CSM Târgoviște elimină gazda ACS Sepsi după o semifinală foarte strânsă. Olimpia CSU Brașov trece ușor de Sirius Târgu Mureș și joacă a doua finală la rând în Cupă

CS Municipal Târgoviște și Olimpia CSU Brașov își vor disputa Cupa României. CSM Târgoviște a trecut de gazda competiției, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, după un meci foarte strâns, încheiat cu 58-55. Liderul din campionat a ratat 9 libere, 5 dintre ele în ultimul sfert. Olimpia CSU Brașov a obținut o calificare facilă în ultimul act după ce a trecut cu 72-57 de ACS BC Sirius Târgu Mureș. Brașovencele au controlat meciul de la început, au avut un avans maxim de 21 de puncte și Dan Calancea și-a permis să facă multe schimbări.

Prima semifinală a opus două mari rivale: ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CS Municipal Târgoviște. După parcursul din campionat (o singură înfrângere în 18 etape) și jocul solid din partida cu U Cluj, Sepsi pornea cu prima șansă. Dar CSM Târgoviște era singura formație care a învins pe Sepsi în campionat, 49-36 la Târgoviște în etapa a 2-a. De atunci elevele lui Zoran Mikes aveau 16 victorii la rând. Nu trebuie uitat că în cupă se joacă cu 2 românce în teren, spre deosebire de campionat unde se folosește regula cu o jucătoare autohtonă. Dâmbovițencele au avut un meci mai echilibrat în prima zi a turneului final când au depășit CSM Satu Mare cu 12 puncte după ce la pauză scorul era egal. Gazdele turneului au dominat debutul partidei cu Universitatea Cluj și au avut un final de meci mult mai liniștit.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe – CS Municipal Târgoviște 55-58 (14-12, 16-11, 13-13, 12-22) VIDEO

IMG_5715Meciul care a deschis a treia zi la Sfântu Gheorghe a început cu aproape 10 minute întârziere (după ce au reușit organizatorii să curețe parchetul de confetti și s-au făcut și reglajele la tabelă). Zoran Mikes a început partida cu Jeffery, Thompson, Marshall, Godri Părău și Huțanu. Tănase le-a trimis în formula de start pe Green (integralistă), Toma, Dincă, Coker și Poole. Începutul meciului a fost echilibrat, cu oaspetele preluând conducerea și gazdele egalând la 2 și la 4. Huțanu a înscris de la distanță și a dus alb-verzile pentru prima dată în avantaj, 7-4. S-a jucat rapid pe tranziția ofensivă, dar au fost și destule greșeli de ambele părți. Timișoreanca Godri Părău a reușit cinci puncte la rând și și-a dus formația la 14-10. Time-out Târgoviște și Sepsi a ieșit la pressing sus. Coker a coborât în spațiul de trei secunde și a primit pas de la Toma, a controlat mingea cu emoții și a înscris ultimul coș al primului sfert la capătul căruia conduceau gazdele cu 14-12. Godri Părău a marcat jumătate din punctele formației sale în prima perioadă de joc.

Jeffery a marcat 8 puncte pentru Sepsi în prima jumătate a sfertului doi, oaspetele au schimbat-o pe Toma cu Fodor, scăzând talia sub panou. A intrat și timișoreanca Stoenescu, care a fost dărâmată de o adversară, sala a cerut fault ofensiv, dar veterana a fost sancționată cu fault, spre nemulțumirea fanilor care protestau destul de vocal. Chivu a punctat de la distanță și Sepsi rata două libere pentru a doua oară în acest sfert. Poole a înscris pe sirena care anunța finalul atacului și gazdele au cerut să fie invalidat coșul pentru că ar fi venit prea târziu. 28-19 după coșurile lui Shegog și Godri Părău, iar pivotul Toma puncta de după semicerc pentru 28-22, după care transforma una din două libere. Ultima achiziție de la Sepsi a stabilit scorul la pauza mare: 30-23 pentru gazde. Sepsi avea 16 puncte din spațiul de trei secunde față de 8 ale oaspetelor, iar elevele lui Mikes au marcat 8 puncte pe contraatac.

Sfertul trei a început cu ratări de ambele părți și Coker a înscris primele puncte după mai mult de un minut și jumătate. A urmat „run-ul” de 8 al gazdelor care s-au distanțat la 38-25, cea mai mare diferență. Sepsi a încercat apărarea în zonă, CSM a pierdut mingea pentru că nu a găsit inelul în cele 24 de secunde și liberele lui Godri Părău duceau din nou ecartul la 13 puncte. Mikes și-a scos fundașul titular în mai multe momente din acest meci și a făcut destul de multe schimbări. Poole a marcat de la distanță, Shegog a fost sancționată cu 3 secunde și tânăra Vîrjoghie puncta de la semidistanță pentru 40-32. Coker reducea ecartul la sub 10 puncte, dar rata libera splimentară. Tănase a fost avertizat că la următoarele proteste va fi sancționat cu tehnic, iar Coker a marcat, după o acțiune individuală, pentru 43-36, scorul ultimei pauze. Din nou, în pauza dintre sferturi, fanii gazdelor au întreținut atmosfera. Dincă a marcat de după semicerc pentru 43-39 și au urmat atacuri ratate de ambele părți (24 de secunde).

Green a scuturat plasa de la distanță și strângea scorul la 43-42. Mikes a încercat să joace cu ambii fundași în teren (Godri Părău și Kilin). Coker a reușit un „3 points-play” și o nouă reușită de afară a lui Green ducea „run-ul” oaspetele la 14 puncte, cu CSM Târgoviște revenind la conducere: 43-48 în minutul 34. Sala simțea momentul dificil al favoritelor și cânta din ce în ce mai tare, cu huiduieli pe atacul advers. Au început și ratările de la linia de fault ale gazdelor după ce Marshall a transformat una din două libere. Atunci au intrat în sală și jucătoarele de la Brașov care au fost surprinse când au văzut că CSM Târgoviște conducea (44-48) cu șase minute și jumătate până la final. Într-un mare vacarm Sepsi a egalat la 48 (contră reușită de Jeffery, capac Harris la Green și Marshall transforma ambele libere). Spre deosebire de meciul din prima zi când la alb-verzi mingea a circulat foarte bine, jucând ca o echipă, în meciul cu rivala din Tâgoviște jucătoarele din Covasna au încercat mai multe acțiuni individuale. Toma a făcut faultul 4 și a fost retrasă pe bancă, una din două libere transformate de Marshall și time-out CSM. Godri Părău și-a dus din nou echipa în avantaj cu două libere transformate (51-48), dar a ratat alte două. Și Chivu a fost imprecisă de la linia de fault, cu una din două marcate. Din nou timp de odihnă și în tribune se făceau valuri, iar Tănase a avut din nou ceva de comentat cu arbitrii, care l-au sancționat cu tehnic. Godri Părău a transformat libera, CSM a încercat apărarea în zonă și Huțanu ducea scorul la 54-49 cu două minute rămase din joc.

Poole a dus CSM Târgoviște în avantaj

Poole a dus CSM Târgoviște în avantaj

Spre final jocul a fost lăsat destul de liber, fiind permise contacte care la început de partidă erau fluierate. Toma a înscris de după linia de 6,75 din 0 grade dreapta, pas greșit al oaspetelor, dar și gazdele au comis turnover (3 secunde). Spectatorii erau în picioare și Coker egala, 54-54, dar rata libera suplimentară și coechipierele sale nu au stat pentru recuperare. Intercepție a oaspetelor și Poole le-a dus în avantaj, 54-56, dar rata și ea libera suplimetară. Godri Părău a redus diferența după ce prima liberă i-a ieșit din coș și a doua a intrat cu emoții (55-56 cu 10 secunde până la final). Time-out Târgoviște și a urmat faultul gazdelor după două secunde. Căpitanul dâmbovițencelor, Green, a transformat ambele libere și ducea scorul la 55-58 cu 8,6 secunde rămase din joc. Time-out Sepsi. Jeffery s-a grăbit să arunce de la distanță după doar trei secunde și nu a atins nici măcar inelul. S-a încheiat 55-58 și CSM Târgoviște revine în finala competiției eliminatorii după patru ani de la ultima apariție când și câștiga trofeul. Gazdele au ratat prea multe libere în ultimul sfert (5 din 13), iar oaspetele nu au cedat deși erau conduse. La final publicul le-a aplaudat pe jucătoarele în alb, care erau vizibil afectate de înfrângere, Stoenescu părăsind sala în lacrimi.

Coker în duel cu Godri Părău

Coker în duel cu Godri Părău

Monique Coker a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 17 puncte. Porchia Green a încheiat în double-double cu 12 puncte și 11 recuperări. Pentru CSM Târgoviște au mai înscris: Toma 11 puncte, Poole 9, Chivu 4, Dincă 3 și Vîrjoghie 2 puncte. Au mai jucat Cosby și Fodor. Annemarie Godri Părău a fost cea mai bună marcatoare de la gazde cu 15 puncte. Pentru ACS Sepsi au mai înscris: Jeffery 14 puncte, Marshall 9 puncte (10 recuperări), Shegog 8 puncte, Huțanu 5 și Thompson 4 puncte (10 recuperări). Au mai intrat Stoenescu, Kilin și Harris. Ambele echipe au marcat 14 aruncări de două puncte, iar oaspetele au făcut diferența de afară (7 „trițe” față de 4). Sepsi a beneficiat de 26 de libere din care a transformat doar 15, în timp ce dâmbovițencele au avut 14 și au înscris 9.

„Cred că nu am pierdut meciul în ultimele secunde. L-am pierdut mai devreme, poate chiar înainte de meci. Se întâmplă uneori să pierdem meciuri împotriva unei echipe mai slabe și vom arăta asta în campionat. Vreau să felicit echipa care a câștigat jocul și să le urez noroc în finală, dar am o încredere uriașă în echipa mea că vom reveni și vom fi buni în superligă și în play-off. Cred că trebuie să analizăm în vestiar. Îmi pare foarte rău pentru oamenii de aici că nu am putut să obținem această victorie”, a spus la finalul partidei Zoran Mikes, antrenorul lui ACS Sepsi.

Cătălin Tănase (antrenor CSM Târgoviște): „Am făcut un meci mare. Numai făcând un meci mare poți să câștigi la Sfântu Gheorghe împotriva echipei din Sfântu Gheorghe care este foarte puternică, cu trofee în spate, cu al 6-lea jucător, publicul acesta minunat. Vreau să-i felicit, chiar dacă nu ne convine, trebuie să recunoaștem că au un public minunat care încurajează permanent echipa. Dar sunt norocos că am fete foarte experimentate în echipă care nu se intimidează așa ușor și care, din contră, se mobilizează în momentul când joacă împotriva unui așa public. Întotdeauna jucăm absolut toate meciurile la victorie, nu cedăm niciodată. Mă bucur că am reușit să transmit acest lucru și jucătoarelor. Sper și îmi doresc foarte mult să câștigăm Cupa României. Am 4 trofee până acum și, de ce nu, mâine să fie al 5-lea. Dar trebuie să fim cu picioarele pe pământ, sper să reușim în această noapte să recuperăm fetele și să jucăm mâine același baschet care l-am jucat și astăzi”.

Olimpia CSU Brașov – ACS BC Sirius Târgu Mureș 72-57 (20-10, 22-17, 20-16,  10-14) VIDEO

IMG_5755După rezultatul din primul meci al zilei sala a fost mult mai goală la al doilea, cu doar 640 de spectatori (conform statisticii), mai  puțin de jumătate față de meciul ce a deschis ziua. Cu jumătate de oră înainte de a doua semifinală a venit galeria brașoveană, la fix să-și aplaude favoritele când au ieșit la încălzire. Dan Calancea a început în formula Pesovic, Ghizilă, Ardelean, Webb, Higgins, cu timișoreanca Ardelean având cele mai multe minute pe teren (33:48). De partea cealaltă, antrenorul lui Sirius, Zakarias Steff, a început partida cu Robinson, Pop, Meszaros, Daniel și Gregory. Robinson a deschis scorul după o pătrundere reușită și a fost singurul moment când formația din Târgu Mureș a condus. Ambele echipe au avut destule ratări la început, dar brașovencele s-au desprins la 9-2. Apărarea alb-albastrelor a fost mai agresivă și a reușit să câștige câteva mingi, iar Webb a fost în mână la stop-șuturile de două puncte. 20-10 a fost scorul la prima pauză. Calancea a început din primul sfert să își schimbe jucătoarele de bază.

IMG_5759Mureșencele au luat foarte multe acțiuni pe cont propriu și au ratat, Olimpia s-a distanțat la 29-15, iar Sirius încerca o tranziție ofensivă foarte rapidă. Crăciun a fost sancționată cu antisportiv când a oprit o contră, dar Pop a ratat ambele libere. Au fost greșeli de ambele părți și brașovencele erau cu 4 oameni mici în teren și cu Ardelean pivot. Pop a marcat de după semicerc, a strâns ecartul la zece lungimi și revenea pivotul  principal al Brașovului, Higgins. Ferariu a avut probleme să o oprească pe Robinson, mult mai solidă, dar americanca de la Sirius nu a mai înscris la fel de mult ca în victoria cu CSBT Alexandria din urmă cu o zi. 42-27 a fost scorul la pauza mare. Pesovic și Higgins s-au găsit foarte bine pe teren și au reușit câteva acțiuni în viteză. Pesovic a acumulat 3 greșeli personale și în locul ei a intrat cealaltă timișoreancă din lotul Olimpiei, Haas. A intrat și noul fundaș al brașovencelor, Johnson, dar s-a văzut că nu a venit de prea mult timp la echipă. La ultima pauză scorul era 62-43.

Calancea a început ultimul sfert cu americanca nouă și patru românce în teren. Emese Gal a reușit două „trițe” și  își apropia echipa la 62-49. Time-out Olimpia și reveneau stranierele principale pe teren. Galeria brașoveană cânta de la jumătatea ultimului sfert „Venim și mâine” și cel mai mare ecart a fost de 21 de puncte, 72-51, după reușita de afară a lui Ferariu. Cu trei minute înainte de final antrenorul brașovean a schimbat liniile, ca la hochei, cu jucătoare foarte tinere. Sirius a dus mingea mult mai ușor sub panou și a redus diferența, astfel că s-a terminat 72-57 și Olimpia CSU Brașov s-a calificat în finala Cupei României pentru al doilea an la rând, după ce sezonul trecut găzduia turneul final și pierdea în ultimul act cu Sepsi.

Adrienne Webb, coșghetera din a doua semifinală

Adrienne Webb, coșghetera din a doua semifinală

Adrienne Webb a fost coșghetera partidei cu 20 de puncte, la care a adăugat 9 recuperări. Pentru Olimpia CSU Brașov au mai înscris: Higgins 16 puncte (9 recuperări), Pesovic 14 puncte, Ferariu 9, Ghizilă 6, Crăciun 5 și Ardelean 2 puncte. Angel Robinson a fost cea mai bună marcatoare de la Sirius cu 18 puncte, urmată de Gregory cu 12 puncte. Au mai înscris: Gal 9 puncte, Laudermill 5, Meszaros 4, Daniel 4, Pop 3 și Lovasz 2 puncte. Brașovencele au reușit cu 10 aruncări de două puncte în plus, în timp ce mureșencele au avut două „trițe” în plus.

Zakarias Steff: „La Brașov s-a văzut că s-a lucrat în echipă (kinetoterapeuți, maseuri și alții), implicit fetele care au dat dovadă de prospețime (fizică și mentală)evidentă, fapt care s-a văzut și pe baza scorului și pe baza jocului în sine. Azi nu am putut să jucăm ca o echipă, am jucat mai mult pe valori individuale care la nivelul acesta nu te iartă”.

Tehnicianul de la Sirius și-a exprimat dezaprobarea cu privire la un turneu final de 8 echipe: „Contrazic tuturor principiilor de învățare, de antrenament sportiv, cum poți să pregătești o echipă să joace trei meciuri în trei zile și paralel să joace în campionat peste patru zile. Și, bineînțeles înainte. Bine că nu s-au accidentat fetele și campionatul poate să continue. Final 8 și final 10 ar fi fost tot același lucru, nu sunt de acord cu așa ceva. Laude pentru organizatori și sponsori, pentru acești spectatori care ar vrea fiecare oraș să-i aibă”.

Antrenorul Olimpiei și-a felicitat omologul pentru munca depusă la Târgu Mureș. „Ne așteptam la un meci greu. Sistmeul acesta knock-out este pentru fiecare echipă cu șanse reale. Până la urmă am jucat mult mai ușor decât ne-am fi așteptat. Probabil echipa din Târgu Mureș n-a mai rezistat fizic. Sperăm să jucăm cât se poate de bine finala cu echipa din Târgoviște. La ultimul meci de acasă cu Târgoviște eram imediat după accidentarea lui Houser și n-am găsit soluțiile bune în acele jocuri. Să nu uităm că la meciul tur, când am fost în formulă completă, am câștigat meciul de la Târgoviște. Probabil că în acest moment sunt favoriți cei de la Târgoviște, din punctul ăsta de vedere că noi am adus o conducătoare de joc acum trei zile. Luni, marți, miercuri e foarte greu să integrezi o jucătoare. Vom face tot posibilul să câștigăm. E foarte greu pentru că noi avem rotație din jucătoare tinere și foarte tinere, lipsite de experiență. Cred că e greu și pentru Târgoviște, cu tot respectul pentru tot ce face Larisa Toma pe teren, dar e foarte greu pentru ea să reziste trei jocuri la rând. Sperăm să fie un spectacol agreabil pentru cei care vor fi prezenți la joc”, a declarat Dan Calancea.

CSM Târgoviște a avut o zi de pauză între primele două meciuri, dar a tras în ambele până la capăt pentru a obține calificarea mai departe. În schimb, Olimpia va juca al treilea meci în trei zile. Calancea și-a permis să-și rotească jucătoarele în meciul cu Sirius și să-și mai odihnească piesele de bază.

Finala Cupei României este programată sâmbătă 11 februarie de la ora 16:45, fiind singurul meci transmis de DigiSport de la acest turneu.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: