Actul I: CSU Ploiești – BC Timișoara 85:83. Răpuși în fieful campioanei abia în overtime

A fost dramatic, cu suspans, ca într-o reeditare a finalei din 2012, jucată acum deja în sferturi. Iar BC Timișoara, revenind senzațional din urmă în ultimele 90 de secunde ale timpului regulamentar de joc, de la 71:59, și egalînd cu 12 secunde înainte de final, prin reușita lui Archie de 3 puncte, 73:73, a fost la un pas să-și adjudece primul act într-un overtime în care a condus de 3 ori: CSU Asesoft Ploiești – BC Timișoara 85:83 (47:35; 73:73).

Astă-seară, la debutul în play-off, timișorenii nu au mai reușit însă ceea ce izbuteau în primul meci de campionat din 2013, cînd reveneau de la 80:86 cu două minute înaintea finalului jocului de-acasă cu ploieștenii, pe care-i zdrobeau mai apoi în overtime, cedînd de această dată mai mult decît merituos, la mare luptă, cu 10 secunde rămase din prelungiri: 23:17, 24:18, 10:17, 16:21, 12:10 (overtime) și 1-0 CSU, după niște sferturi 3 și 4 cîștigate de BCT pe fondul unei mai mari capacități de efort și a concentrării adecvate. Iar într-un alt duel care i-ar putea interesa în curînd pe bănățeni, CS Municipal Oradea – U Mobitelco Cluj, locul 2 cu 7, 77:63 în primul act…

Dominique Archie, 17 puncte și 38 de minute, cele mai multe jucate pentru BCT în jocul I din faza I de play-off, 85:83 pentru CSU Ploiești, pe 12 aprilie 2013

 

Dominique Archie, care dădea o sperietură cu accidentarea din semifinala de Cupa României pierdută sîmbăta trecută, avea să marcheze 17 puncte, cu 3 mai puține decît Zlatko Jovanovic, dar mai ales să joace cel mai mult dintre ocupanții locului 6 după retur, 37:40 de minute, dînd speranțe că, în cazul în care Ploiești – Timișoara se va întinde pe lungimea a cinci acte, ”motorul” său va face diferența în fața unor mai uzați regățeni.

Motivate să pășească bine în acest duel pentru pătrunderea în sferturile de finală ale Ligii Naționale, rivalele finalei de anul trecut nu s-au menajat deloc încă de la prima dintre cele maxim 5 înfruntări din prima fază de play-off, cu toate că știau că un al doilea duel urmează mîine, tot în Prahova, de la ora 18, și în condițiile în care tehnicienii nu și-au rulat întreaga bancă, dat fiind miza, ci doar 9 ploieștenii respectiv opt alb-violeții.

A rezultat un meci care i-a ținut cu sufletul la gură pe spectatori și telespectatori, dominat în prima sa jumătate de CSU Ploiești, în față cu avantaje identice în primele două sferturi, 23:17 și 24:18, rezultînd un 47:35 la pauză, și devenit dramatic pe seama combativității timișorene din final, odată ce Virgil Stănescu a comis a cincea greșeală personală, la 70:58.

Nu părea a mai fi mult de jucat, iar avantajul campioanei se arăta solid, dar atît de importanți sunt veteranii Stănescu și Cătălin Burlacu în angrenajul Ploieștiului, ei încheind ca principali marcatori, cu 24 respectiv 12 puncte, încît pierderea coșgeterului le-a dat aripi elevilor lui Srdjan Jovanovic. Care, în ultimele 52 de secunde au punctat fără să încaseze, egalînd de la 73:65, prin Downey, Sarovic și acea aruncare de 3 puncte a lui Archie: 73:73.

Dar dacă au scăpat de Stănescu, ”violeții” nu s-au lepădat și de Burlacu, care, rezistînd mult timp la limita celor 4 greșeli personale, avea în cele din urmă să facă diferența, cu 10 secunde rămase din prelungiri, din două aruncări libere smulse pe seama lui Robert Sarovic: 85:83.

Atunci, în overtime, Popescu se alătura lui Gallimore celor cu cîte 5 greșeli personale de la vicecampioni, pe cînd Miletic lui Mohammed, eliminat deja spre finele sfertului 3, cînd BCT se apropia deja amenințător, la două puncte, respectiv sus-amintitului Stănescu.

De fapt, alți 5 jucători au încheiat prelungirile cu cîte 4 greșeli în cont, și anume Archie, Johnson, Sarovic respectiv Burlacu și Vlahovic, cel mai prezent pe teren, cu peste 41 de minute jucate, ca o măsură a îndîrjirii unei dispute în care parcă n-ar mai fi existat un al doilea joc.

Întrebarea se pune cine va rezista mai bine mîine, fiind de așteptat ca vîrsta să-și poată spune cuvîntul în cazul pieselor forte ale Ploieștiului, de la care au mai punctat Miletic, Timermanis, Mohammed și Tica, 9 puncte, Vlahovic opt, Szijarto trei iar Tudor două.

Dintre ”violeți”, pentru care Zlatko Jovanovic nu și-a reintrat în mînă la aruncările de la distanță, cu 4 reușite din 9, totalul echipei fiind și mai modest, de 6 din 22, cu mențiunea că Ploieștiul a avut 6 marcatori de 3 puncte, au mai înscris Johnson, 12 puncte, Downey (11), Sarovic (10), Popescu (5) respectiv Gallimore și Căpușan, cîte 4.

Concluzia ar fi că lupta rămîne complet deschisă, cu timișorenii arătînd pe final că se poate. Doar că ar fi dat orice să repete deznodămîntul de duminică, din Constantin Jude, cînd dispuneau de CSU Ploiești în lupta pentru locul 3 în Cupa României. N-au fost așadar două la rînd pentru BCT cu prahovenii, dar pot urma chiar începînd de mîine. Semnele sunt ceva mai încurajatoare, după cum s-au jucat ultimele circa 20 de minute…

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 45

 


Ultimele articole din categoria Baschet: