Sezonul intern al baschetului masculin de seniori a debutat sâmbătă de la ora 19 în sala Mihai Viteazul din capitală cu un scor de maidan la startul turului preliminar al Cupei României, 114:45 pentru repromovata după un an CSA Steaua, zdrobindu-i pe concitadinii secund-divizionari de la CSU ASE, iar deznodământul este de interes pentru SCM winsed-swiss Timişoara, programat a găzdui joi în faza eliminatorie următoare întâlnirea cu roş-albaştii „Armatei”, singurii care au urcat până la urmă peste vară treapta din Liga II în cea naţională.
„Militarii” trăiau în primăvara lui 2023 oroarea de a se vedea retrogradaţi din elită după ce încet, încet au tot alunecat spre „zona minată”, fără a se mai putea opri în cele din urmă din rostogolirea lor, deznodământul căderii în Liga II avându-i beneficiari pe concitadinii promovaţi în 2022 de la ABC Laguna, care le-au „copt-o”, supravieţuind atunci miraculos pentru încă un sezon pe prima scenă.
Iar tocmai trupa „Municipalităţii” Timişoarei a fost cel mai aproape în primăvara lui 2024 de a copia nedoritul contraexemplu stelist, încât „violeţii” se trezeau din aproape în aproape la doar două meciuri de coborârea treptei spre eşalonul secund, evitată în cele din urmă în play-out-ul cu CSM Petrolul Ploieşti, supravieţuitor şi acesta în cele din urmă, în condiţiile în care FRB n-a mai aplicat la final ceea ce stipulase înaintea ediţiei anterioare, şi anume căderea a 4 cluburi din totalul celor 18.
Stipulare aplicată doar parţial, retrogradând bucureştenii de la ABC Laguna, CSM Târgu Jiu şi CSM Focşani 2007, pierzător cu 3-0 la meciurile directe ale disputelor finale pentru locurile 15-16, în faţa prahovenilor.
Menţinuţi în elită, în care a revenit CSA Steaua, iar promovat în baza turneului de baraj al patrulaterului din 17-19 mai de la Târgovişte a fost şi CS Agronomia Bucureşti, declinând ulterior dreptul de a-şi apăra locul pe prima scenă adjudecat pe teren, astfel încât F.R. Baschet a şi purces mai apoi la modificarea unui nou sistem competiţional abia conceput oricum „după ureche”, prevăzut pentru 17 participante, înlocuindu-l cu un altul, pentru 16 grupări, dar şi cu un nou „ţintar”, cu etape în sistemul clasic tur-retur, aducându-i mai întâi pe Bega pe „violeţii” Piteştiului, la 21 septembrie.
Iar programul etapei I e publicat pe coloana datelor tehnice şi a clasamentului din secţiunea Baschet în Sporttim.
Până la începerea campionatului, lansarea în Cupa României, iar timişorenii îi aşteaptă joi pe „militarii” din Ghencea, întăriţi într-o altă alcătuire majoritar modificată comparativ cu lotul care bifa promovarea.
Nici Cupa României nu se mai dispută în prima sa fază sub forma „triunghiularelor”, şi bine că s-a renunţat la o aberaţie, ci pe baza unor preliminarii între 4 prim-divizionare şi patru trupe de liga a II-a, inaugurate prin respectivul 114:45.
Când a câştigat acum nici 4 luni patrulaterul baraj de promovare din Dâmboviţa, CSA Steaua a revenit în elită cu un anumit personal sub bagheta lui Ciprian Enache, însă majoritatea acelor componenţi n-a mai fost implicată şi sâmbătă la debutul acasă în noul sezon.
La Târgovişte, „militarii” treceau pe rând cu 86:54 de CS Universitatea Cluj, 110:59 de CS Politehnica Iaşi şi 73:48 de CS Agronomia Bucureşti, care i-a urmat pe locul 2 de promovare dar a renunţat aşadar apoi la poziţia în elită, Clubul Sportiv al Armatei contând pe-atunci pe numai 3 sportivi de extracţie străină, şi-anume Fitzgerald, Potts şi Mandisodza – selecţionabil pe la loturi federale cu mamă româncă şi tatăl de peste hotare, doar ultimul mai fiind implicat şi sâmbătă la startul Cupei României, iar dintre baschetbaliştii autohtoni continuând peste vară în roş-albastru Ionescu, Matea şi tânărul din generaţia 2004 Albert Stan.
În schimb remanieri, încât lui Mandisodza, implicat sâmbătă 18:25 minute în care a marcat 6 puncte, alăturându-i-se 5 străini, cu aproape 22 de minute în contul lui Soares, autor a 12 puncte, 20 de minute pentru Andrews, marcator a 13 puncte, peste 17 minute date lui Vann Jr., autor a 10 puncte, aproape 17 lui Gordon, autor a 12 puncte, respectiv peste 15 minute lui Wiley, autor tot a 12 puncte.
O oarecare uniformitate, toţi cei 12 stelişti înscriind iar toţi jucând cel puţin 10 minute, caz al lui Ştefan Ionescu, dar maximum nici 22, caz al lui George Blaj Voinescu, iar astfel am amintit numele unuia dintre noii sosiţi din rândul jucătorilor români, aducându-şi aportul cu 10 puncte, laolaltă cu Rareş Mandache, marcator a 11 puncte în 19 minute jucate, completaţi de centrul Spârlac, din generaţia 2005, cu 6 puncte în 13 minute pe teren.
Care va să zică 8 jucători cu care CSA a câştigat turneul de baraj din mai n-au mai apărut şi sâmbătă la startul Cupei României, în condiţiile în care în liga secundă pot fi aliniaţi 3 baschetbalişti români dar în Liga Naţională şi-n „Cupă” doar câte doi, de precizat fiind aspectul că învinsa din weekend a steliştilor, CSU ASE Bucureşti, încheia faza iniţială a ediţiei anterioare de campionat în eşalonul 2 cu exact acelaşi bilanţ, dar în cealaltă serie, precum „satelitul” timişorenilor, şi anume de 9 victorii şi 9 eşecuri.
Echipa a doua a „violeţilor” încheia acea fază pe locul 4, după steliştii imbatabili, CS Agronomia şi „Getica 95”, iar CSU ASE pe 5 după „U” Cluj, Petrolul 2, cei din Gheorghieni şi CSM 2 Târgu Mureş, pentru ca ulterior, în faza a II-a, a turneului play-off 1-8 pentru alegerea celor 4 formaţii continuând spre patrulaterul de baraj la promovare, CSU ASE să sfârşească pe 6, la două victorii în urma Politehnicii Iaşi, care reuşea 8 şi intra de pe locul 3 în turneul decisiv pentru prima ligă, respectiv doar una singură în urma universitarilor din Cluj şi Craiova, ardelenii avansând la baraj.
Aceasta fiind aşadar învinsa la un scor copios a steliştilor sâmbătă în Cupa României.
Cu paranteza că, apropo de acea fază a II-a a diviziei secunde, propunând o întrecere separată celor 8 formaţii „satelit”, garnitura secundă a bănăţenilor a încheiat pe 4 cu bilanţul de 8 succese şi 6 eşecuri, precum cei din Voluntari, mai adesea câştigători fiind cei din Târgu Mureş (11) şi Ploieşti (10).
Iar steliştii vor juca tot în deplasare şi-n etapa I a Ligii Naţionale, la multipla vicecampioană la zi din Oradea.
„Militarii” începeau sâmbătă cu Mandache, Mandisodza, Vann Jr., Soares şi Gordon, un jucător din primul 5 evoluând şi-n mai la baraj, Mandisodza.
Altfel, celelalte 3 întâlniri din preliminariile Cupei României sunt programate luni, CS Vâlcea 1924 – ACS Total Sport Bucureşti, CSM Târgu Jiu – CSM B Petrolul Ploieşti şi CSM Galaţi – CSU Ştiinţa Bucureşti, învingătoarele urmând a le găzdui în weekend, în turul următor, pe cele din Braşov, Craiova respectiv Târgu Mureş, în aceeaşi ordine a împerecherii la enumerare.
Abia ulterior, cu tot cu câştigătoarea partidei din Banat, se va avansa în faza superioară a competiţiei, scutindu-le până atunci de meciuri pe primele 8 clasate în sezonul trecut de campionat, mai exact calificatele în play-off.
Altfel, s-a consemnat că „violeţii” Timişoarei au pierdut ultimele repetiţii înaintea primirii steliştilor, cu 99:75 în faţa lui Alba Fehervar iar a doua zi, sâmbătă, cu 85:75 în faţa slovacilor de la Komarno, într-un patrulater internaţional şi adjudecat în cele din urmă în deplasare de învingătorii bănăţenilor, cei din Székesfehérvár, cu 93:88 în duelul maghiar cu localnicii de la MVM-OSE Lions – organizatori ai turneului, din partea cărora Burton a replicat cel mai adesea, cu 27 de puncte, Nichols marcând 28 pentru alb-albaştri.