CSŞ Bega Timişoara, în descreştere ca număr de grupe sub panourile Campionatului Naţional juvenil

Timişoara, în calitate de campioană naţională la zi la categoria U23, atât cu fetele cât şi cu băieţii, părea a culege roadele activităţii din ultimii ani a “pepinierei” CSŞ Bega, care în 2012 şi 2013 a pus la rândul ei mâna pe titluri pe ţară la nivel juvenil, şi la feminin, şi la masculin, dar dintr-o dată, prin începerea noii campanii 2013-2014, s-au căscat nişte găuri la câteva grupe de vârstă.

Ca un fapt pozitiv, câţiva dintre juniorii încă legitimaţi la CSŞ Bega, ca de exemplu Secuianu, Nicola sau Chiţu, şi incluşi în planurile echipei sub 20 de ani a prim-divizionarei BC Timişoara, sunt stimulaţi începând din acest sezon de gruparea alb-violet cu nişte burse lunare care îi motivează cu atât mai mult să calce pe urmele unor Toth, Milencovici ori Filip, ajunşi deja în lotul formaţiei de Liga Naţională.

Dacă lucrurile stau însă relativ bine la nivelul echipelor sub 18 ani de la CSŞ Bega, şi care au ca obiectiv atacarea podiumului şi chiar a titlului naţional la băieţi şi fete, există însă şi grupe de vârstă neacoperite cu ocazia acestui sezon, ca o noutate în comparaţie cu ediţii precedente de campionat.

Fetele categoriei sub 18 ani, pregătite de Vera Gavrilă, conducător al secţiei de baschet a clubului, şi Mioara Chiţu, au demarat mai greu în noua campanie, inclusiv cu câteva înfrângeri, însă reîntregirea lotului le-a readus pe locul 1 în serie, într-un stadiu al sezonului care poate fi definit la „mijlocul începutului”. Alexandra Sasebeş, şi cu câteva minute deja jucate la prim-divizionara BCM Danzio Timişoara, precum şi Alexandra Brigitte Steiner şi Teodora Neagu, în recuperare după accidentarea suferită în pregătirea Campionatului European, când a suferit ruperea ligamentelor, revenirea sa fiind prognozată în primăvară, se anunţă a călca pe urmele absolventei Dora Ardelean în formaţia „violetelor” din Liga Naţională, capitol la care nu mai figurează momentan Bianca Blanaru, pivotul retras momentan din activitatea competiţională, canalizată pe învăţătură, sau de exemplu Alina Gheban.

La băieţi, echipa de U18, pregătită de Ciprian Preban, are ca obiectiv titlul pe ţară, deţinut la zi de CSŞ Bega, iar prezenţa unor Diaconu sau Szekely conferă speranţe în privinţa unei foarte bune participări.

Nu la fel de limpede este situaţia şi la grupe inferioare de vârstă, în unele cazuri acestea neexistând. Spre exemplu, sub panourile fetelor sunt înscrise în competiţiile Campionatului Naţional juvenil echipele sub 18 ani, precum şi de U16 şi U15, pregătite de Silvia Prejban, fostă Ondreikovics, respectiv de U13, antrenată de Mioara Chiţu, în vreme ce la băieţi mai concurează, pe lângă „cei mari”, şi grupa preluată de fosta jucătoare divizionară Corina Moroşan, la U15, având drept ţel accederea la turneul final, respectiv formaţiile din grija lui Andrei Vaşka, fost Talabă, şi anume de U13 şi U14, care au fost însă deja redirecţionate spre grupa B valorică a întrecerii, după unele rezultate mai şfichiuitoare.

În concluzie, o „gaură” sub inelul juniorilor de 1997-1998, în dreptul categoriilor U16 şi U17, fără Timişoara în Campionatul Naţional, cu întrebări în privinţa selecţiei efectuate în urmă cu câţiva ani la respectivele grupe de vârstă.

Dacă există aşadar salturi, în schimb CSŞ Bega pare a fi realimentat grupele „mici” ale clubului, echipa de minibaschet a fetelor obţinând locul 17 la nivel naţional iar cea de baby-baschet, poziţia a noua, cu două grupe implicate în noul sezon, una de 2003 şi alta de 2004-2005, şi băieţii având grupe la aceste categorii.

Şi totuşi, chiar şi aici se întâmpină probleme, dat fiind faptul că, în ciuda existenţei câtorva grupări private în oraş, unde copiii deprind tainele baschetului mai degrabă de plăcere, dat fiind neînscrierea formaţiilor în competiţiile naţionale de profil, nu s-a generat şi o reală emulaţie la acest nivel, implicând întreceri pe plan local între „pepiniera” Clubului Sportiv Şcolar Bega şi respectivele echipe.

Dintre respectivele cluburi private, MP Sport s-a înscris la cele mai mici grupe de vârstă ale băieţilor la nivel naţional, însă meciurile nu sunt în general de consistenţa numerică şi valorică necesară deja chiar şi la asemenea fragede vârste. Iar la fete poate fi chiar şi mai anevoios, dat fiind numărul restrâns de practicante de o aceeaşi vârstă dar şi numărul şi mai restrâns de potenţiali sparring-partners din zonă.

În aceste condiţii, cu toate medaliile obţinute în acest an pe mai multe fronturi, şi la U23 sau U18, dar nu numai, Timişoara se poate totuşi întreba cu oarecare temere dacă vine într-adevăr ceva din urmă…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: