Formaţiile din sporturi pe echipă de sală ale clubului „Municipalităţii” Timişoara vor juca vineri după-amiază în cuplaj în „Constantin Jude”, doar Clujul mai având odată cu promovarea anul acesta a handbaliştilor grupări masculine prim-divizionare atât sub panouri cât şi la semicerc dintre oraşele cu clasate între primele 8 ale ediţiei trecute a Ligii Naţionale de baschet masculin, a cărei nouă ediţie va începe tocmai în Banat, cu prologul unicat de vineri, SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timişoara – CSM Galaţi, programat de la 19:45, precedat fiind pe acelaşi parchet, de la ora 17, de al treilea meci acasă al „violeţilor” cu mingea mică în Liga Zimbrilor, în căutarea primei lor victorii în 5 apariţii, cu CSA Steaua.
Altădată, prin anii 80, pe când cele 4 titluri de campioni ai lumii din palmaresul naţionalei de handbal băieţi a României nu se rătăcise încă în negura timpurilor, „Poli” – Steaua era un „clasic” din „careul fruntaş” al Diviziei A, cu conotaţii la titlu, „militarii” departamentali şi-având pe-atunci mâna lungă şi hoaţă a braţului armat, de-a înrola cu forţa „violeţi” emblematici precum Alexandru Folker, la ora actuală, la intrarea în cea de-a doua treime a turului Ligii Zimbrilor, opunându-le pe antepenultima clasată, SCM Politehnica – încă fără succes după eşecuri strict la limită ce-au încadrat remize la Bacău şi-aici cu clujenii, şi CSA Steaua, victorioasă în runda inaugurală la nou-promovaţii de sub Feleac cu 25-38 după 16-14 la pauză, dar în regres ulterior, 33-33 pe teren propriu cu vasluienii vecini ierarhici ai bănăţenilor, remiză urmată de eşecuri la 5-6 goluri, la Suceava respectiv acasă cu CSM Constanţa, 17-23 în care Ghionea, învoit de concitadina campioană Dinamo, a trecut din vară în roţ-albastru şi a marcat de 7 ori.
SCM Politehnica şi CSA Steaua inaugurează aşadar la Timişoara etapa a V-a în Liga Naţională, iar doar 14, mai puţine, sunt programate în cazul actualei ediţii până la pauza de iarnă, „violeţii” urmând a încheia sezonul de toamnă cel puţin în campionat în jur de 10 decembrie odată cu deplasarea din runda inaugurală a returului la Focşani, „ţintar” scurtat dat fiind prezenţa după decenii a României, în ianuarie, la turneul final al Campionatului European, în care naţionala va da din nou, în faza grupelor, precum în preliminarii, de Austria.
Iar apropo de întâlnirile internaţionale, CSA Steaua mai are o lună pentru a se „regla” pentru debutul direct din turul 2 al preliminariilor în competiţia numărul 3 a eurocupelor, EHF European Cup, tur-retur tot la Mioveni pe 21-22 octombrie cu israelienii de la Hapoel Ashdod.
Până atunci, probleme chiar mai preocupante pentru alb-violeţii lui Mihai Rohozneanu şi stelişti, dat fiind că, de exemplu, săptămâna viitoare aduce acestor formaţii întâlniri cu actualele prime două clasate, „Poli” tot în „Constantin Jude” sâmbăta şi cu multipla campioană la zi a ţării CS Dinamo, care în actuala nouă rundă va juca tot vineri de la ora 17 acasă cu sucevenii învingători duminică ai bănăţenilor dintr-o execuţie de la 9 metri după expirarea timpului de joc, roş-albaştrii „militari” acasă cu concitadina CSM Bucureşti, duminică.
Drept urmare, punctele puse în joc vineri pe Bega sunt cu atât mai râvnite, timişorenii fiind nevoiţi să metamorfozeze strădaniile de necontestat, ce i-au conturat drept protagonişti fără excepţie ai unor dispute pe muchie până în ultima secundă, în prestaţii mai decise în care să şi concretizeze cu mai mare eficienţă.
Dacă vor preschimba etalările cu enorm efort şi risipă de energie în prestaţii care să le şi confere mai mult decât acel maximum un punct adjudecat în jumătate dintre meciurile jucate până acum, atunci vor fi nevoiţi să fie mai strânşi în apărare, precum după pauză la Bacău, unde reveneau de la 17-12 şi remizau 24-24, ceea ce n-a fost valabil în restul etapelor, primind 29 de goluri acasă la debutul cu CSM Focşani, chiar 31 tot pe teren propriu de la nou-promovaţii Clujului, şi 35 duminică la Suceava, meciuri în care poliştii au încasat invariabil mai adesea după pauză, de 15, 16 respectiv chiar 21 de ori în Bucovina.
