în Timișoara,Danzio a umplut golul și a oferit tinerelor jucătoare localnice șansa debutului în Divizia A/Liga Națională. Dar drumul în Liga Națională s-a oprit, cel puțin deocamdată.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: