CN U 18. Locul 5 la masculin și 8 la feminin pentru CSȘ Bega. Un junior timișorean a câștigat titlul cu 4 Sports Agronomia București

Echipele U18 de la CSȘ Bega s-au calificat la turneul final după un an de pauză în cazul fetelor și trei la băieți care au obținut calificarea după turneul de baraj. Ambele formații au pierdut cele 3 partide din faza grupelor, iar băieții au câștigat cele două partide pentru locurile 5-8. Gazda 4 Sports Agronomia București s-a impus în competiția juniorilor, iar timișoreanul Christian Chițu și-a trecut în palmares primul titlu de campion, fiind nominalizat și în cel mai bun 5 al turneului. La feminin CSS CSM Târgoviște a câștigat competiția.

Prima categorie la care s-a desemnat campioana a fost U 20 masculin, în prima parte a lunii aprilie. 9 echipe s-au înscris în competiție, iar la turneul final au ajuns trei formații din capitală și U BT Cluj Napoca. Turneul s-a disputat la Arena de Baschet și cele trei echipe din București au obținut câte 2 succese și o înfrângere. După departajare CSU Știința București a câștigat titlul, CN Aurel Vlaicu a fost pe 2 și Steaua pe 3.

Ana Ivășchescu a fost cea mai bună marcatoare a timișorencelor la turneul final. Sursa foto: facebook.com/pg/BaschetU15FemininFinala

La feminin junioarele sub 18 ani au fost cele mai mari angrenate în lupta pentru medalii. 16 echipe s-au înscris în Campionatul Național U18 feminin și au fost împărțite, pe criterii geografice, în trei grupe, una de 6 și două de 5 echipe. Primele 4 clasate în fiecare grupă au obținut calificarea în faza semifinală. CSS Bega Timișoara a fost în grupa de 6 și a încheiat cu un bilanț de 4 victorii și 6 îngrângeri, având 14 puncte. ACS Napoca Baschet Cluj a dominat grupa 1 cu 10 victorii din tot atâtea partide (20 de puncte), urmată de CSS Gloria Arad (7/3, 17 puncte) și LPS Alba Iulia (6/4, 15 puncte). Au rămas sub linia calificării CN Mihai Eminescu Oradea (2/8, 12 puncte) și CSS Sibiu (1/9, 9 puncte). CS Rapid București și CSS CSM Târgoviște au dominat celelalte grupe, având 8 victorii din 8 (16 puncte). Campioana ultimelor două ediții de la această categorie, CSS Alexandria, nu a luat startul în acest campionat.

Faza semifinală a început în acest an calendaristic. Au fost două grupe de câte 6 și primele 4 au obținut biletele pentru turneul final. Timișorencele au fost în grupa IA unde ACS Napoca Baschet Cluj a avut din nou un bilanț perfect cu 10 victorii (20 de puncte). Au urmat CSS CSM Târgoviște și CS Olimpia București cu 18 puncte (8 victorii/ 2 înfrângeri), respectiv 15 puncte (5/5). CSS Bega a fost pe patru cu 14 puncte (4/6), la o lungime în fața celor de la CSS Sfântu Gheorghe (3/7, 14 puncte). În grupa II A CSU Olimpia Brașov a fost pe primul loc cu 19 puncte (9/1), urmată de CSS Nagy Mozes Târgu Secuiesc (8/2, 18 puncte), CS Rapid București (6/4, 16 puncte) și LPS Alba Iulia (5/5, 15 puncte).

Turneul final s-a disputat la Târgu Secuiesc la final de aprilie. Cele opt formații au fost împărțite în două grupe de câte patru, cu primele două calificate în semifinale, iar celelalte echipe au jucat pentru 5-8. CSS Bega Timișoara a fost repartizată în grupa B unde a pierdut toate cele trei partide (35-63 cu CSU Olimpia Brașov, 41-65 cu CSS CSM Târgoviște și 60-64 cu CS Rapid București), clasându-se astfel pe ultimul loc. Timișorencele au cedat și cele două partide pentru locurile 5-8 (44-69 cu gazda CSS Nagy Mozes și 42-56 cu CS Rapid București), astfel că au încheiat pe locul 8 acest campionat. În sezonul precedent echipa U 18 de pe Bega nu s-a calificat la turneul final, în 2015 a fost tot pe 8, iar ultima performanță a fost în 2014 când a câștigat argintul. În 2012 timișorencele erau campioane atât la această categorie, cât și la U17 și U16.

Revenind la turneul final din acest an, CSS CSM Târgoviște și ACS Napoca Baschet Cluj au câștigat grupele cu 3 victorii, urmate de LPS Alba Iulia, respectiv CSU Olimpia Brașov cu câte 2 victorii și o înfrângere. S-a jucat în cruce în penultimul act, locul 1 cu locul 2. ACS Napoca Baschet Cluj a trecut de CSU Olimpia Brașov cu 56-55, iar CSS CSM Târgoviște a învins clar pe LPS Alba Iulia cu 75-38. În ultima zi CSU Olimpia Brașov a câștigat lupta pentru bronz cu LPS Alba Iulia, scor 63-55. CSS CSM Târgoviște și-a luat revanșa pentru cele două înfrângeri cu clujencele din faza semifinală. Formația din Dâmbovița, condusă de antrenorul Cătălin Tănase, a câștigat titlul după 68-55 în finala cu ACS Napoca Baschet.

Ana Vârjoghie de la CSS CSM Târgoviște a fost MVP-ul turneului, reușind 30 de puncte în finală. Pivotul a câștigat în acest sezon și Cupa României cu formația de senioare a celor de la CSM Târgoviște, jucând chiar și în finală. O altă jucătoare care a evoluat la acel turneu final 8 din cupă a fost Maria Ferariu. Brașoveanca a fost coșghetera turneului final U 18 cu 120 de puncte în 5 meciuri. Ferariu a fost selectată în cel mai bun 5 alături de Irina Părău și Roberta Salatioan de la ACS Napoca, respectiv Daiana Tănase și Alexanra Ghiță de la CSS CSM Târgoviște. Cea mai bună recuperatoare a fost Maria Ticu (Rapid), cea mai bună apărătoare Andreea Fleșer (LPS Alba Iulia), cea mai bună pasatoare Daiana Tănase, iar cea mai de perspectivă jucătoare a fost declarată Laura Vaida (CS Olimpia București). De la CSȘ Bega s-a remarcat Ana Ivășchescu, având 81 de puncte în cele 5 meciuri jucate la turneul final pentru formația pregătită de Silvia Prejban și Tiberiu Ondreikovics.

Competiția masculină a fost dominată de formațiile din capitală

Întrecerea băieților a aliniat la start un număr dublu de echipe față de cea feminină: 32. Acestea au fost împărțite în faza de calificare în 6 grupe, două de câte 6 echipe și patru de 5. Primele două clasate și patru formații de pe locul 3 au acces în următoarea fază. CSS Bega Timișoara a fost în grupa 1 și a încheiat pe locul 3 cu 15 puncte (5 victorii/5 înfrângeri), la egalitate cu CSS Viitorul Cluj-Napoca (formația de pe 4). Cealaltă echipă din Cluj, U BT, a câștigat grupa cu 19 puncte (9/1), iar pe doi a fost CS Mureșul Târgu Mureș cu 18 puncte (8/2). LPS Bihorul Oradea și CNS Cetate Deva au închis clasamentul. În celelalte grupe formațiile de pe primul loc au obținut punctaj maxim: CN Aurel Vlaicu, CSU Știința București, ACS 4 Sports Agronomia București, Steaua CSM Eximbank București și CSU Sibiu.

Cele 16 echipe care au avansat în faza semifinală, grupa valorică A, au fost repartizate în două grupe de 8. Primele 3 au obținut calificarea directă la turneul final, iar cele de pe locul 4 au mers la turneul de baraj. CSS Bega a fost în grupa II A și a încheiat pe locul 4 cu 22 de puncte (8/6), obținând astfel calificarea la turneul de baraj unde au mai ajuns echipele de pe primele două poziții din grupa de recalificare. Grupa timișorenilor le-a revenit celor de la ACS 4 Sports Agronomia București cu maximum de puncte, 28 obținute după 14 victorii. Pe doi a fost CSU Sibiu cu 25 de puncte (11/3) și pe trei ABC Athletic Constanța cu 23 de puncte (9/5). Din prima grupă s-au calificat trei formații bucureștene: CSU Știința București cu 27 de puncte (13/1), iar CN Aurel Vlaicu și Steaua CSM Eximbank au urmat cu 24 de puncte (10/4). Locul de baraj a fost ocupat de U BT Cluj Napoca (23 de puncte, 9/5).

Turneul de baraj s-a disputat la Cluj unde U BT a câștigat toate cele trei partide, iar CSS Bega Timișoara s-a impus în primele două și a obținut biletele pentru turneul final după o absență de 3 ani. În sezonul 2013-2014 timișorenii se calificau la turneul final unde pierdeau toate cele cinci partide și încheiau pe locul 8. Ultima performanță a juniorilor U18 de la CSS Bega datează din 2013 când au câștigat titlul la turneul final disputat în capitală. Atunci a fost 61-58 pentru Bega în finala cu LPS Târgu Mureș, iar Raul Covaciu a fost desemnat MVP-ul acelui turneu.

Timișoreanul Christian Chițu (ales în best 5), înfruntându-și fosta echipă. Sursa foto: facebook.com/pg/AlinaCojocaruPhotography

Revenind în zilele noastre, turneul final s-a ținut în capitală, gazdă fiind ACS 4 Sports Agronomia București. CSS Bega a fost repartizată în grupa B unde a pierdut toate cele 3 partide. 41-72 a fost în prima zi cu gazda întrecerii, 45-68 în a doua zi cu CN Aurel Vlaicu București și 55-69 cu ABC Athletic Constanța după prelungiri. CN Aurel Vlaicu a câștigat grupa cu maximum de puncte, iar ACS 4Sports Agronomia a fost pe doi cu 2 victorii și o înfrângere. În cealaltă grupă s-a impus CSU Știința București cu 3 victorii, iar al doilea loc în careul de ași l-a prins Steaua CSM Eximbank cu 2 victorii și o înfrângere. S-a jucat în cruce în faza eliminatorie atât în lupta pentru medalii cât și în cea pentru locurile 5-8.

CSS Bega s-a impus cu 66-61 în disputa cu CSU Sibiu și a jucat în ultima zi pentru locul 5 cu ABC Athletic Constanța. A fost un meci cu puține puncte, iar victoria le-a revenit bănățenilor cu 46-36. Formația pregătită de Corina Moroșan și Radenko Toroman care a încheiat la final pe poziția a 5-a a avut în componență și jucători de la Academia lui BC SCM Timișoara. Raul Rada a fost cel mai bun marcator al timișorenilor cu 73 de puncte în 5 partide (al 7-lea marcator al turneului). U BT Cluj a câștigat cu 63-56 disputa pentru locul 7 cu CSU Sibiu.

În semifinale s-au impus formațiile care au încheiat pe doi în grupe, cele pregătite de antrenori străini. Steaua CSM Eximbank București a trecut cu 89-67 de CN Aurel Vlaicu, iar ACS 4 Sports Agronomia s-a impus cu 72-63 în duelul cu CSU Știința. Știința a câștigat bronzul după 72-62 în finala mică. ACS 4 Sports Agronomia a luat titlul după victoria cu 53-49 din finala cu campioana ultimelor două ediții, Steaua. Gazdele întrecerii au avut un avans maxim de 19 puncte, dar au marcat doar 6 puncte în ultimul sfert și militarii au strâns scorul. Timișoreanul Christian Chițu a fost cel mai bun marcator al campionilor în ultimul act cu 15 puncte. Acesta a fost nominalizat în cel mai bun 5 al turneului alături de coechipierul său Tudor Fometescu, de Ștefan Birloveanu și Antonio Nasturescu de la CSU Știința și Daniel Ioniță de la Steaua. Tudor Fometescu a primit titlul de MVP. David Vida (U BT Cluj) a fost cel mai bun marcator al turneului final cu 90 de puncte, Daniel Ioniță a fost cel mai bun recuperator (91), Victor Bogdan (CSU Sibiu) a fost cel mai bun pasator, iar Andrei Arion (Steaua) a fost declarat cel mai de perspectivă junior.

În aceste zile se dispută turneele finale la U16 unde nici fetele, nici băieții din Timișoara nu s-au calificat. Fetele sub 14 ani de la CSS Bega sunt următoarele care vor evolua la turneul final.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + 8 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: