Déjà vu. Timișoara cedează tot la limită Clujului

Ca un făcut, baschetbaliștii Timișoarei au pierdut tot la limită și în această seară în fața liderului U-BT Cluj, și la încheierea returului, pe terenul neutru din Oradea, precum în tur sub Feleac. Deși dominanți la recuperare într-un foarte strâns duel cu predilecții defensive, și deși în avantaj înaintea sfertului final, cu 55:53, ”violeții” au împărtășit și în sala ”Antonio Alexe” soarta din februarie de la Cluj, cedând în ultimele 4 secunde cu 67:66 (33:32), după ce controlau sferturile 2 și 3. Déjà vu dacă luăm în considerare scorul egal din penultimul minut al meciului tur din urmă cu 3 luni de la Cluj, tranșat de fruntași cu 87:86 (44:39).

Și-atunci, și astăzi de la 16:45, SCM Timișoara a dominat clar liderul măcar în unul dintre sferturi, cu 24:13 imediat după pauză în întâlnirea în deplasare de la Cluj, unde tranșa și sfertul inaugural, cu 17:10 la Oradea în sfertul dinaintea pauzei, câștigându-l apoi și pe cel următor. Insuficient însă, de puțin… 15:23, 17:10, 23:20, 11:14

A șaptea clasată a jucat însă de la egal la egal cu liderul detașat al Ligii Naționale de Baschet Masculin, fruntaș ce-i drept în pierdere de turație prin prisma alinierii la căderea cortinei peste retur după a doua înfrângere consecutivă, înregistrată aseară în fața gazdei CSM CSU Oradea, completare la un surprinzător recent 74:83 acasă cu BCM U FC Argeș, iar dacă socotim și eșecul clujenilor la Craiova, cu 82:77, ar fi chiar al treilea insucces în ultimele 4 apariții în campionat – de fapt și toate sincopele alb-negrilor în acest sezon regular al elitei.

Aseară, într-un duel foarte intens cu gazda medaliată cu bronz în Israel în Europe Cup, U-BT Cluj a pierdut cu 83:77 (47:35) după ce s-a impus doar în sfertul 3, cu 27:16, condusă fiind în schimb și cu 12 puncte. Alb-negrii, cu Andrija Stipanovic autor a 18 puncte, au fost o singură dată conduși în primele 8 minute, în care au avut un maxim de 15:10, și au mai condus la rândul lor o singură dată, cu un punct în minutul 30, dar CSM CSU Oradea a valorificat avantajul terenului propriu.

Cu orgoliul rănit, clujenii au căutat astăzi reabilitarea, semnând doar al doilea lor succes în ultimele 5 apariții, însă fără a convinge, întinși fiind la maxim de timișorenii care au abordat partida cu 5-ul Schipor, Mijajlovic, Pesakovic, Komatina, Olah. Față în față cu Wright, Edwards, Vida, Tarolis și Stipanovic.

A rezultat un duel extrem de echilibrat și cu nenumărate cedări ale avantajului dar și scoruri egale, la conducere totuși în general cu clujenii, mai clar la începutul sfertului 2, alb-violeții preluând frâiele în a doua jumătate a sfertului 3 dar și spre finalul partidei, când au cedat pentru ultima oară avantajul în ultimele 4 secunde, decisiv…

Timișorenii au dominat la recuperări cu 39-30 și implicit au înscris 11 puncte pe recuperările ofensive, marcând două treimi din totalul punctelor lor cu jucătorii intrați de pe bancă, într-o reeditare a situației din mult mai facilul meci câștigat ieri cu steliștii. Însă au și supralicitat încercările de la distanță, nu mai puțin de 27 față de cele 14 ale clujenilor, ”violeții” fructificând opt în comparație cu cele doar două ale liderului, mai combinativ în schimb sub panouri, cu un procentaj pozitiv al aruncărilor de două puncte, 56% față de 48%, minusul fruntașei constând în cele nu mai puțin de 9 ratări de la libere, foarte multe fiind și acordate, 26, capitol la care sportivii lui Petricevic au valorificat 12 din 18.

S-a ratat într-adevăr mult, de unde și scorul ”mic”, cu 40 de puncte mai puțin marcate decât pe 9 februarie pe terenul Clujului. 

Care a preluat inițiativa prin Stipanovic și Vida, desprindere la 5:0 în primele două minute, Pesakovic replicând cu primele puncte ale timișorenilor. Vida plusa cu alte două coșuri iar Tarolis făcea 11:4, Komatina semnând prima ”triță” a bănățenilor, la care Mocrițchi și Mirkovic erau introduși din minutul 5.

Tot Komatina i-a reapropiat apoi de două ori la 4 puncte, clujeni blocați, care exact două minute n-au înscris din acțiune, până a revenit la rampă centrul Andrija Stipanovic, principal marcator ieri împotriva bihorenilor și coșgheter astăzi cu nu mai puțin de 27 de puncte, aproape jumătate din totalul liderului. Înlocuit apoi cu Santa, dar și Tarolis cu Richard. Iar tocmai Santa a majorat și mai mult diferența la 19:11 în minutul 7, Petricevic solicitând timeout și introducându-l pe Brown, după ce și Lazar intra în locul lui Komatina.

Tot Santa a punctat din acțiune pentru ”U” și încă o dată nu s-au încadrat ofensiv bănățenii în limita celor 24 de secunde, în ultimele două minute doar Lazar înscriind din acțiune, dar și Richard valorificându-și ”liberele”, 23:15.

Clujenii păreau a fi la butoanele de control și tot ei au înscris primii și în sfertul 2, Tarolis 25:15, intrând și Grasu, dar SCM a efectuat o triplă înlocuire, cu introducerea lui Banciu, Gajic și Komatina, iar după o serie de greșeli pe fondul unui joc încâlcit s-a spart totuși gheața, ”triță” Brown după 34 minute, la fel de precis de la distanță și pe următorul atac… 25:21. Clujenii apelau la un timp de odihnă iar Stipanovic era din nou odihnit, de minune pentru alb-violeți, ”triță” Pesakovic și doar 26:24 pentru U-BT.

Wright a fost din nou reintrodus, acum în locul lui Guzman Abreu, și a valorificat a doua liberă, dar Brown a mai adăugat o ”triță”, apropiere la numai un punct, la fel și pe mâna lui Lazar, cu 6 secunde înaintea pauzei… 33:32 ”U”. Clujul solicitase un timeout și a tot schimbat, 4 în jumătatea a doua a sfertului 2, dar fără folos, ”violeții” suflând în ceafa liderului.

Și aveau s-o facă până la final în special cu aportul căpitanului Sherwood Brown, autor a 23 de puncte și 6 recuperări în peste 30 de minute în teren. Cu Komatina și Olah după pauză, respectiv Edwards și Stipanovic, tot clujenii au marcat primii, din libere, prin Tarolis, dar Brown avea să egaleze după exact două minute, de la distanță, și tot el a preluat conducerea pe următorul atac, Richard beneficiind apoi de nu mai puțin de 3 libere. Și alte coșuri ale lui Stipanovic, și o altă egalare semnată de Brown tot de la distanță.

La care au reintrat Pesakovic și Lazar, Brown preluând chiar conducerea iar tocmai Lazar majorând avantajul ”violeților”, coș cu fault și 48:44 în minutul 26. Coșurile lui Stipanovic au readus egalarea, Lazar și ”trița” lui Mirkovic au redesprins Timișoara, 53:48. Timeout clujean și intrare a lui Guzman Abreu, coșuri ale lui Stipanovic dar și Lazar din libere, Tarolis reducând din handicap cu 3 secunde rămase din sfertul 3… 55:53 bănățean.

Însă și o răsturnare de scor cu un run alb-negru de 7 puncte la startul ultimului sfert, inițiat de Stipanovic – coș cu fault, completat de Tarolis și… iarăși Stipanovic. În replică, altă triplă înlocuire la timișoreni, cu Mijajlovic, Brown și Olah, dar SCM prea a forțat de la distanță, ratând prin Komatina, Pesakovic și Gajic, până la urmă și înscriind de două puncte, Olah, 57:60 după 3 minute și jumătate de ”secetă”.

Însă clujenii au reînceput să rateze, nu mai puțin de 3 aruncări, pe când Gajic a apropiat ”violeții” și Brown a egalat, 61:61 la mijlocul sfertului 4. Tarolis a ripostat de la distanță dar Brown a înscris pe recuperare la aruncarea lui Gajic. Din libere, Mijajlovic și Gajic i-au adus pe alb-violeți în avantaj, pe când Wright a fructificat doar una, ratându-se mult mai mult de ambele părți. În consecință, timeout clujean în ultimul minut, solicitat apoi și de Petricevic când mai erau 19 secunde, doar că Brown n-a finalizat atacul.

În schimb a făcut-o neobositul Stipanovic, și el tot 30 de minute jucat, cu numai 4 secunde înainte de final, succes smuls la potou, 67:66. La care liderul se regrupa și apela la Kuti, decisiv în apărare pe ultima tentativă ”violet”. Atât de aproape de smulgerea scalpului clujean, așa cum timișorenii au surprins luna trecută la Pitești, 80:76 cu BC CSU Sibiu, singura trupă învinsă într-una din manșele sezonului regular dintre cele 6 care i-au devansat ierarhic pe elevii lui Petricevic. Încheind returul cu un bilanț pozitiv, de 14 victorii și 12 înfrângeri, astfel conturat grație depășirii cu o singură excepție a trupelor din a doua jumătate a clasamentului, de pe 8-14.

Rezultatele și ierarhia la zi spre finele returului, pe coloana datelor tehnice…

În plan individual, veteranul pivot Lazar a fost al doilea marcator al timișorenilor, cu 12 puncte în 13 minute, Komatina înscriind 7 în 18 minute – cu 5 recuperări, Pesakovic și Gajic câte 6 puncte, cel de-al doilea în peste 26 de minute jucate, Mijajlovic 5 puncte tot în 26 de minute, iar Olah și Mirkovic câte 3 în 23 respectiv 18 minute. A mai marcat Schipor un punct iar Banciu, Mocrițchi și Dragoste nici unul, în câte 8 minute jucate, Mirel doar patru.

SCM a rulat tot efectivul – 12, alb-negrii au apelat doar la zece sportivi, Tarolis cel mai mult, 35 de minute, cu 16 puncte. Și Wright a jucat peste 31 de minute, cu 3 puncte, iar Edwards 27 de minute – tot cu 3 puncte, Richard jucând 26, cu 6 puncte. Vida a înscris 7 puncte în 12 minute iar căpitanul Santa patru puncte în 5 minute, Guzman Abreu contribuind cu unul în 13 minute, pe când Grasu și Kuti n-au marcat iar Lungu și Diaby n-au jucat.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ cinci = 10

 


Ultimele articole din categoria Baschet: