La nici 24 de ore după ce, pe acelaşi teren din Piteşti Arena, echipa anului în sportul din Banat, CSM Lugoj, a cucerit Cupa României la volei feminin, prim-divizionarii de baschet masculin de la SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara au încheiat şi ei luni seară sezonul 2022/3 prin a ceda gazdei FC Argeş cu 83:69 (45:29) în jocul decisiv al întâlnirilor de clasament pentru locul 7, situându-se astfel pe poziţia a opta în ierarhia finală a Ligii Naţionale.
La locul I şi titlul naţional în primul eşalon baschetbalistic masculin trag începând de ieri după-amiază, CSM CSU Oradea şi campioana U-BT Cluj, bihorenii câştigând acasă duminică întâlnirea inaugurală din circuitul „cel mai bun din 7 jocuri”, cu 79:73, şi găzduind mâine de la ora 18, marţi, a doua partidă a finalei.
Finala mică fiind disputată începând de sâmbătă seară de Rapid, cu timişoreanul Alexandru Olah în componenţă, şi BC CSU Sibiu, bucureştenii impunându-se acasă cu 83:72 şi găzduind deja în această seară de la ora 20 a doua întâlnire.
Timişorenii au trecut o dată acasă în cursul sezonului atât de orădeni, în toamnă, în faza preliminară pe „Conferinţe”, cât şi de sibieni, anul acesta, în returul grupei I valorice Top10, însă tot au sfârşit să joace în cele din urmă pentru ultimele două poziţii în play-off, 7-8, într-o reeditare după puţini ani a aceluiaşi duel cu „violeţii” din Trivale pentru acelaşi loc final 7.
Joi, la Timişoara, bănăţenii au răsturnat scorul în sfertul final al celei de-a doua întâlniri cu argeşenii, 91:81, şi au egalat scorul la victorii în „directele” pentru locul 7, 1-1, astfel încât au revenit astăzi de la ora 18 în Piteşti Arena, pentru partida decisivă, tot acolo unde lunea trecută o pierdeau pe prima cu 85:78, deşi au condus şi cu 15 puncte iar la pauză aveau 9 în faţă.
De astă dată alb-violeţii Argeşului s-au detaşat clar încă din sfertul inaugural, 24:14, câştigându-l şi pe cel de-al doilea cu 21:15, dar mult mai categoric pe cel de-al treilea, cu 28:13, astfel încât elevii lui Petricevic au abordat ultimele 10 minute cu un deficit peste 30 de puncte.
Piteştenii taxându-i pe jocul la intercepţie şi contraatacând în voie, astfel încât, şi graţie unui run de 12 puncte, au ajuns să conducă şi cu 34 de puncte avans, deşi, pe de altă parte, au şi ratat nu mai puţin de 7 aruncări libere.
Timişorenii, cu McClellan, Schipor, Gajic, Petrescu şi Kesar la start, Mirkovic intrând de pe bancă şi devenind al doilea cel mai jucat component al oaspeţilor, n-au condus deloc şi şi-au pierdut capul în a insista în van de la distanţă, cu 20 de „şuturi” ratate, astfel încât s-au văzut rapid rămaşi de căruţă, şi încă bine, bine în urmă.
Jumătate plină a paharului pentru oaspeţii tot fără Dokovic în alcătuire, cele 15 minute jucate de juniorul Roland Stanciu, care nu mai demult decât duminica trecută devenea medaliat naţional al categoriei sub 18 ani, „bronz” pentru juniorii mari ai lui CS SCM OHMA Timişoara, în această seară autor a 4 puncte dintr-o „triţă” şi o aruncare liberă, dar mai ales ofertant a 7 pase decisive.
Timişorenii au mai dres busuiocul în sfertul final, în care antrenorul piteştenilor, Mitrovic, a dat minute, cel puţin 4, tuturor componenţilor de pe convocatorul de 12, zece dintre aceştia jucând de la 13 minute în sus fiecare, nu mai mult însă de 27, în cazul lui Fometescu, iar vizitatorii au profitat, şi cu un run de 11 puncte, tranşând ultimele 10 minute cu 27:10.
Insuficient şi oricum prea târziu pentru a evita eşecul, şi multe au fost insuccesele timişorenilor în play-off, 3 fără replică în sferturile cu orădenii, două în faţa ilfovenilor Voluntariului în zona 5-8 şi încă două şi cu FC Argeş Piteşti.
Care a punctat mai ales cu străinii, căpitanul Milutinovic 18, Jevtovic 15 şi double-double cu 13 recuperări, Massey 12, Wilson 11 şi Lawson 7, laolaltă 63 de puncte din totalul de 83, celelalte 20 fiind asigurate de 7 sportivi români.
Robert Schipor – foto Leczki Jozsi a fost coşgheterul bănăţenilor, cu 17 puncte din procentaje excelente, 100% la „libere”, 6 din 6, şi cu o aruncare de două puncte, una singură ratată de la distanţă, din 4 „şuturi”, dar şi cu 5 recuperări în 23 de minute, al treilea cel mai jucat timişorean.
Omniprezentul Gajic a înscris 13 în peste 33 de minute pe teren, ratând însă în neştire de la distanţă, de 8 ori, iar pivotul Kesar a marcat 8 puncte în 17 minute. În rest, Maticiuc 7 puncte în acelaşi timp jucat, la fel şi căpitanul Lazar, cu 5 puncte, tot 5 marcând şi Strong în 10 minute, McClellan şi Petrescu câte 3 în 17 respectiv 20 de minute, iar Mirkovic două – al doilea cel mai jucat, peste 24 de minute, cu 6 recuperări şi 3 pase decisive, tot un coş şi în contul centrului Diaby, împrumutat de la clujeni, pe când Mocriţchi n-a punctat în cele 3 minute pe teren.
Una peste alta, încheind sezonul învinşi în deplasare, timişorenii pot fi mulţumiţi că au prins la mustaţă grupa I valorică Top10 iar apoi şi intrarea în sferturile play-off, fază eliminatorie aidoma unui pod prea îndepărtat pentru trupa lui Petricevic, Markovic şi Bota, în care unicul succes de joi cu FC Argeş s-a rătăcit între 7 înfrângeri.
O măsură a unui sezon bogat cantitativ în meciuri în 3 întreceri diferite, dar moderat în plan calitativ, clasările fiind elocvente, pe ultimul loc în play-off-ul campionatului, şi tot până în sferturi şi-n Cupa României respectiv Alpe Adria Cup.
Dar multe, multe le-ar trebui bănăţenilor pentru a sparge acest plafon, mai întâi şi în primul rând un proprietar privat – un investitor care să finanţeze baschetul masculin local de seniori pentru a se sfârşi odată cu tragicomedia proptirii unei grupări din sporturi de echipă în special din banul public, prin struţocămila „Municipalităţii” Timişoara, iar implicit şi o conducere managerială autonomă, un lot care să inducă spre seniorat mai mulţi tineri localnici, pe fondul unei stimulări mult mai susţinute a sectorului juvenil, şi un antrenor principal care să nu fie în paralel şi selecţioner al reprezentativei „Vulturilor”, dar în special şi mai presus de toate o voinţă autentică de a schimba macazul.
Dar cum voinţa politică este cea care primează şi dictează totul în această biată naţie cu coloana vertebrală echer, şi necesarele transformări se vor contura la Sfântul Aşteaptă. Aşa încât, la nesfârşit, aceeaşi deşertăciune în regim status-quo, de la capăt în septembrie.
În altă ordine de idei, alţii stau şi mai rău, Dinamo şi constănţenii în zona locurilor 9-10, fără a mai fi jucat după ratarea intrării în play-off, iar nou-promovata CSM Târgu Mureş pe 11, cu victorii la 46 respectiv 36 de puncte în întâlnirile de clasament contra gorjenilor. Iar pe 13 în ierarhia finală gălăţenii, cu victorii la 15 şi 13 puncte împotriva ploieştenilor. În fine, pentru locul 15, vrâncenii au câştigat la 8 puncte primul meci acasă cu nou-promovata bucureşteană ABC Laguna, pe când CSA şi Csikszereda îşi dispută ultimele poziţii, 17-18.