Căderile pe fondul fluctuaţiilor în joc fiind mai evidente în ultimele două etape, de la 18-15 la pauză cu clujenii la 31-31, ba chiar de la 18-14 la pauză la Suceava la 35-34 pentru localnici, şi steliştii având această problemă la ultima apariţie, 17-23 acasă cu dobrogenii, de la 7-7 la pauză.
Ce va fi aşadar în întâlnirea învinselor din ultimele două runde în Bucovina?
După cum precizează Mihai Rohozneanu, antrenor principal al „violeţilor”, „suntem două echipe care ne dorim mai mult de la acest start de campionat. Există o diferență mare de buget între noi și Steaua, dar cu siguranță abordarea va fi ca până acum, să câștigăm. Chiar dacă deocamdată nu ne-am trecut în cont nicio victorie, facem tot ce ține de noi ca la final să fim învingători. Este important cum gestionăm anumite momente. Avem momente foarte bune și momente mai puțin bune. Pe acestea din urmă trebuie să le reducem, și ca număr și ca durată. Nu ne permitem să avem 5, 6 sau 7 minute mai puțin bune, căci atunci e mai complicat să revii în meci”.
Ulterior primirii dinamoviştilor şi ieşirii la Buzău în etapa a şaptea – la mijlocul turului, poliştii Timişoarei vor mai juca pe Bega toamna aceasta în ordine şi cu nou-promovata din Sighişoara, CSM Vaslui şi CSM Bucureşti, la final de noiembrie, în urma căruia ultimul tronson al anului va fi rezervat deplasărilor, la Baia Mare şi în Vrancea.
Iar după „Poli” – Steaua, arbitrat de Mârza şi Nedelea, programul complet al etapei Ligii Zimbrilor fiind prezentat laolaltă cu clasamentul la zi şi ultimele rezultate pe coloana datelor tehnice a secţiunii Handbal, şi un meci de baschet masculin ca parte a „cuplajului” echipelor clubului „Municipalităţii” timişorene, unicul de vineri seară al etapei I a „Conferinţelor” din noua ediţie a Ligii Naţionale: SCM winsed.swiss Mozzart Bet – CSM Galaţi.
Gruparea moldavă fiind una dintre cele 5 noi oponente ale alb-violeţilor în seria cu 9 cluburi a „Conferinţei” faţă de cea din ediţia trecută – prima în acest format competiţional cu grupe de calificare în Top10, pe când cu 3 trupe din zona capitalei, ABC Laguna, Dinamo şi CSO Voluntari bănăţenii se vor reîntâlni, intrarea în grupa I valorică principală de 10 echipe fiind adjudecată de elevii lui Dragan Petricevic tocmai împotriva gălăţenilor, într-o întâlnire directă care pe care, tranşată în „Constantin Jude” de play-maker-ul Djokovic cu un coş la sirenă, aducător al triumfului şi calificării cu două puncte diferenţă, sârbul evitând minutele de overtime, fără a mai fi şi actualmente în colectivul alb-violet.
Ulterior, bănăţenii intrau tot „la mustaţă” şi la ultima strigare şi-n play-off-ul principalelor 8 grupări, din Top10 în sferturile în care cedau orădenilor mai apoi vicecampioni, noua ediţie timişorenii abordând-o în calitate de ocupanţi ai locului 8 în sezonul trecut, gălăţenii doar pe 13, după ce dispuneau în ultimele meciuri de clasament de prahovenii învingători ai elevilor lui Petricevic sâmbăta trecută la Craiova, în overtime-ul celei de-a doua întâlniri din „triunghiularul” din Bănie al Cupei României, din care trupa din Ploieşti a pătruns în turneul Final8.
Nici CSM Galaţi nu s-a calificat în turneul final din „triunghiularul” de la Târgu Mureş, tot în urma unui prim succes dar şi al unui eşec de puţin weekend-ul trecut, aidoma bănăţenilor în Oltenia, sistemul competiţional al Cupei României fiind însă suficient de absurd şi necesitând stringente îmbunătăţiri. Moldavii tranşau mai întâi un duel al vecinilor cu focşănenii, dar pierdeau apoi cu 82:80 în faţa gazdei CSM Târgu Mureş, pe care „violeţii” lui Petricevic o depăşeau acolo într-o „dublă” amicală în zile consecutive la începerea în vară a seriei de 7 apariţii de verificare, deşi trupa de la Dunăre conducea cu 12 puncte la pauză, pe sferturi 19:28, 17:20, 25:20, 21:12. Cu 10 jucători a răsturnat Trif scorul pentru ardeleni, din care 5 străini în frunte cu Martinic, autor a 25 de puncte, Florin Nini rotind tot 10 baschetbalişti şi pentru gălăţeni, tot cu 5 străini iar cu Razdevsek, Sebastian Ionescu şi Ruffin principali marcatori a 23, 19 respectiv 15 puncte, pe când Ciotlăuş a jucat cel mai mult de la învinşi, 36 de minute.
De la întrecerile eliminatorii din Cupa României, părăsită în devans de bănăţeni pentru prima oară din 2015 fără a mai pătrunde în sferturile de finală, la cele pe puncte în campionat, antrenorul Dragan Petricevic prefaţând lansarea în ediţia 2023-2024 a Ligii Naţionale fără a-şi mai atrage deloc necesare seminţe rele precum o făcea nepotrivit înaintea debutului absolut în noul sezon, derapând premergător startului de la Craiova, când cu totul altele ar fi fost în mod normal subiectele de abordat tocmai în pragul primului pas, prin a distrage atenţia sub forma omiterii altora esenţiale pe un aspect pe care nimeni nu i-l contestă şi a abera despre cei care nu-i cântă-n strună ci îi relevă adevărul inconvenabil ca formă a dragostei de semeni, sub forma ziselor „Timişoara rămâne acasă pentru mine, indiferent de numărul de hateri pe care îl are fiecare oraş şi care ar vrea să conteste apartenenţa mea la Timişoara. Dar acum, în preajma unui nou sezon, haterii din Timişoara chiar că sunt ultima mea grijă”, extrem, extrem de urâtă ieşire a angajatului clubului „Municipalităţii”, finanţat din dările şi contribuţiile localnicilor. De astă dată văzându-şi de activitatea sa prin a semnala că „mă aştept la un meci dificil. Punctul forte al Galațiului este în primul rând un antrenor experimentat, un antrenor care găsește mereu resurse bune de a motiva echipa. Sezonul trecut, CSM Galați a fost una dintre echipele care a jucat un baschet bun. Putea să fie în locul nostru în Top 10 și de acolo nu se știe ce putea obține. Mai trebuie menționat un fapt interesant: Galațiul începe întotdeauna bine sezonul. Asta înseamnă că antrenorul lor știe să creeze o formă foarte bună pentru începutul de sezon”.
Început de sezon aducând apoi pentru timişoreni o deplasare la Bucureşti în etapa a II-a, la nou-promovata de anul trecut ABC Laguna, după ieşirea din 30 septembrie venind şi primirea nou-promovatei Corona Braşov pe Bega în jur de 11 octombrie. Dar mai întâi debutul de vineri de la 19:45 cu CSM Galaţi. Programul complet al rundei uvertură a „Conferinţei”, pe coloana clasică a datelor tehnice a secţiunii Baschet, prezentând constant şi rezultatele respectiv clasamentul la zi.
Şi se joacă încă de vineri, căci în weekend se întinde-n sala „Constantin Jude” suprafaţa duelurilor din scrimă, cu ocazia unor turnee satelit de Cupă Mondială, care în România se vor desfăşura în premieră în afara Bucureştiului. Reunind în 23-24 septembrie peste 170 de seniori din peste 30 de ţări, concurând în Memorialul „Romeo Pellegrini” şi Memorialul „Tudor Petruş”. Federaţia Internaţională de Scrimă, prin Federaţia Română de Scrimă, cu ajutorul CSU Politehnica Timişoara şi a Universităţii Politehnica Timișoara, organizează cu nu mai puţin de 178 de sportivi înscrişi turneele satelit de floretă feminin şi masculin, reunind purtători de floretă de pe 4 continente, mai exact din 34 de ţări printre care Argentina, Armenia, Austria, Chile, Croația, Spania, Franța, Marea Britanie, Israel, Italia, Jamaica, Arabia Saudită, Lituania, Republica Moldova, Puerto Rico, România, Senegal, Serbia, Slovacia, Suedia, Turcia, Ucraina, SUA, Venezuela, Brazilia, Coasta de Fildeș, Finlanda, Grecia, Ungaria sau Polonia, ceea ce face ediţia de pe Bega mai bogată numeric decât cele precedente din capitală. Sâmbătă, de la ora 9, va începe Memorialul „Romeo Pellegrini”, cel destinat băieţilor, iar duminică, de la aceeaşi oră, în scenă vor intra floretistele, printre invitaţii speciali ai competiţiilor numărându-se şi Laura Badea, campioană olimpică la Atlanta în 1996, dar şi Roxana Scarlat, multiplă campioană mondială. „Deşi Timişoara este un oraş mai greu accesibil ca Bucureşti, această competiție a depășit ca participanți numărul celor care erau organizate în Capitală. Se datorează și modului în care au fost organizate Cupele Mondiale la juniori în anii anterior. E un criteriu foarte important care face diferența, mai ales dacă aduci arbitri de calitate. Printre participanţi se numără cu siguranță și sportivi care vor fi prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris. Sunt încântat și am așteptări mari de la weekend-ul ce urmează. Vreau să le mulțumesc, din partea Federației Române de Scrimă, celor de la Timișoara care sunt implicați în organizare. Este o competiție greu de organizat, destul de costisitoare. Faptul că CSU Poli a fost deschisă să aducă aici competiția este un lucru foarte important”, a spus Valentin Niţă, reprezentant al Federaţiei Române de Scrimă, fost floretist alb-violet.