Condusă la pauză cu un coș și egală campioanei în sfertul 3, SCM OHMA Timișoara pierde în premieră în deplasare: 98:88 U-BT Cluj. Cel mai strâns succes intern al trupei din Champions League, desprinsă pe final

Bashetbaliștii Timișoarei au dat în ultima vreme replici bune și foarte bune clujenilor sub Feleac, cedând la limită în sezonul trecut, și n-au făcut excepție astăzi de la ora 17:20, în întâlnirea duminicală a etapei a opta în Liga Națională, cu nu mai puțin de 16 scoruri de egalitate și 15 schimbări la conducere pe tabela de marcaj. Și totuși, gazda campioană, învinsă în premieră peste săptămână în Israel, miercuri, în runda a III-a din grupele Champions League, și-a valorificat în cele din urmă consistența în profunzime a efectivului și rotația mai amplă, sugestive fiind cele 45 de puncte marcate de componenții de pe bancă ai alb-negrilor ardeleni, față de cele 22 ale bănățenilor, iar U-BT s-a desprins în sfertul final, după ce la pauză conducea cu un singur coș și sfertul 3 era remizat. Suficient însă pentru a provoca primul eșec afară al alb-violeților, la a patra lor deplasare în noul sezon: 98:88 (48:46).

CS SCM OHMA Timișoara a condus în această seară pe terenul campioanei naționale U-BT Cluj, cel mult cu 3 puncte avans, dându-i o dârză replică dublei învingătoare în ultimele săptămâni într-una dintre seriile patrulater din întrecerea continentală inter-cluburi numărul 2, victorii sub Feleac respectiv în Italia, însă imbatabila laureată în liga internă s-a detașat în cele din urmă în sfertul final, cu Elijad Jarrod Stewart autor al aproximativ unei treimi a punctelor învingătorilor, 32 din 98. 

foto: u-bt.ro

De la victorii acasă cu 38, 27 respectiv 22 de puncte diferență, clujenii s-au mulțumit duminică seară cu cel mai strâns triumf în noul campionat, avantajele cu care se impuneau în deplasare fiind și acelea mai mari decât marja de 10 puncte consemnată în acest weekend, și în condițiile în care U-BT a beneficiat de 10 aruncări libere în plus față de cei de pe Bega, 27 la 17, dintre care 19 fructificate, comparativ cu cele 12 ale învinșilor.

Disputa a fost în general foarte echilibrată, cu plusuri consistente pentru favoriții clujeni doar la recuperări, 32-24, respectiv pe faza de contraatac, cu 10 puncte în cont față de cele doar 3 ale timișorenilor, și scorurile primelor 3 sferturi fiind foarte strânse… 27:24, 21:22, 26:26, 24:16.  

Diferența s-a făcut abia spre final, plusul valoric al gazdelor făcându-se resimțit iar U-BT desprinzându-se decisiv la 16 puncte, maximum, 97:81 cu două minute și jumătate înainte de final grație celui mai consistent run al partidei, de 8 puncte într-un minut și ceva, ”trițe” ale lui Luca Andrei Colceag și Elijad Jarrod Stewart, care plusa apoi și din ”libere”.   

Avantaj așadar dublat prompt de clujeni după mijlocul sfertului final, de la 89:81 și în ciuda unui timeout solicitat de Dragan Petricevic, distanțare decisivă la puține faze în urma ”triței” coșgheterului bănățenilor, Strong, care strângea scorul la 83:77 în minutul 34. Timișorenii au ținut așadar foarte aproape în marea majoritate a partidei, egalând pentru ultima oară cu 26 de secunde înaintea încheierii penultimului sfert, prin Olah, 72:72.

În cinciul de start Strong, Petrescu, Gajic, Komatina, Lilov, timișorenii au fost primii care au preluat conducerea, prin Nikola Gajic, iar apoi din nou printr-un alt coș de două puncte, marcat de Strong, 2:4, campionii înscriind din acțiune abia după 99 de secunde, prin Stewart, 4:4. 

Cu Brown, Grasu, Stewart, Stipanovic și Abreu în formula de start, U-BT a fost cea care a preluat apoi de 3 ori la rând conducerea, reușind și un run de 7 puncte la mijlocul sfertului I, 15:8 și prin două coșuri consecutive ale coșgheterului Stewart, însă reușite ale bulgarului Ivan Lilov din toate procedeele au reechilibrat prompt disputa, 15:14.

Gazdele operau deja modificări, Bircevic și Colceag în teren, iar primul înscria de la distanță, cu două seturi de aruncări libere distanțându-le și Morgan Hogue la 22:16, însă alb-violeții nu le-au pierdut urma, Gajic și Olah marcând pentru vizitatori, ulterior prin toate cele 3 aruncări libere rezervate lui Nikola Gajic la un fault tehnic al campioanei, în ultimele secunde ale primei părți: 25:24. 

Pe fondul echilibrului general, oaspeții au izbutit chiar să treacă în avantaj după 3 minute din sfertul secund, 31:32 cu 6 puncte la rând, Gajic de la distanță și Komatina coș cu fault. SCM OHMA mai reușea isprava și la mijlocul sfertului 2, 36:37 prin ”trița” lui Adam Mirkovic, obligând gazdele să efectueze o triplă înlocuire. Se mergea cap la cap iar Petricevic reacționa la rândul său, apelând deodată la Lilov, Petrescu și Olah, cu efecte imediate: Strong marcator de la distanță și 38:40.

U-BT, pusă în premieră în dificultate în campionatul intern în curs, ce-i drept tocmai după cel mai dificil joc dintre toate cele 6 din programul clujenilor în grupa patrulater din Champions League, deplasare de miercuri la favorita seriei, din Israel, unde ardelenii se înclinau la 10 puncte.    

”Violeții” au egalat apoi de 3 ori la rând din semicerc, prin noua achiziție Vlahovic și completarea din partea lui Lilov, 46:46 la care gazdele au solicitat timp de odihnă, cu folos, coșgheterul Stewart înscriind de două puncte cu 19 secunde înaintea pauzei, 48:46. Gazdele înscriau tot două puncte și la sfârșitului sfertului inaugural, cel de-al doilea cedându-l totuși, la limită. 

Cu câte două înlocuiri de fiecare parte, jumătatea secundă a partidei a început cu coșurile alb-violeților, prin Lazar și Strong, 48:50, după care s-a alternat la conducere, cu un alt mic avans luat de ardeleni la mijlocul sfertului 3, ”triță” Bircevic și 63:58. Avea U-BT în sfârșit să se desprindă?

Nu… Căci Strong și Mirkovic i-au readus pe vizitatori în avantaj, apoi și Lilov de la distanță, 65:68 în minutul 28. Naturalizatul Patrick Neal Richard II și Stewart au răsturnat din nou scorul, dar și Gajic respectiv Olah au restabilit egalitatea, finele sfertului 3 fiind copie fidelă a primelor două. Coș clujean, acum prin Richard II, cu două secunde rămase, 74:72, ceea ce echivala cu un sfert remizat la 26.

Richard II, Morgan Hogue și Colceag au fost primii autori de coșuri în sfertul final, 78:72, unul singur însă din acțiune, gazdele ratând în schimb de două ori de la ”libere”, după care oaspeții din Banat au punctat abia în cel de-al treilea minut, prin Petrescu. Se mărea diferența la ”trița” lui Stewart, 81:74, amfitrionii simțind momentul prielnic și împrospătându-se prin reintroducerea lui Brown și Stipanovic. 

Rotația mai amplă, cu efectul scontat în cele din urmă, favoriții desprinzându-se apoi decisiv și lăsându-le vizitatorilor doar palida consolare de a lega pe final cel mai lung run al lor, de 7 puncte, pentru comprimarea deficitului… 98:88.

Oricum, o replică notabilă a alb-violeților. Din efectivul cărora, de 11 sportivi dintre care 10 utilizați, mai puțin Mocrițchi, Darrion Strong a jucat cel mai mult, 36:37 minute, și a marcat cele mai multe puncte, 21, însă cu mai bine de jumătate dintre aruncări ratate, și de două puncte, și de la distanță, dar și o ”liberă”. Secondat de bulgarul Lilov cu 20 de puncte în 31 de minute, dar și cu procentaje ale aruncărilor de minim 50%. Double-double în schimb pentru sârbul Gajic, cu 18 puncte și 11 recuperări dintre care 10 defensive în 34 de minute pe teren, dar și cu procentaje ale aruncărilor de maxim 50%, compatriotul său Adam Mirkovic contribuind cu 10 puncte în 18 minute. Restul reușitelor, câte 4 în contul lui Petrescu – în 15 minute jucate, Olah în 13 minute, Lazar 9 iar Vlahovic opt, în vreme ce Milos Komatina a adăugat 3 puncte în 25 de minute, și cu mențiunea că Strong și Lilov au contribuit cu câte 7 pase decisive.  

Comparativ, Dan Mihai Silvășan a folosit toți cei 11 baschetbaliști ai Clujului, dar nu mai mult de 33 de minute în cazul coșgheterului Stewart, cu 32 de puncte și procentaje de la 78% în sus, 31 de minute jucând Richard II, 27 de minute Colceag iar câte 22 Bircevic, Morgan Hogue și Stipanovic. Pe Brown și Grasu i-a mai utilizat nițel mai mult, 18 respectiv 13 minute, dar aportul altor trei componenți a fost sub limita a 9 minute…

Stewart a reușit și 8 recuperări, aidoma lui Morgan Hogue, de fapt al doilea marcator al câștigătorilor, cu 14 puncte, completat de Bircevic tot cu 14 puncte, Stipanovic și Richard II cu câte 13, Brown cu 8 puncte și Colceag cu 4, fără ca 4 sportivi ai gazdelor să înscrie.

Clujenii îi vor primi vineri seară și pe sibieni, în etapa a 9-a, weekend în care ”violeții” vor juca pe teren propriu cu trupa relansată a Constanței, în zece zile de-acum U-BT debutând în returul grupei din Champions League, acasă cu invincibila seriei, din Israel.

Rezultatele etapei a 8-a în Liga Națională și programul viitor, pe coloana clasamentului secțiunii Baschet.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = zece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: