CSS Bega, al 3-lea aur pe ţară în 45 de zile, Blanaru MVP!

CSS Bega Timişoara a scris istorie în această primăvară a baschetului juvenil feminin, cîştigînd 3 medalii de aur şi tot atîtea titluri naţionale la cele mai mari grupe de vîrstă ale junioratului, U16, U17 şi U18. Astfel, după triumfurile finale din 22 aprilie şi 13 mai, fetele pregătite de Vera Gavrilă s-au impus şi marţi după-amiază, la Târgu Secuiesc, în finala Campionatului Naţional sub 18 ani, jucată cu BC MC Sport Cluj Napoca, şi nu oricum, ci la o diferenţă total neobişnuită pentru un ultim act… 73:42 (25:7, 14:5, 21:11, 13:19)!

„Fetele au jucat foarte bine pe tot parcursul turneului final de 5 meciuri şi aceasta ne-a înlesnit misiunea de a efectua rotaţia, pe principalele jucătoare mai odihnindu-le în jocurile mai facile şi încet-încet atingînd vîrful de formă la ora finalei. Dacă am fi menţinut cel mai bun 5 pînă la final în teren, diferenţa ar fi fost şi mai mare”, a spus profesoara Vera Gavrilă, antrenor al echipei sub 18 ani a clubului şcolar timişorean, şi care îşi acontează astfel trei titluri naţionale într-un acelaşi sezon. Totodată, patru dintre junioare au obţinut în 2012 medaliile de aur la toate cele 3 categorii de vîrstă, şi anume Steiner, Sasebeş, Pantea şi Cioca. „Nu cred că mai prea există asemenea reuşită de a cîştiga 3 titluri naţionale în acelaşi sezon”, a remarcat antrenoarea Gavrilă, care le-a condus pe fete şi în triumful final contra lui BBALL 6 Sfântu Gheorghe, asistînd-o totodată pe profesoara Mioara Chiţu în finala de la Cluj, din aprilie, contra gălăţencelor.

Alexandra Brigitte Steiner a fost din nou coşgeter al învingătoarelor, şi în finală, cu 19 puncte, urmată fiind de Dora Ardelean, cu 17, Bianca Blanaru, cu 12 şi 13 recuperări, un double-double, Alexandra Sasebeş, cu 10 puncte, Alina Gheban – 7, Denisa Molnar, cu 4, respectiv Denisa Haţegan şi Simona Stoicu, cu cîte două puncte.

„Fetele au avut astăzi o dorinţă fantastică şi au şi putut. Au vrut şi au putut! În atac, în apărare, pe toate posturile, şi jucînd un baschet foarte frumos, cu care au impresionat pe toată lumea, asistenţa a rămas mască. În asemenea fel le-au blocat pe fetele din Cluj încît 6-7 au încheiat cu eficienţă minus iar eficienţa echipei lor a fost 1”, ne-a mai spus Vera Gavrilă, care a salutat aportul Dorei Ardelean, o absolventă de juniorat revenind încet-încet spre potenţialul maxim, după un sezon precedent marcat de o neplăcută accidentare: „Foarte bine a mers, iar ceea ce îmi pare rău este că Dora nu a fost inclusă între primii 5, de pe extremă. A fost omisă din echipa turneului dar important este că ea ştie că a jucat foarte bine. Fizic încă mai trebuie să recupereze şi poate încă mult mai mult decît atît, fiind la 60-70% din randament, dar este pe drumul cel bun”. Timişorencele au avut însă în pivotul Bianca Blanaru nu doar un jucător de primul 5 al turneului final ci şi desemnat MVP al întrecerii.

În ceea ce priveşte jucătoarele de perspectivă, votul i-a fost acordat clujencei Paula Cenan, Vera Gavrilă opinînd şi în acest caz că Alexandra Brigitte Steiner a fost absolut remarcabilă: „La modul cum a jucat, cu media foarte mare de puncte meci de meci, şi fiind născută în generaţia ´96, este de mare perspectivă”. 

Triumful final în dauna Clujului este cu atît mai dulce cu cît ardelencele au fost o nucă foarte tare de spart pentru CSS Bega în precedentele dispute: „De cînd jucăm cu aceste generaţii, cam din 2005, clujencele ne-au cam bătut în toate turneele finale, uneori în finală, dar am avut mereu încredere şi răbdare că atunci cînd vor ajunge la junioare I va veni şi rîndul nostru. Clujul este o echipă pregătită mult în plan fizic şi nu atît pe tehnică, pe cînd ceea ce noi am avut a fost o mai bună pregătire tehnică, în combinaţie cu cea fizică dar nu preponderent fizică. În decursul anilor, în timp, am fost încrezători că valoarea fetelor va ieşi în evidenţă, pe cînd fetele Clujului nu aveau cu ce să mai vină”.

Actuala generaţie a plecat la drum în anul 2003, cu unele adăugiri în 2005, iar dintre cîştigătoarele din această după-amiază unele se regăsesc la absolvire, şi anume baschetbalistele născute în 1994, dintre care una, Dora Ardelean, va face pasul spre viitoarea garnitură secund-divizionară, de U23, care va activa pe lîngă prim divizionara BCM Danzio şi în colaborare cu CSS Bega, urmînd a fi cooptată şi în lotul grupării de primă ligă.

Roxana Lipovan, Simona Stoicu, Patricia Mateciuc şi Denisa Haţegan, aflate la absolvire, se despart de baschetul competiţional, urmînd ca nucleul din generaţiile 1995-1996 să continue în următorii unu-doi ani.

Ca joc, CSS Bega a condus cu un neverosimil 39:12 la pauza mare a finalei, distanţîndu-se apoi la 69:25, avantaj maxim, atins cu una dintre cele 3 „triţe” ale Dorei Ardelean, cu mînă bună şi la aruncările de două puncte, 4 din 7.

În linii mari aceleaşi componente asigurau şi triumful semifinal de ieri, tot în jurul a 30 de puncte diferenţă, 82:53 cu CS BBALL 6 Sfântu Gheorghe, Steiner marcînd 21 de puncte, Ardelean 20, Blanaru 18, Sasebeş 12 şi Molnar 11.

Au mai evoluat în finala de astăzi şi celelalte componente ale lotului, şi anume Pantea, Lipovan, Cioca şi Mateciuc.

Gazda ACS KSE Târgu Secuiesc a obţinut medalia de bronz, trecînd cu 61:58 de fetele din Sfântu Gheorghe.

Însă sezonul nu s-a încheiat, unele dintre junioarele Timişoarei, şi anume Steiner şi Sasebeş efectuînd deja mîine două antrenamente de acomodare cu selecţionata sub 16 ani a României, pregătită de antrenoarea de la echipa lor de club, Vera Gavrilă, iar apoi, în perioada 7-11 iunie, urmînd a evolua la un turneu de verificare în Serbia U16. Ulterior, în perioada 11-28 iunie, un nou cantonament al naţionalei la Timişoara, după care, din 10 iulie, participarea în Divizia B a Campionatului European de la Tallin.

Totodată, Denisa Molnar şi Dora Ardelean se vor alătura naţionalei sub 18 ani, care la sfîrşitul lunii iulie va fi gazda turneului final al Diviziei A în Campionatul European U18, la Bucureşti, rămînînd de văzut, în funcţie de „buletinul medical”, dacă şi pivotul Bianca Blanaru se va alătura în cele din urmă lotului României.

Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: