CSS Bega, aur după aur: „E firesc, am condus cap-coadă!”

CSS Bega Timişoara şi-a confirmat în week-end statutul de favorită în Final Four al Campionatului Naţional de baschet feminin, categoria sub 17 ani, cîştigînd la diferenţe confortabile de 16, 9 respectiv 10 puncte toate jocurile turneului final de la Galaţi şi cucerind „aurul” pe ţară, la doar 3 săptămîni după ce şi echipa U16 a clubului aducea pe Bega titlul naţional. Primăvară rodnică pentru junioarele Timişoarei, şi cu locul 4 în turneul final al categoriei sub 13 ani, cu 5 la U14 şi tot cu locul 5 la U15, mai urmînd turneul final la U18.

U17: Campioane naţionale!

„Sunt echipe cu perspectivă”, ne-a spus profesoara Vera Gavrilă, antrenor la U17, şi care a creionat pentru www.sporttim.ro radiografia succesului de la Dunăre: „Eram favorite, ca vicecampioane anul trecut, şi după ce am cîştigat toate fazele competiţiei. Era firesc ca la final să încheiem pe locul I. Jocurile le-am condus cap-coadă, nu ca o întîmplare, şi la diferenţe mari…” 

Iar rezultatele pe bandă rulantă ale „pepinierei” par a avea o finalitate prin reînodarea unei strînse legături cu prim-divizionara BCM Danzio, triumful junioarelor la Galaţi crescînd cu atît mai mult cota baschetului fete a Clubului Sportiv Şcolar Bega şi ponderea importanţei activităţii sale în peisajul baschetului local.

CSS Bega a cucerit două titluri naţionale în această primăvară prin junioarele baschetbaliste: la U16 şi U17

Triumful de la Dunăre este cu atît mai dulce cu cît s-a depăşit bariera psihologică a locului 2, la care CSS Bega era abonat în ediţii anterioare, precum şi prin faptul că în ultimul an de zile s-a fortificat o întreagă echipă la această generaţie de ´95, care, dacă pînă acum era energizată mai ales de pivotul-„motor” Bianca Blanaru, s-a descurcat în acest sezon nemaibazîndu-se în aceeaşi măsură pe înalta junioară: „Aveam 3 locuri doi la ´95, de parcă nu mai poţi să treci bariera, în 2007, 2009 şi 2011, dar este îmbucurător că între timp a crescut valoric o întreagă echipă, cea mai bună din ţară la acest nivel, care a dus anul acesta greul mai ales fără Bianca. Avem în echipă două fete din 5 care sunt de 1996, Alexandra Sasebeş şi Brigitte Alexandra Steiner, şi un nucleu de 6-7 fete din generaţia 1995. Bianca Blanaru ne-a ajutat la turneul final ca pivot, fiind declarat cel mai bun pivot al competiţiei, iar Brigitte Steiner cea mai bună extremă în Final Four. În cel mai bun 5 din Final Four au mai fost votate Irina Gavrilă, un fundaş foarte bun, Incze Kelemen, MVP, şi Melania Kokovai, pe postul 4, de la Sfântu Gheorghe”.

„Denisa Molnar a fost superbă pentru noi în turneul acesta, dar din păcate aşa au votat antrenorii şi nu a fost inclusă în cel mai bun 5 al finalelor. Alexandra Sasebeş a avut sarcina cea mai grea în apărare, cu cei mai incomozi adversari, dar şi-a făcut datoria onorabil, şi fără aportul ei motoretele de la BBALL 6 ne făceau. Alina Gheban ne-a rezolvat meciul în primul sfert cu Sfântu Gheorghe, la recuperare iar pe contre cu puncte cînd trebuia. Aceştia au fost liderii noştri”, a mai spus Vera Gavrilă, amintind că unicul nor peste performanţa din Moldova îl constituie apropiata intervenţie chirurgicală, a doua, ce o aşteaptă pe remarcabila Bianca Blanaru, pivot: „Pe Bianca nu am putut să o utilizăm foarte mult, iar în faza semifinală ne-am impus şi fără aportul ei la Craiova, pentru că a trecut în aceste zile prin dureri, a jucat cu calmante. Ne-a ajutat foarte mult, nu se putea la finale fără aportul ei, dar am avut grijă să nu o forţăm, s-a ferit să nu îşi facă pătrunderi complicate. Dacă ar fi fost în plenitudinea forţelor, ne-am fi impus la diferenţe şi mai mari…” 

Bianca Blanaru, a doua din dreapta în rândul de sus, mezina lotului României U18 în Divizia A a C.E. din vară, în 2011 la Oradea

„Nu mai este vorba de accidentarea care a necesitat o intervenţie chirurgicală. Este o junioară foarte solicitată şi acum a venit de la lotul naţional acuzînd dureri, s-a efectuat un RMN şi au apărut probleme la menisc. Se pare că nu este o altă şansă decît să fie operată, şi ne va lipsi la turneul final U18, din 1-5 iunie. Dacă se operează, nu va mai fi prezentă la acel nivel şi ne va fi foarte greu fără ea, căci se joacă deja altceva, prezenţa sa ar fi mult mai importantă. Vom avea 5 meciuri, este un nivel cu 8 echipe la finale, şi ne va fi foarte greu dar nu imposibil să ajungem la medalii. Nu este exclus nici locul I, dar nici 5-8…”, a continuat Gavrilă, admiţînd că a fost temătoare în Final Four-ul de la Galaţi pe seama oboselii acumulate de către fete: „Ni s-a întîmplat şi la turneul semifinal de la Craiova, să avem parte de o nuntă în locul unde am fost cazate, dar a doua zi am bătut Craiova la ea acasă. Acum, la Galaţi, mi-am zis că nu se poate aşa ceva, după ce în fiecare an au fost nişte situaţii în care am încheiat pe 2, acum să ajungem să fim bătute de nunţi. Vineri a fost un majorat iar sîmbătă un botez şi un majorat unde am stat. N-am prea dormit dar s-a încheiat cu bine! Iar de data aceasta băieţii au fost excepţionali, ne-au încurajat din tribună, am format galerii reciproce, noi la meciurile lor şi invers”. 

Despre primul joc al turneului final, cel de vineri, cu CSS Sibiu, care ajungea recent între cele mai bune 4 la şi la U16, Vera Gavrilă a spus că „am început foarte bine, iar apoi, uşor, uşor ne-am aşezat jocul, să nu ne obosim foarte tare, pentru că nu aveam foarte multe schimbări bune şi mai erau două zile de jocuri”. A fost 72:56 (17:5, 22:18, 16:20, 17:13), marcatoare fiind Molnar, cu 21 de puncte, Steiner (16), Sasebeş (14), Blanaru (13), Pantea (6), Cioca (2).

„Cu Craiova am avut un duş rece cu un început greu, după care a mai urmat o cădere în sfertul III, însă fetele şi-au dat seama că nu este momentul să se lase şi au revenit şi la 12 puncte avans, Craiova reducînd apoi cu o triţă în ultima secundă”, ne-a spus profesoara Gavrilă despre succesul de sîmbătă, 68:59 cu CSS Craiova, pe sferturi 20:12, 18:20, 21:14, 9:13, marcînd Steiner (25 puncte), Molnar (21), Gheban (10), Blanaru (8), Sasebeş (4).

Iar duminică a fost bătălia pentru aur, între neînvinse… „Ultimul meci, cu Sfântu Gheorghe, a fost dificil, cu o echipă incomodă, cu o singură fată cu talie, la 1,83 metri, restul foarte micuţe, dar bune aruncătoare de semidistanţă şi distanţă, pătrunzînd bine şi care au viteză. Noi suntem totuşi o echipă de talie bună, care şi folosim 4 talii în teren, de la 1,77 în sus. Avem înălţime dar fetele noastre au valoare, sunt cu calităţi, şi un fundaş deosebit, iar în general un 5 foarte bun, cu care am putut să anihilăm atuurile lor, să ne facem foarte bine apărarea, şi nu le-am dat şansa să dea de la distanţă, am recuperat şi am declanşat contraatacuri”, ne-a spus Vera Gavrilă, care a remarcat forcingul primului sfert: „Am cîştigat cu 19-2 pe forţă, pe tranziţie, alergam foarte mult… Am cedat puţin în sfertul II dar am avut răgaz de odihnă la jumătatea meciului, după care a curs egal, n-am mai strălucit dar ne-am dat constant punctele. Nu este o surpriză!” A fost 51:41 cu BBALL 6 Sfântu Gheorghe, pe sferturi 19:2, 5:13, 11:16, 16:10, marcînd Molnar, 18 puncte, Gheban (12), Steiner (11), Sasebeş (4), Pantea şi Blanaru, cîte 3.

Pe lîngă cele 7 marcatoare, CSS Bega le-a mai utilizat în turneul final pe Stiopu, Condea, Duţu, Vidican şi Fara, profesoara Gavrilă menţionînd şi buna colaborare cu colega de catedră Mioara Chiţu, dintre ale cărei junioare a fost completat lotul medaliat cu aur la Galaţi.

Gavrilă, selecţioner al reprezentativei U16 a României, împreună cu Valentin Urian (Alba Iulia), va convoca începînd de mîine, în perioada 16-26 mai, în sala din zona Circumvalaţiunii, lotul acestei categorii de vîrstă, cu Alexandra Sasebeş şi Brigitte Alexandra Steiner între cele 16 jucătoare. Ulterior, turneul final la U18… O carieră dedicată pepinierei de sub panouri, Vera Gavrilă încheind prin a spune: „Vreau să mulţumesc în primul rînd familiei, care m-a înţeles şi susţinut permanent, şi doamnei Melania Bugnariu, care de 5 săptămîni este la mine, îngrijindu-se de copiii noştri, fata are 4 ani, avem un copil de un an”. 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + = 8

 


Alte articole legate de acest subiect: