Când iei străini pe care nu ţi-i permiţi cu adevărat… Micită de fuziuni și retrageri, Liga Națională își recroiește programul: BC Timișoara la Pitești, Timba la Steaua CSM. Dacă rămân nici 14, cum va decurge faza play-off?

Nu doar Liga Națională de baschet feminin este zguduită de retrageri, dar și asupra celei masculine planează mari incertitudini, date de abandonuri care ar putea continua, FR Baschet fiind nevoită astăzi, aproape în miez de septembrie, să recroiască țintarul competițional al elitei, cu prime deplasări pentru BC Timișoara și Timba. Dacă este cert că problemele financiare sunt iscate și de achiziții fără acoperire, mai ales din străinătate, ”Liga” căpătând chipul și asemănarea contraperformantelor loturi naționale, în schimb întrebarea e cum vor croi federalii fazele play-off și play-out, dacă în întrecere vor rămâne 13-14 grupări!?

Pe scurt, derby-ul Timișoarei va veni în etapa a XI-a, pe 7 decembrie, cu returul în 22 martie, în antepenultima rundă, asta dacă nu se va mai schimba ceva.

În returul trecut, la Timba - BC Timișoara, unii s-au aşteptat ca Brown să beneficieze de aruncările libere în ultimele 5 secunde, dar Jovanovic, cu calm, a liniştit spiritele: 88:91

 

Haos total sub panourile băieților. Parcă n-ar fi de-ajuns umilitoarele eșecuri internaționale ale reprezentativei de seniori, și nu numai, căci iată că tot mai multe prim-divizionare care și-au arogat luxul unor achiziții peste puterea de cumpărare dau tot mai mult din colț în colț, obligând permisiva federație cu a sa liberală politică de transferuri să reconstituie calendarul competițional, chiar dacă este deja 9 septembrie iar noul sezon bate la ușă.

Acesta va începe pentru timișorene cu ”dublele” optimilor Cupei României, din 21 și 28 septembrie, pentru BC Timișoara contra lui CSA Steaua CSM, cu primul joc la București, iar pentru BC Timba în fața campioanei CSU Asesoft, cu manșa întâi în ”Constantin Jude”, și va continua din 5 octombrie cu o primă rundă punându-le pe drumuri, pe violeții lui Tudor Costescu tocmai în fief-ul fostei sale echipe, BCM U Pitești, iar pe ”Urși” la CSA Steaua CSM.

Noul program al timișorenelor, puțin mai jos, fiind de notat că CSȘ Giurgiu s-a retras într-adevăr din competiție iar ”marinarii” Farului par a lansa semnale SOS, caz în care ”Liga” ar putea rămâne chiar în numai 13 cluburi. Cei din Miercurea Ciuc și CS Dinamo, retrogradați, au declinat invitația de a completa golul căscat după ce nou-promovata CSA Steaua a fuzionat cu muribunda CSM București, așa încât numai 12 mai sunt grupările prim-divizionare în 2012-2013 programate pe țintarul rearanjat astăzi.

Dar probabil că abia după ce România va fi surclasată de selecționata Piticiei, se va dezmetici și FR Baschet să ajusteze regulamentul privitor la numărul de baschetbaliști străini în lotul unei prim-divizionare. Evident, în condițiile în care încasările cluburilor nu sunt mari iar sursele de finanțare nu sunt foarte numeroase, asemenea transferuri se dovedesc a fi nu doar costisitoare, ci și lipsite de eficiență în raportul investiție / profit. Fără a mai adăuga aspectul că filtrarea autohtonilor spre seniorat are implicit de suferit…

De lăudat că Timișoara este capabilă să navigheze chiar și în aceste condiții cu două prim-divizionare dar de fapt aparențele pot înșela iar decontul este cel mai clar vizibil când Bosnia și Herțegovina ne trăznește de exemplu la zeci de puncte diferență. Asta dacă-i mai pasă cuiva, cumva, de bietul tricolor în bernă prin catacombele baschetului continental.

Afiş Cupa Timişoara 2013

 

Programul…

Etapa I, 5 octombrie… BCM U Pitești – BC Timișoara, Steaua CSM – Timba

II, 9.10 (intermediară)… BCT – Chiajna, Timba – Farul

III, 12.10… BCT – Ploiești, CSM Oradea – Timba

IV, 19.10… BC Mureș – BCT, Timba – Rovinari

V, 26.10… BCT – Steaua, U Cluj – Timba

VI, 2 noiembrie… Farul – BCT, Timba – Atlassib Sibiu

VII, 9.11… BCT – Oradea, Chiajna – Timba

VIII, 16.11… Rovinari – BCT, Craiova – Timba

IX, 23.11… U Cluj – BCT, Timba – Mediaș

X, 30.11… BCT – Sibiu, Pitești – Timba

XI, 7 decembrie… Timba – BC Timișoara

XII, 14.12… BCT – SCM U Craiova, Ploiești – Timba

XIII, 21.12… Gaz Metan – BCT, Timba – BC Mureș.

Returul se va derula între 18 ianuarie și 5 aprilie, fazele play-off și play-out fiind anunțate a demara în 25 aprilie iar ultima zi a finalei Ligii Naționale fiind fixată pe 12 iunie.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: